Spenót kenyérmentesen Gabystól

- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
225g spenót37 kcal
-
8g sertészsír68 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
13g tej7 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
4g só0 kcal
-
10g cukor39 kcal
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
900g spenót149 kcal
-
30g sertészsír271 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
50g tej28 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
16g só0 kcal
-
40g cukor155 kcal
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
75.1g spenót12 kcal
-
2.5g sertészsír23 kcal
-
3.3g finomliszt12 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
4.2g tej2 kcal
-
9.2g tojás12 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
3.3g cukor13 kcal
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.3 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 97 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2212.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 142 mg
-
Nátrium 1720 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.1 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 169.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 799 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 27 micro
-
K vitamin: 782 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 328 micro
-
Kolin: 108 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9114 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 19885 micro
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37 g
Zsír
-
Összesen 43.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 389 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8849.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 783 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 535 mg
-
Foszfor 569 mg
-
Nátrium 6879 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 100.3 g
-
Cukor 45 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 677.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3194 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 185 mg
-
D vitamin: 110 micro
-
K vitamin: 3130 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1313 micro
-
Kolin: 431 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 36457 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 79539 micro
- 4% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 738.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 65 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 574 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 267 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 261 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3043 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6639 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Megpucoljuk a fokhagyma gerezdeket.
- A zsírból és a lisztből közepes sűrűségű rántást készítünk úgy, hogy a fokhagyma gerezdeket is belenyomjuk.
- Ha már rózsaszínű a rántásunk, beleöntjük a hideg tejet, és elkeverjük.
- Beletesszük a mirelit spenótokat, 2 kk sóval megszórjuk (a só hatására könnyebben olvad ki).
- Közepes lángon folyamatosan kevergetve kiolvasztjuk/főzzük.
- Ha kiolvadt, még kb. 10 percet kavargatva tovább főzzük. Érdemes kevergetni, mert különben fröcskölni fog.
- Beleütjük az első tojást, gyorsan elkeverjük, kb. 1 perc után beletesszük a másikat is, szintén gyors mozdulatokkal elkeverjük. A tojásoktól a spenót krémes állagot kap.
- Kb. 3-4 percig főzzük még. Akkor vagyunk készen, ha apró fehér "foszlányokat" látunk.
- Megízesítjük sóval és cukorral. A receptben az általam használt mennyiség van, de ez ízlés kérdése, mi édesebben szeretjük.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 73
- Össznézettség: 46423
- Feltöltés dátuma: 2012. november 12.
Ajánló
Tehetünk rá sült virslit, kemény tojást, tükörtojást, tojáspörköltet, sertéspörkölt maradékot, stb.
Receptjellemzők
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Sokáig gondolkoztam azon, hogy az 1001. spenótot érdemes-e feltennem az oldalra. Aztán az utolsó lökést egy recept adta meg, ami vízben volt főzve, és búzadarás + kenyeres is volt. Tudom, hogy mindenki így-úgy ízesíti, de nem értem, hogy az egyébként rettentően vizes mirelit spenótot, miért kell vízben főzni, a vizet tovább vizezni. Laktózérzékenység esetén is van megfelelő tej. A kenyérféléktől, zsemlemorzsától meg egyenesen elvesztem a hajam. Eszembe jut anyósom vízzel főzőtt, zsemlével, kenyérrel dúsított spenótja, amikor a számba került a kenyérdarab...., mint a hajdan volt iskolai menza.... Brrrrrrrrr. Ma ez volt az ebéd. Rájöttem, hogy aki még nem csinált sosem, annak nem egyszerű spenótot főzni. A rutinosoknak könnyű feladat, a kezdőknek picit nehéz. Az ízesítésnél a cukor, só mennyiséggel kell "játszani", hogy az valóban ízletes legyen a végén. Mindig érzésre teszem bele, most kivételesen kiméricskéltem az összetevőket. Mielőtt bárki hiányolná a borsot, én nem szoktam beletenni, de természetesen lehet borsozni is. A főzési időt elfelejtettem megnézni, kb. 30-40 perc alatt lettem kész.
Hozzászólások
Ahány ház, annyi szokás :) Egyébként én még sosem ettem olyat, ami zsemlével vagy kenyérrel van csinálva, de olyat sem ami tojással :) Simán rántásosan csinálom. A cukor mindig kimarad, még err?l pl nem is hallottam :) Szerintem a lényeg, hogy te és a családod vagy akinek f?zöd megegye és elégedetten álljon fel az asztaltól. :) A te receptjeidet olvasva, én szívesen lennék mindennap a vendéged, és az sem érdekelne mivel s?ríted a spenótot :)))))
Szió:) Tökéletesen igazad van, ahány ház stb... Azt is tudom jól, nagyon nehéz a jól vagy rosszul rögzült szokásokon túllépni. Én csak egy másik alternatívát ajánlottam fel. Elég gyakran látom ezt a vizes + zsemlés megoldást. Én tényleg berzenkedem ellene. Anyósomat szerencsére leszoktattam róla:) A rántásos megoldással csinálom én is, mint látod. A cukor (ki mennyit szeret benne) elveszi a végén a spenót (szerintem) vad ízét. Tojást pedig azért teszek bele, mert (zsemle vagy kenyér helyett) krémessé és s?r?bbé teszi a spenótot. Annak viszont nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim. Válassz, megf?z?m és csapunk egy nagy virtuális "zabálást" :))) Üdv, szép napot Neked: Gabi
"A kenyérfélékt?l, zsemlemorzsától meg egyenesen elvesztem a hajam." kenyérr?l szó sem lehet, nincs se benne se mellette, de két ek zsír és 2 nagy ek liszt és 4-5 ek cukor van benne? :) Érdekes néz?pont, egyetértek az el?ttem szólóval, ahány ház annyi szokás :)
bocsánat, de ezt most nem értem:) A spenótba belef?z?tt zsemlemorzsára vagy beáztatott és belef?zött zsemlére, kenyérre gondoltam. A 2 ek. zsír+ liszt = rántás A cukor pedig valóban ízés dolga. Mi kicsit édesebben szeretjük. Sokan bundás kenyeret esznek hozzá, azzal nincs semmi bajom:)
bocsi, én az egészségesség jegyében értelmeztem az írásodat, azt hittem ezért zárkózol egy így a kenyért?l :) ezért volt furcsa a többi hozzávaló. Már látom hogy ennek más oka van. A kép nagyon tetszik az ételr?l :)
Örülök, hogy sikerült megértetnem magam:) A vízzel+ kenyérfélékkel f?zés ellen "tiltakozom" csupán. Ezért merészkedtem leírni, megosztani a sajátomat:) Tudom azt is, hogy ez egy másik ízvilág, ismerve a másikat. Az egészségesség jegyét pedig picit elviccelve azt szoktam mondani: küzdök az anorexia ellen, csülkös bablevessel....:) És nagyon szépen köszönöm a dicséretet a képr?l:)
imádom a csülkös bablevest :D
Ebben máris egyetértünk:)
Ebben igazad van. Az ázott kenyeret én sem szeretem az ételben, kivétel a fasírt, mert abba teszek. Mutter abba se. Elég, ha a tányéromba, f?leg levesbe beleesik egy darab kenyér, s szétmászik, akkor annak már csak a disznó örvend. Különben én is így készítem a spenótot.
Hali:) Örülök, hogy egyetértünk. A drága Mama azt mondta, mikor fanyalogva ettem a kenyér(zsömle) darabos spenótot és megkérdeztem minek a kenyér bele: "hát így lakunk jól gyerekem". Én szeretem a kenyeret, de... külön enni. Már ha akarok.....pl. gulyásleves mellé. Nahh szóval nem és nem:) A fasírtba pedig nem árt azé a zsömle vagy a kenyér:)
Viszonylag még kezd? vagyok, de nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptedre, mert ledöbbentem, hogy egyesek kenyeret vagy vizet raknak a spenótba! Anyu tejjel és rántással csinálja, de mivel a rántás és én nem igazán vagyunk jóban ezért holnap a te verziódat fogom kipróbálni, igazán jól hangzik! Remélem sikerem lesz vele.
Kedves odzsika, köszi a megel?legezett bizalmat:) De azért figyuzz rá a leírásomra, én is rántással kezdem, bár az elején, azt engedem fel tejjel, aztán mehet bele a spenót. Nagyon szorítok Neked, bizti sikerülni fog. Várom a visszajelzésedet, kíváncsi vagyok a végeredményre:) Szép estét Neked, Gabi
Láttam köszi, de itt legalább le van írva hogy ekkora adaghoz mennyi liszt kell és gondolom a tojás is s?ríti. Azt nem szeretem, hogy jön az a rész, hogy berántjuk ilyen olyan rántással, de hogy mennyi liszt kell bele azt még sokszor nem érzem..
Jahh, hogy a rántástól félsz:) Nem csodálom, kezd?ként nekem is rémálom volt...vékony rántás, közepes, rózsaszín, meg mittudoménmég miket olvasgattam. Na jó ok, de hogy a fenébe kell megcsinálni???? Mib?l, mennyi....? Megpróbálok segíteni, tedd bele a lábasba a 2 kanál zsírt, olvaszd fel takarékon, és els?re 1 púpos ek. lisztet tegyél bele, kevergesd el, ha nem krémes és a zsír folyik, tegyél még hozzá lisztet, amíg olyan kellemes krémes állagot kapsz. Persze mindezt takarékon, alacsony h?fokon, nehogy megégjen. Ha az állag sikerült, mehet bele a belenyomott fokhagyma. Együtt legyen egy picit rózsaszín?, halvány pirosas. Ne barnuljon az alja se, ahogy kevered. Menni fog, biztos vagyok benne:)
áhá, hogy takarékon kell cisnálni a rántást.. na ezért égett eddig mindig oda :D fini lett az ebéd, köszönöm a részletes leírást!
Heuréka:D Örülök, hogy megoldódott a rántás problémaköre:) Annak különösen örülök, hogy ízlett is, egészségetekre! Üdv, Gabi
Nagyon fincsi lett és tényleg jót tesz neki a tojás!
Nagyon örülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy megírtad:) Kedves egészségetekre! Üdv: Gabi
Szia! Én ma fogok másodszor készíteni spenótot, az els? nagyon érdekesre sikerült...hát nem is tudom hogy írjam körbe...a tányér szélén látszódott a tej így körbe, talán túl sok lett nem is tudom, olyan folyós volt...ízre egyébként nem volt rossz :D Na szóval ma újra neki ugrom a Te recepted alapján...egy kérdés...ha a rántást kihagyom bel?le, akkor nagyon folyós lesz? Az az igazság, hogy szeretném liszt nélkül csinálni :) valami ötlet?
Szia:) H?, izgalmas a kérdésed:) Én minden f?zeléket behabarok, vagy rántást csinálok hozzá, mert ett?l veszi fel a f?zelék jellegét (szerintem). Ha az els? spenótodnál a tányér szélén látszott a tej, akkor talán az lehetett a baj, hogy nem f?zted össze elégé, és kicsapodott. Elvileg megcsinálhatod a spenótot rántás nélkül is. Én hagynám a spenótot kicsit felolvadni, úgy tenném rá a fokhagymás zsírra. Pici tejet tennék hozzá, és apránként adagolnám, hogy picit hígabb, de krémes állagot kapjak. A tojás összetartja majd a f?zeléket. Egyenként tedd bele és türelmesen kevergesd, szerintem sikerülnie kell. Remélem tudtam segíteni, kíváncsian várom a végeredményt:) Szép hetet:) Gabi
Én keményít?vel s?rítek. Semmi plusz ízt nem ad hozzá és csomós sem lesz. Keverd el tejben és s?rítsd azzal. Levest, F?zeléket is azzal s?rítek habarás, rántás helyett.
Nálunk a spenót állandó vita tárgya, én így f?zöm, kenyér nélkül, de cukor helyett borsot teszek bele (semmilyen f?zelékbe nem teszek cukrot). Párom hasonlóan f?zi, de ? nem tesz bele tejet, konkrétan színtiszta spenótot eszel.Kenyér, zsemle nem mehet bele,s?t, én semmit nem eszek hozzá.A kérdésre, hogy mivel eszed? A válasz nálam mindig annyi, hogy kanállal. :) Azt hiszem talán az ínyesmester szakácskönyvében olvastam, hogy vétek borsozni meg fokhagymázni, mert elvész a spenót íze,de ezt a variációt pl. el nem tudnám képzelni.
Kedves Kyraemett, tökéletesen igazad van, egyszázegymillió formában lehet elkészíteni a spenótot. Ki így, ki úgy szereti. Nálam a vízes, kenyeret vagy zsemlét belef?z?s variáció szóba se jöhet. Nálunk nincs vita:) A férjem az egyetlen aki nem eszi meg semmilyen formában (sóskát sem) mert : Zöld!! Egyszer? férfi indok:) Viszont mi így szeretjük, ahogy leírtam, picit édesen, mert így elveszi a spenót enyhe "vad" ízét. Talán egyszer próbáld ki:) Kellemes ünnepi készül?dést kívánok Neked! Üdv:Gabi