Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumtopf lofiel konyhájából

Rumtopf lofiel konyhájából
Rumtopf lofiel konyhájából
30 perc / előkészület: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy régi recept, Édesanyám egy időben minden évben rakott el két-három üvegnyit, aztán valami miatt elmaradt. Oké, tudom, hogy már a nyár közepén járunk, de talán még lesz, aki megpróbálkozik vele. :) Én most járok a ribizlinél, már benne van az eper, cseresznye, meggy, és még félig sincs az üveg.

Érési sorrendben a gyümölcsökből bármennyit tehetünk az üvegbe, én például a ribizliből csak keveset teszek, mert a magját nem nagyon szeretem a kompótban, és szilvát sem teszek bele, mert túl domináns az íze, és szerintem nem passzol a többihez. A málna sem túl szerencsés alapanyag, mert összetörik és nem mutat valami jól, bár az ízét nem rontja el. A lényeg, hogy úgy osszuk el az üveg űrtartalmát, hogy a végére is maradjon hely. Ha nincs 5 literes üvegünk kisebbel is próbálkozhatunk, de csak csavaros üveg jöhet szóba, a celofánon keresztül elillan az alkohol, és megromolhat a kompót. Fontos, hogy csak kifogástalan minőségű gyümölcsöket használjunk fel! Időnként nem árt ránézni, és ha azt látjuk, hogy megpezsdül, erősítsünk rá még némi tiszta szesszel és cukorral, lehet, hogy a gyümölcs leve túlságosan kihígította a kompótot, ekkor indulhat forrásnak.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Kiváló bólé alapanyag, de feldobja a fagyikelyhet vagy gyümölcsrizst, természetesen szigorúan csak felnőtteknek! A levét leszűrve, mint gyümölcslikőrt használhatjuk fel.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Beszerzünk egy minél nagyobb űrtartalmú, jól zárható üveget, és alaposan kimossuk, sterilizáljuk.
  2. A legkorábbi gyümölcsből (eper) átválogatunk, megmosunk és kicsumázunk kb. 25 dkg mennyiséget. A nagyobb szemeket ketté vagy négyfelé vágjuk. Fontos, hogy csak ép, egészséges gyümölcsöt használjunk!
  3. A gyümölcsöt beleszórjuk az üvegbe, hozzáadunk 10-12 dkg kristálycukrot és annyi rumot, hogy ellepje, és finoman összerázzuk. Hűvös, sötét helyre (kamrapolc) tesszük.
  4. Másnap kicsit átrázogatjuk, hogy a maradék cukor feloldódjon. Ekkor hozzáadjuk a tiszta szeszt, a magas alkohol- és cukortartalom biztosítja, hogy ne romoljon meg a befőtt.
  5. Amikor a következő gyümölcs (cseresznye) érik, hasonlóképpen járunk el: 25-30 dkg gyümölcs, 10-12 dkg cukor, kb. fél deci rum (hogy jól ellepje), összerázva, utána vissza a kamrapolcra a következő gyümölcsig.
  6. Ezután következik a ribizli, a sárgabarack, meggy, sárgadinnye, őszibarack, szeder, szőlő, josta, körte, ananász, narancs és a legutolsó hagyományosan a dió. A gyümölcsöket mindig megmossuk, értelemszerűen meghámozzuk és/vagy kimagozzuk, a nagyobbakat feldaraboljuk.
  7. Fontos, hogy néha felrázzuk, mert a cukor leülepedik az aljára.
  8. Sötét, hűvös helyen tartjuk, és az utolsó gyümölcs betöltésekor teljesen feltöltjük rummal.
  9. A hagyomány szerint Advent első napjára beérik a kompót. Ekkor kiöntjük egy nagyobb tálba, összekeverjük, és kisebb üvegekbe szétosztjuk.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 084
elküldve: 1
receptkönyvben: 32
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Iofiel

Mióta szakács: 2011.12.22.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: befőttek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
diéta: tejmentes, tojásmentes
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: kompót
hasonló kategóriák: télire, befőtt, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

agglegénykompót, rumos befőtt vegyes gyümölcsökből, gyümölcsbefőtt rumosan

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Iofiel
Iofiel / Iofiel Mon, 2017-06-05 07:03

Köszönöm! És éppen itt az ideje elkezdeni rakosgatni a gyümölcsöket az üvegbe! :)

482
eper 25 dkg
cukor 1 kg
rum 5 dl
tiszta szesz 1 dl