Nosalty Logó

Spenót kenyérmentesen Gabystól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Gabys
Spenót kenyérmentesen Gabystól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 226 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 903 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 75 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    97 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2212.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    134 mg
  • Foszfor
    142 mg
  • Nátrium
    1720 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    169.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    799 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    46 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    782 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    328 micro
  • Kolin:
    108 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9114 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    19885 micro
Összesen 226 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    37 g

Zsír

  • Összesen
    43.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    389 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8849.4 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    52 mg
  • Kálcium
    783 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    535 mg
  • Foszfor
    569 mg
  • Nátrium
    6879 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    100.3 g
  • Cukor
    45 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    677.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3194 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    185 mg
  • D vitamin:
    110 micro
  • K vitamin:
    3130 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1313 micro
  • Kolin:
    431 mg
  • Retinol - A vitamin:
    155 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36457 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79539 micro
Összesen 903 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 79% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    738.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    574 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    267 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    261 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3043 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6639 micro
Összesen 75 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Megpucoljuk a fokhagyma gerezdeket.
  2. A zsírból és a lisztből közepes sűrűségű rántást készítünk úgy, hogy a fokhagyma gerezdeket is belenyomjuk.
  3. Ha már rózsaszínű a rántásunk, beleöntjük a hideg tejet, és elkeverjük.
  4. Beletesszük a mirelit spenótokat, 2 kk sóval megszórjuk (a só hatására könnyebben olvad ki).
  5. Közepes lángon folyamatosan kevergetve kiolvasztjuk/főzzük.
  6. Ha kiolvadt, még kb. 10 percet kavargatva tovább főzzük. Érdemes kevergetni, mert különben fröcskölni fog.
  7. Beleütjük az első tojást, gyorsan elkeverjük, kb. 1 perc után beletesszük a másikat is, szintén gyors mozdulatokkal elkeverjük. A tojásoktól a spenót krémes állagot kap.
  8. Kb. 3-4 percig főzzük még. Akkor vagyunk készen, ha apró fehér "foszlányokat" látunk.
  9. Megízesítjük sóval és cukorral. A receptben az általam használt mennyiség van, de ez ízlés kérdése, mi édesebben szeretjük.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 73
  • Össznézettség: 46423
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 12.

Ajánló

Tehetünk rá sült virslit, kemény tojást, tükörtojást, tojáspörköltet, sertéspörkölt maradékot, stb.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Sokáig gondolkoztam azon, hogy az 1001. spenótot érdemes-e feltennem az oldalra. Aztán az utolsó lökést egy recept adta meg, ami vízben volt főzve, és búzadarás + kenyeres is volt. Tudom, hogy mindenki így-úgy ízesíti, de nem értem, hogy az egyébként rettentően vizes mirelit spenótot, miért kell vízben főzni, a vizet tovább vizezni. Laktózérzékenység esetén is van megfelelő tej. A kenyérféléktől, zsemlemorzsától meg egyenesen elvesztem a hajam. Eszembe jut anyósom vízzel főzőtt,  zsemlével, kenyérrel dúsított spenótja, amikor a számba került a kenyérdarab...., mint a hajdan volt iskolai menza.... Brrrrrrrrr. Ma ez volt az ebéd. Rájöttem, hogy aki még nem csinált sosem, annak nem egyszerű spenótot főzni. A rutinosoknak könnyű feladat, a kezdőknek picit nehéz. Az ízesítésnél a cukor, só mennyiséggel kell "játszani", hogy az valóban ízletes legyen a végén. Mindig érzésre teszem bele, most kivételesen kiméricskéltem az összetevőket. Mielőtt bárki hiányolná a borsot, én nem szoktam beletenni, de természetesen lehet borsozni is. A főzési időt elfelejtettem megnézni, kb. 30-40 perc alatt lettem kész.

Hozzászólások

p2

Ahány ház, annyi szokás :) Egyébként én még sosem ettem olyat, ami zsemlével vagy kenyérrel van csinálva, de olyat sem ami tojással :) Simán rántásosan csinálom. A cukor mindig kimarad, még err?l pl nem is hallottam :) Szerintem a lényeg, hogy te és a családod vagy akinek f?zöd megegye és elégedetten álljon fel az asztaltól. :) A te receptjeidet olvasva, én szívesen lennék mindennap a vendéged, és az sem érdekelne mivel s?ríted a spenótot :)))))

Gabys

Szió:) Tökéletesen igazad van, ahány ház stb... Azt is tudom jól, nagyon nehéz a jól vagy rosszul rögzült szokásokon túllépni. Én csak egy másik alternatívát ajánlottam fel. Elég gyakran látom ezt a vizes + zsemlés megoldást. Én tényleg berzenkedem ellene. Anyósomat szerencsére leszoktattam róla:) A rántásos megoldással csinálom én is, mint látod. A cukor (ki mennyit szeret benne) elveszi a végén a spenót (szerintem) vad ízét. Tojást pedig azért teszek bele, mert (zsemle vagy kenyér helyett) krémessé és s?r?bbé teszi a spenótot. Annak viszont nagyon örülök, hogy tetszenek a receptjeim. Válassz, megf?z?m és csapunk egy nagy virtuális "zabálást" :))) Üdv, szép napot Neked: Gabi

hami

"A kenyérfélékt?l, zsemlemorzsától meg egyenesen elvesztem a hajam." kenyérr?l szó sem lehet, nincs se benne se mellette, de két ek zsír és 2 nagy ek liszt és 4-5 ek cukor van benne? :) Érdekes néz?pont, egyetértek az el?ttem szólóval, ahány ház annyi szokás :)

Gabys

bocsánat, de ezt most nem értem:) A spenótba belef?z?tt zsemlemorzsára vagy beáztatott és belef?zött zsemlére, kenyérre gondoltam. A 2 ek. zsír+ liszt = rántás A cukor pedig valóban ízés dolga. Mi kicsit édesebben szeretjük. Sokan bundás kenyeret esznek hozzá, azzal nincs semmi bajom:)

hami

bocsi, én az egészségesség jegyében értelmeztem az írásodat, azt hittem ezért zárkózol egy így a kenyért?l :) ezért volt furcsa a többi hozzávaló. Már látom hogy ennek más oka van. A kép nagyon tetszik az ételr?l :)

Gabys

Örülök, hogy sikerült megértetnem magam:) A vízzel+ kenyérfélékkel f?zés ellen "tiltakozom" csupán. Ezért merészkedtem leírni, megosztani a sajátomat:) Tudom azt is, hogy ez egy másik ízvilág, ismerve a másikat. Az egészségesség jegyét pedig picit elviccelve azt szoktam mondani: küzdök az anorexia ellen, csülkös bablevessel....:) És nagyon szépen köszönöm a dicséretet a képr?l:)

hami

imádom a csülkös bablevest :D

Gabys

Ebben máris egyetértünk:)

Törölt felhasználó

Ebben igazad van. Az ázott kenyeret én sem szeretem az ételben, kivétel a fasírt, mert abba teszek. Mutter abba se. Elég, ha a tányéromba, f?leg levesbe beleesik egy darab kenyér, s szétmászik, akkor annak már csak a disznó örvend. Különben én is így készítem a spenótot.

Gabys

Hali:) Örülök, hogy egyetértünk. A drága Mama azt mondta, mikor fanyalogva ettem a kenyér(zsömle) darabos spenótot és megkérdeztem minek a kenyér bele: "hát így lakunk jól gyerekem". Én szeretem a kenyeret, de... külön enni. Már ha akarok.....pl. gulyásleves mellé. Nahh szóval nem és nem:) A fasírtba pedig nem árt azé a zsömle vagy a kenyér:)

Odzsika

Viszonylag még kezd? vagyok, de nagyon örülök, hogy rátaláltam a receptedre, mert ledöbbentem, hogy egyesek kenyeret vagy vizet raknak a spenótba! Anyu tejjel és rántással csinálja, de mivel a rántás és én nem igazán vagyunk jóban ezért holnap a te verziódat fogom kipróbálni, igazán jól hangzik! Remélem sikerem lesz vele.

Gabys

Kedves odzsika, köszi a megel?legezett bizalmat:) De azért figyuzz rá a leírásomra, én is rántással kezdem, bár az elején, azt engedem fel tejjel, aztán mehet bele a spenót. Nagyon szorítok Neked, bizti sikerülni fog. Várom a visszajelzésedet, kíváncsi vagyok a végeredményre:) Szép estét Neked, Gabi

Odzsika

Láttam köszi, de itt legalább le van írva hogy ekkora adaghoz mennyi liszt kell és gondolom a tojás is s?ríti. Azt nem szeretem, hogy jön az a rész, hogy berántjuk ilyen olyan rántással, de hogy mennyi liszt kell bele azt még sokszor nem érzem..

Gabys

Jahh, hogy a rántástól félsz:) Nem csodálom, kezd?ként nekem is rémálom volt...vékony rántás, közepes, rózsaszín, meg mittudoménmég miket olvasgattam. Na jó ok, de hogy a fenébe kell megcsinálni???? Mib?l, mennyi....? Megpróbálok segíteni, tedd bele a lábasba a 2 kanál zsírt, olvaszd fel takarékon, és els?re 1 púpos ek. lisztet tegyél bele, kevergesd el, ha nem krémes és a zsír folyik, tegyél még hozzá lisztet, amíg olyan kellemes krémes állagot kapsz. Persze mindezt takarékon, alacsony h?fokon, nehogy megégjen. Ha az állag sikerült, mehet bele a belenyomott fokhagyma. Együtt legyen egy picit rózsaszín?, halvány pirosas. Ne barnuljon az alja se, ahogy kevered. Menni fog, biztos vagyok benne:)

Odzsika

áhá, hogy takarékon kell cisnálni a rántást.. na ezért égett eddig mindig oda :D fini lett az ebéd, köszönöm a részletes leírást!

Gabys

Heuréka:D Örülök, hogy megoldódott a rántás problémaköre:) Annak különösen örülök, hogy ízlett is, egészségetekre! Üdv, Gabi

nikigulyi

Nagyon fincsi lett és tényleg jót tesz neki a tojás!

Gabys

Nagyon örülök, hogy ízlett és köszönöm, hogy megírtad:) Kedves egészségetekre! Üdv: Gabi

Törölt felhasználó

Szia! Én ma fogok másodszor készíteni spenótot, az els? nagyon érdekesre sikerült...hát nem is tudom hogy írjam körbe...a tányér szélén látszódott a tej így körbe, talán túl sok lett nem is tudom, olyan folyós volt...ízre egyébként nem volt rossz :D Na szóval ma újra neki ugrom a Te recepted alapján...egy kérdés...ha a rántást kihagyom bel?le, akkor nagyon folyós lesz? Az az igazság, hogy szeretném liszt nélkül csinálni :) valami ötlet?

Gabys

Szia:) H?, izgalmas a kérdésed:) Én minden f?zeléket behabarok, vagy rántást csinálok hozzá, mert ett?l veszi fel a f?zelék jellegét (szerintem). Ha az els? spenótodnál a tányér szélén látszott a tej, akkor talán az lehetett a baj, hogy nem f?zted össze elégé, és kicsapodott. Elvileg megcsinálhatod a spenótot rántás nélkül is. Én hagynám a spenótot kicsit felolvadni, úgy tenném rá a fokhagymás zsírra. Pici tejet tennék hozzá, és apránként adagolnám, hogy picit hígabb, de krémes állagot kapjak. A tojás összetartja majd a f?zeléket. Egyenként tedd bele és türelmesen kevergesd, szerintem sikerülnie kell. Remélem tudtam segíteni, kíváncsian várom a végeredményt:) Szép hetet:) Gabi

Noy

Én keményít?vel s?rítek. Semmi plusz ízt nem ad hozzá és csomós sem lesz. Keverd el tejben és s?rítsd azzal. Levest, F?zeléket is azzal s?rítek habarás, rántás helyett.

Törölt felhasználó

Nálunk a spenót állandó vita tárgya, én így f?zöm, kenyér nélkül, de cukor helyett borsot teszek bele (semmilyen f?zelékbe nem teszek cukrot). Párom hasonlóan f?zi, de ? nem tesz bele tejet, konkrétan színtiszta spenótot eszel.Kenyér, zsemle nem mehet bele,s?t, én semmit nem eszek hozzá.A kérdésre, hogy mivel eszed? A válasz nálam mindig annyi, hogy kanállal. :) Azt hiszem talán az ínyesmester szakácskönyvében olvastam, hogy vétek borsozni meg fokhagymázni, mert elvész a spenót íze,de ezt a variációt pl. el nem tudnám képzelni.

Gabys

Kedves Kyraemett, tökéletesen igazad van, egyszázegymillió formában lehet elkészíteni a spenótot. Ki így, ki úgy szereti. Nálam a vízes, kenyeret vagy zsemlét belef?z?s variáció szóba se jöhet. Nálunk nincs vita:) A férjem az egyetlen aki nem eszi meg semmilyen formában (sóskát sem) mert : Zöld!! Egyszer? férfi indok:) Viszont mi így szeretjük, ahogy leírtam, picit édesen, mert így elveszi a spenót enyhe "vad" ízét. Talán egyszer próbáld ki:) Kellemes ünnepi készül?dést kívánok Neked! Üdv:Gabi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek