Sonkás tészta Zolitól
- 21% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
125g csuszatészta464 kcal
-
200g sonka276 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
2g só0 kcal
-
17 kcal
- 21% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1000g csuszatészta3710 kcal
-
1600g sonka2208 kcal
-
800g tejföl1584 kcal
-
12g só0 kcal
-
15g mangalica zsír135 kcal
- 21% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
29.2g csuszatészta108 kcal
-
46.7g sonka64 kcal
-
23.3g tejföl46 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.4g mangalica zsír4 kcal
- 21% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 56.7 g
Zsír
-
Összesen 31.1 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3426.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 83 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 312 mg
-
Nátrium 2820 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 98 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 85.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 302 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
- 21% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 453.9 g
Zsír
-
Összesen 248.9 g
-
Telített zsírsav 106 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 486 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 27412.3 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 662 mg
-
Kálcium 1021 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 610 mg
-
Foszfor 2498 mg
-
Nátrium 22559 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 783.7 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 683.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 992 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 15 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 73 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2418 micro
-
Kolin: 312 mg
-
Retinol - A vitamin: 968 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 200 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 212 micro
- 21% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 799.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 30 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 658 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 29 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A maradék sonkát kétszer ledaráljuk. Érdemes az összes maradék szalonnás részt is ledarálni, mert nem lesz száraz a darált sonka. Összekeverjük a tejföl kb. kétharmadával. A többi tejfölt a sütés előtt kenjük majd a tésztára.
- Nagy fazékban vizet teszünk fel forrni a tésztafőzéshez. A fazék méretétől függően kifőzzük és lecsöpögtetjük. A főzés előtt a forró vízbe egy kis mangalica zsírt teszünk, hogy ne ragadjon össze a tészta.
- Összekeverjük a kifőtt tésztát a tejfölös sonka keverékkel, és egy magasabb falú tepsibe tesszük. Rákenjük a maradék tejfölt, és sütőbe tesszük. Száznyolcvan fokon aranybarnára pirítjuk. Tálaláskor savanyúságot adunk hozzá.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3041
- Feltöltés dátuma: 2015. április 13.
Ajánló
Egyáltalán nem diétás étel, de nagyon finom. Főképp a sült - ropogós része fogy el először.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- Speciális étrendek:
A húsvéti eszem - iszom, a negyven napos böjt leteltével, Krisztus Urunk feltámadása után kezdődött. Ám az ember gyomra nem feneketlen zsák, hogy az elkészített sok finomságot maradék nélkül el tudja tüntetni. Ezért az ünnep elmúltával komoly feladat volt a maradék ételeknek új értelmezést adva, mindet elfogyasztani. Először a sok főtt tojáson volt a sor. A legtovább eltartható maradék a sonka volt. Főképpen, hogy eleink nem főzték meg a füstölt sonkát, mint mi ma, hanem füstölten fogyasztották el. A füstölt sonka főzése csak az utóbbi néhány évtizedben terjedt el, amikor a tömeggyártás miatt igazán jó és hagyományosan pácolt - füstöl sonkát már nem nagyon lehetett kapni. Helyette a ki tudja miből készített kötözött, füstölt - főtt sonkák tömege lepte el a multikat. No de vissza a sonkás tésztához. Eleink a húsos sódarcsontot a maradék sonkával kifőzték. A csontról az összes húst levagdosták és mindet apróra felkockázták. A csuszatésztát kifőzték és összekeverték a felkockázott sonkával és jóféle házi tejföllel. Tepsibe téve berakták a kemencébe és egy kicsit megpirították, majd jóízűen elfogyasztották. Bizony ez egyáltalán nem volt diétás étel, de a paraszti munkához az embereknek mindig sok energiára volt szükségük. Az általam beküldött recept elkészítéséhez igénybe vesszük a modern konyhatechnikát is.