r
Nosalty Logó

Sajtszószos tészta sonkával

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
dius0306
Sajtszószos tészta sonkával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 19% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 463 kcal
  • 19% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 1851 kcal
  • 19% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
Összesen 242 kcal
  • 19% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    21.3 g

Zsír

  • Összesen
    16.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2291 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    44 mg
  • Kálcium
    247 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    211 mg
  • Nátrium
    1744 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    153 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 463 kcal
  • 19% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.3 g

Zsír

  • Összesen
    65 g
  • Telített zsírsav
    28 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9163.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    176 mg
  • Kálcium
    990 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    159 mg
  • Foszfor
    844 mg
  • Nátrium
    6977 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.9 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    74.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    479 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    613 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    467 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    151 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 1851 kcal
  • 19% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.2 g

Zsír

  • Összesen
    8.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    16 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1199.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    111 mg
  • Nátrium
    913 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    6 micro
Összesen 242 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, leöblítjük hidegvízzel, és egy pici olajat csurgatunk rá, hogy ne ragadjon össze.
  2. A margarint egy edényben megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és csomómentesre keverjük lassú tűzön, nehogy odakapjon az alja.
  3. Felöntjük a tejjel, és továbbra is lassú tűzön főzzük pár percig, néha megkeverve.
  4. Ezután beletesszük a kockasajtokat, amiket apróbb darabokra vágtunk (Medve sajt a legjobb), majd lereszeljük a trappistát, és ezt is hozzáadjuk a szószhoz.
  5. Kevés ételízesítővel (vagy sóval) és nagyon kevés borssal ízesítjük.
  6. Ezután addig főzzük közepes lángon, folytonos kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik a szósz.
  7. Félretesszük a kész szószt, és egy kevés olajon megpirítjuk a közepes méretűre vagdalt sonkaszeleteket.
  8. A végén a szószt és a sonkát összekeverjük a tésztával, melegen tálaljuk.
  • Elkészítettem: 1000 alkalommal
  • Receptkönyvben: 344
  • Tegnapi nézettség: 35
  • 7 napos nézettség: 214
  • Össznézettség: 202636
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 08.

Ajánló

A trappistát természetesen helyettesíthetjük más sajtokkal is, aki az erősebb ízeket kedveli, az kipróbálhatja pl. füstölt sajttal. Ezen kívül a kockasajt is lehet akár ízesített (szalámis, sonkás, stb.), bár nekem nem voltak olyan jó tapasztalataim (túlságosan elnyomta az ízük a szószt). A tészta is lehet másféle, de én úgy tapasztaltam, hogy a szarvacska a legjobb hozzá, mert eléggé magába szívja a szószt még akkor is, ha kicsit folyósabbra sikerül a masszánk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
dius0306 19 recept

Pár évvel ezelőtt vettem a boltban egy kész, por alapú sajtszószt, mert nagyon szeretem a sajtos ételeket és szerettem volna kipróbálni. Nem mondom, hogy nem volt finom, de akkor úgy gondoltam, hogy túlságosan sokba kerül az ízéhez és a mennyiségéhez képest ez a termék. Így hát a legközelebbi alkalommal, amikor megkívántam a sajtszószos tésztát, úgy gondoltam, hogy inkább saját magam készítem el a szószt. Mindent beleraktam, amiről úgy éreztem, hogy eléggé kihozza a jellegzetes sajtszósz ízt: az eredmény jobb lett, mint vártam, azóta számtalanszor elkészítettem már ezt a tésztaételt. Remélem, másnak is bejön majd ez a recept. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A retró sajtos tallér titkai: így lesz a legropogósabb és...

A sajtos tallér a magyar konyha egyik kedvelt ropogtatnivalója, amely generációkon át örökített hagyományokon alapul. Ez az egyszerű, mégis rendkívül ízletes snack szinte minden alkalomra illik: legyen szó családi összejövetelről, baráti találkozóról vagy egy egyszerű esti filmezésről. De hogyan vált ez a finomság a magyar háztartások alapvető elemévé, és miért olyan népszerű ma is?

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...