Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sonkás tészta Zolitól

Sonkás tészta Zolitól
Sonkás tészta Zolitól
105 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A húsvéti eszem - iszom,  a negyven napos böjt leteltével, Krisztus Urunk feltámadása után kezdődött. Ám az ember gyomra nem feneketlen zsák, hogy az elkészített sok finomságot maradék nélkül el tudja tüntetni. Ezért az ünnep elmúltával komoly feladat volt a maradék ételeknek új értelmezést adva, mindet elfogyasztani. Először a sok főtt tojáson volt a sor.  A legtovább eltartható maradék a sonka volt. Főképpen, hogy eleink nem főzték meg a füstölt sonkát, mint mi ma, hanem füstölten fogyasztották el. A füstölt sonka főzése csak az utóbbi néhány évtizedben terjedt el, amikor a tömeggyártás miatt igazán jó és hagyományosan pácolt - füstöl sonkát már nem nagyon lehetett kapni. Helyette a ki tudja miből készített kötözött, füstölt - főtt sonkák tömege lepte el a multikat.                                                                                                                                          No de vissza a sonkás tésztához. Eleink a húsos sódarcsontot a maradék sonkával kifőzték. A csontról az összes húst levagdosták és mindet apróra felkockázták. A csuszatésztát kifőzték és összekeverték a felkockázott sonkával és jóféle házi tejföllel. Tepsibe téve berakták a kemencébe és egy kicsit megpirították, majd jóízűen elfogyasztották. Bizony ez egyáltalán nem volt diétás étel, de a paraszti munkához az embereknek mindig sok energiára volt szükségük. Az általam beküldött recept elkészítéséhez igénybe vesszük a modern konyhatechnikát is.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Egyáltalán nem diétás étel, de nagyon finom. Főképp a sült - ropogós része fogy el először.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A maradék sonkát kétszer ledaráljuk. Érdemes az összes maradék szalonnás részt is ledarálni, mert nem lesz száraz a darált sonka. Összekeverjük a tejföl kb. kétharmadával. A többi tejfölt a sütés előtt kenjük majd a tésztára.
  2. Nagy fazékban vizet teszünk fel forrni a tésztafőzéshez. A fazék méretétől függően kifőzzük és lecsöpögtetjük. A főzés előtt a forró vízbe egy kis mangalica zsírt teszünk, hogy ne ragadjon össze a tészta.
  3. Összekeverjük a kifőtt tésztát a tejfölös sonka keverékkel, és egy magasabb falú tepsibe tesszük. Rákenjük a maradék tejfölt, és sütőbe tesszük. Száznyolcvan fokon aranybarnára pirítjuk. Tálaláskor savanyúságot adunk hozzá.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 2 384
elküldve: 0
receptkönyvben: 15
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
maradék ételből: maradék húsból
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: tészta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

maradékmentő sonkás tészta, sonkás-tejfölös sült csusza, tepsis sült tészta sonkával

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

950
csuszatészta 1 kg
sonka 1.6 kg
tejföl 800 g
3 kávéskanál
mangalica zsír 1 ek