r
Nosalty Logó

Rumtopf lofiel konyhájából

Iofiel
Rumtopf lofiel konyhájából
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

482
Kalória
0.1g
Fehérje
84.8g
Szénhidrát
0.1g
Zsír
45.9g
Víz
-
Koleszterin
391.7mg
Élelmi rost
84.1g
Cukor
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 482 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 5782 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 312 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    4 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.8 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    45.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 482 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    48 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1017.8 g
  • Cukor
    1009 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    550.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    138 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    61 micro
Összesen 5782 kcal
  • 0% Fehérje
  • 65% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.1 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    4 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    55 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    29.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 312 kcal

Elkészítés

  1. Beszerzünk egy minél nagyobb űrtartalmú, jól zárható üveget, és alaposan kimossuk, sterilizáljuk.
  2. A legkorábbi gyümölcsből (eper) átválogatunk, megmosunk és kicsumázunk kb. 25 dkg mennyiséget. A nagyobb szemeket ketté vagy négyfelé vágjuk. Fontos, hogy csak ép, egészséges gyümölcsöt használjunk!
  3. A gyümölcsöt beleszórjuk az üvegbe, hozzáadunk 10-12 dkg kristálycukrot és annyi rumot, hogy ellepje, és finoman összerázzuk. Hűvös, sötét helyre (kamrapolc) tesszük.
  4. Másnap kicsit átrázogatjuk, hogy a maradék cukor feloldódjon. Ekkor hozzáadjuk a tiszta szeszt, a magas alkohol- és cukortartalom biztosítja, hogy ne romoljon meg a befőtt.
  5. Amikor a következő gyümölcs (cseresznye) érik, hasonlóképpen járunk el: 25-30 dkg gyümölcs, 10-12 dkg cukor, kb. fél deci rum (hogy jól ellepje), összerázva, utána vissza a kamrapolcra a következő gyümölcsig.
  6. Ezután következik a ribizli, a sárgabarack, meggy, sárgadinnye, őszibarack, szeder, szőlő, josta, körte, ananász, narancs és a legutolsó hagyományosan a dió. A gyümölcsöket mindig megmossuk, értelemszerűen meghámozzuk és/vagy kimagozzuk, a nagyobbakat feldaraboljuk.
  7. Fontos, hogy néha felrázzuk, mert a cukor leülepedik az aljára.
  8. Sötét, hűvös helyen tartjuk, és az utolsó gyümölcs betöltésekor teljesen feltöltjük rummal.
  9. A hagyomány szerint Advent első napjára beérik a kompót. Ekkor kiöntjük egy nagyobb tálba, összekeverjük, és kisebb üvegekbe szétosztjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p

Egy régi recept, Édesanyám egy időben minden évben rakott el két-három üvegnyit, aztán valami miatt elmaradt. Oké, tudom, hogy már a nyár közepén járunk, de talán még lesz, aki megpróbálkozik vele. :) Én most járok a ribizlinél, már benne van az eper, cseresznye, meggy, és még félig sincs az üveg. Érési sorrendben a gyümölcsökből bármennyit tehetünk az üvegbe, én például a ribizliből csak keveset teszek, mert a magját nem nagyon szeretem a kompótban, és szilvát sem teszek bele, mert túl domináns az íze, és szerintem nem passzol a többihez. A málna sem túl szerencsés alapanyag, mert összetörik és nem mutat valami jól, bár az ízét nem rontja el. A lényeg, hogy úgy osszuk el az üveg űrtartalmát, hogy a végére is maradjon hely. Ha nincs 5 literes üvegünk kisebbel is próbálkozhatunk, de csak csavaros üveg jöhet szóba, a celofánon keresztül elillan az alkohol, és megromolhat a kompót. Fontos, hogy csak kifogástalan minőségű gyümölcsöket használjunk fel! Időnként nem árt ránézni, és ha azt látjuk, hogy megpezsdül, erősítsünk rá még némi tiszta szesszel és cukorral, lehet, hogy a gyümölcs leve túlságosan kihígította a kompótot, ekkor indulhat forrásnak.

További receptek

Fűszeres almakompót

Talán nem teljesen olyan, ahogy a nagyi készítette, azonban ő is boldogan nyaldosná az ujjait, miután belekóstolt ebbe a fűszeres almakompótba. Egyetlen apró mozdulattal sokkal mélyebb, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...