Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rumos-mazsolás gesztenyelekvár

Rumos-mazsolás gesztenyelekvár
Rumos-mazsolás gesztenyelekvár
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Igazi különleges csemege. Palacsintába, piskótatekercsbe, sütemények készítésénél is felhasználhatjuk. A recept anyósomék kis falujából származik, ahol hatalmas gesztenyések találhatóak, és eme finomság tiszteletére évente fesztivált is rendeznek.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gesztenyét annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzzük. Amikor megfőtt, levesszük a tűzről, de nem öntjük le róla a vizet!
  2. A gesztenyéket megpucoljuk, a barna belső vékony héjat is eltávolítjuk. Mindig egy kis adagnyi mennyiséget vegyünk ki a vízből, mert ha melegen tartjuk, könnyebben tudjuk pucolni.
  3. Az így kapott gesztenyét krumplitörővel áttörjük, vagy paradicsompasszírozón átnyomjuk.
  4. Közben a vízből és a cukorból szirupot főzünk, hozzáadjuk a feldarabolt vagy egész mazsolát, a rumot, és összeforraljuk.
  5. Majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az áttört gesztenyét, és összefőzzük. Figyeljünk oda, mert sűrű masszát fogunk kapni, ami hajlamos lesz odakapni! Addig főzzük, amíg a masszában légbuborékok keletkeznek, amik ki fognak "pukkanni". Közben kóstoljuk meg, és igény szerint ízesítsük, ha szükséges.
  6. A főzés vége felé adjuk hozzá a nátrium-benzoátot is, majd egy utolsó összeforralás után vegyük le a tűzről.
  7. Alaposan kitisztított üvegekbe merjük, lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 429
elküldve: 1
receptkönyvben: 71
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Dina79

Mióta szakács: 2013.01.26.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

gesztenyés lekvár, lekvár szelídgesztenyéből, gesztenyelekvár mazsolával

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

PrincessConsuela
PrincessConsuela Sat, 2013-10-12 18:34

Szia Dina! Még sosem volt dolgom gesztenyével, kb mennyi idő mire megfő, vagy honnan tudom eldönteni hogy jó lesz? Ezt a külső héján keresztül is meg lehet állapítani? Be kell vágni a héját?

Dina79
Dina79 / Dina79 Sun, 2013-10-13 04:40

Kedves PrincessConsuela!
A gesztenyéket nem kell bevagdosni, egészbe kell megfőzni. A főzés ideje függ a gesztenye fajtájától, és attól is, mennyire száraz a gesztenye.(Gondolok itt arra, mennyire esős volt az idő.) Körülbelül 40-50 perc alatt puhára fő. Én úgy szoktam, hogy a főzés során kiveszek egy gesztenyét a vízből, ketté vágom és akkor lehet látni, hogy megfőtt-e.
Remélem tudtam segíteni!! És ne aggódj, tuti nem lehet elrontani!!!
Szép napot! Üdv. Edina

Dina79
Dina79 / Dina79 Sat, 2013-10-12 14:20

2 db kb. 3 dl-es, 4 db kicsit nagyobb, mint 2 dl-es és 3 kis tormás üveg. Bocsánat, csak így tudom megfogalmazni, mert ilyen össze-vissza üvegekbe kerültek. :) Így a befőzés vége felé mindig üveg hiány van, ezeket tudtam összeszedni a családban :)
Szép napot. Üdv. Edina

1137
gesztenye 3 kg
cukor 70 dkg
rum 3 ek
mazsola 15 dkg
víz 8 dl
nátrium-benzoát 2 kk