r
Nosalty Logó

Sárgabaracklekvár ahogy Fancsa készíti

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Fancsa
Sárgabaracklekvár ahogy Fancsa készíti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 373 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4472 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 117 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    113.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    92.5 g
  • Cukor
    88 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    201.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    223 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    44 micro
  • β-karotin
    2544 micro
  • β-crypt
    242 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    207 micro
Összesen 373 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1357.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    371 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    279 mg
  • Foszfor
    643 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1110.1 g
  • Cukor
    1056 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    2420 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2678 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    279 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    92 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    251 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    530 micro
  • β-karotin
    30523 micro
  • β-crypt
    2902 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2483 micro
Összesen 4472 kcal
  • 1% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    35.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.1 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    800 micro
  • β-crypt
    76 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 117 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Vegyünk elő egy nagy méretű lábost, amiben majd később a barackot is főzni fogjuk. Konyhai mérlegen mérjük meg, majd írjuk fel az adatot, nehogy megfeledkezzünk róla.
  2. Egy közepes méretű edényben, forrásban lévő vízben főzzünk egy-egy merőkanálnyi mosott sárgabarackot. Pár percnél nem kell tovább a vízben hagyni, épp csak annyira szükséges, hogy megpuhuljon egy kicsit, és könnyen leváljon a gyümölcshúsról a héja. Ezt egy hegyes tárggyal (hústű, villa) könnyedén ellenőrizhetjük. Tegyük egy szűrőaljú edénybe, hogy a felesleges víz lecsöpöghessen, és a barack is hamarabb meghűljön. Ha megkérünk valakit, hogy rakosgassa a barackokat ki-be a vízből, amíg mi pucolunk, akkor még jobban pörög a munka.
  3. Pucolás. Nem kell megvárni, amíg teljesen kihűlnek a barackok, csak annyi időt adjunk nekik, hogy a kezünk elbírja a melegét. Egy késsel vagy saját kézzel (így még trutyisabb, de személy szerint én ezt pártolom) lehúzzuk a barack bőrét, és kiszedjük belőle a magot, és a sérült vagy zöld részeket, a gyümölcshúst pedig a nagy lábosba tesszük.
  4. Ha az összes barackot megpucoltuk, és mindegyik húsa a nagy lábosunkban van, akkor ismét visszatérünk a mérleghez. Lemérjük mindenestül, majd kivonjuk belőle a lábos súlyát. 3 kg gyümölcshússal ideális dolgozni, de ez nem kőbe vésett törvény.
  5. Számoljuk ki (nagyon precíz szakácsok akár számológépet is használhatnak), mennyi cukor kell. 1 kg sárgabarack húshoz 80 dkg kristálycukorra lesz szükség. Ha megvan, mennyi cukorra lesz szükségünk, akkor adjuk hozzá a barackhoz. Keverjük jól össze, majd tegyük fel főni a tűzhelyre, de ne a legmagasabb fokozatra, mert akkor hajlamos puffogni. (Az én tűzhelyemnek 10 fokozata van, én 8-asra tettem). Gyakran keverjük meg, mert könnyen leég, akkor viszont dobhatjuk az egész munkánkat a szemétbe, égett ízű lesz a lekvárunk. Főzés közben találhatunk benne sötétbarna foltokat, azokat a fakanalunkkal halásszuk ki a lekvárból.
  6. Forrás után kb még 20-25 percet kell főzni, ilyenkor egy kicsit vegyünk vissza a lángból. (A nagymamám azt mondta, addig főzzem, amíg lekvár állagú lesz. Én addig főztem, amíg a barackok szépen szétváltak, nem maradt benne egy sem egészben, és a lé is szépen besűrűsödött. Nem igazán tudom elmondani, hogy néz ki, csak ránéz az ember, és lekvár. Szóval a nagyinak ismét igaza volt.)
  7. Amikor elértük ezt a pontot, hogy lekvárnak kiáltottuk ki a főzetünket, takarékra tesszük a lángot, és belekeverjük a Nátrium-benzoátot. 3 kg-hoz 1 teáskanálnyit. Adagoljuk befőttes üvegekbe a lekvárunkat. Amíg az üvegekbe töltjük ki a lekvárt, hagyjuk takarékon a tüzet.
  8. Rakjuk félre az üvegeket, takarjuk le őket egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk pihenni két napig. A második napon tegyünk egy-egy teáskanál barna rumot a lekvár tetejére, oszlassuk el, majd fedjük le fedővel, és tegyük fel a polcra. Most már fogyasztható. :)
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 58
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 71007
  • Feltöltés dátuma: 2013. augusztus 04.

Receptkategóriák

Sárgabaracklekvár ahogy Fancsa készíti
Fancsa 2 recept

Hagyományos, gyors, és véleményem szerint a világ egyik legfinomabb lekvárja. Felejtsük el a befőző cukrot, meg a 200:1 zselésítőt, ami állítólag meggyorsítja a főzési folyamatot. Mese habbal. Ez a lekvár kb ugyanannyi idő alatt megvan, mint a zselésítős társai, és hiába finom a másik is, számomra ez az igazi lekvár! Jó tanácsok: A barackokat megtisztíthatjuk előző este/nap, hogy másnap csak főzni kelljen, de ügyeljünk arra, hogy miután a tiszta gyümölcshúst beletettük a későbbi főzőedénybe, öntsük le a cukorral úgy, hogy egy icipici légrés se maradjon (magyarán jó vastagon takarja, mindenhova jusson, de amennyi cukor kell hozzá, ez könnyen kivitelezhető), majd fedjük le egy fedővel, különben bebarnul. Tiszta gyümölcshúst nézve kb 3 kg-ot főzzünk egyszerre. Ez még keverhető mennyiség, könnyebb bánni vele, és a rémes hámozási idő sem tart örökké. Kb 6-7 hagyományos befőttes üveget tölthetünk meg ekkora mennyiséggel. Csak a puha barackokkal kezdjünk. Ha félig zöld, inkább váljunk meg a zöldellő résztől. Szebb lesz a lekvár, finomabb és nem kell várni arra, hogy szétfőjön az a három szem zöldbarack. Csak és kizárólag olyan befőttes üveget használjunk, amiben előtte valamilyen édes dolog volt (kompót, lekvár, méz...), mert ha véletlenül savanyúságos üveget használnánk, a lekvárunk is megsavanyodhat egy idő után. Addig ne töltsünk az üvegekbe lekvárt, amíg nem törölgettük ki teljesen, mosogatás után. Ha már üvegekbe töltöttük, két napig TILOS mozgatni az üvegeket. Egy tiszta konyharuhával lefedve tegyük őket olyan helyre, ahol nem zavarnak.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek