Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Részeges Izidor

Részeges Izidor
Részeges Izidor
90 perc / előkészület: 30 perc főzés: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta készültem, hogy elkészítem ezt a süteményt. Egyik szlovák (Varecha) oldalon  találtam meg Opity Izidor és Opity Jano néven (Részeg Izidor és Részeg Jani). Ma végre el is készítettem, de nem bírtam kivárni, míg megkeményedik rajta a csokoládémáz, így felvágtam. Régen egyik barátnőm sütötte ezt a süteményt, ami nekem nagyon ízlett, de nem volt rajta főtt krém, csak diós krém, és csokoládéval bevonva, de úgy is fantasztikus volt. 

hozzávalók / 6 adag

Piskóta

Diós krém

Tojásos krém

Csokoládémáz

ajánlat

Szerintem sok a 2 dl rum, elég erős, legközelebb inkább 1 dl-t és rumaromát + vizet teszek majd bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A tojásokat a cukorral felverjük, majd hozzáadjuk a vajat, és szép simára keverjük.
  2. Végül a kimért diót, a lisztet, a kakaót, a sütőport összekeverjük, és a felvert tojáshoz adjuk, elkeverjük.
  3. Vajjal kikent tepsibe simítjuk.
  4. Előmelegített sütőben megsütjük.

Diós krém

  1. A diót, a cukrot, a rumot összekeverjük. Óvatosan keverjük hozzá, hogy ne legyen híg. A diós krém vizes homok állagú legyen, amit rányomkodunk majd a piskótára.

Tojásos krém

  1. A krémet elkészíthetjük tejforralóban, ha viszont nincs, akkor egy tál és egy fazék is megfelel. Fazékba feltesszük a vizet forrni.
  2. A tálba feltörjük a tojásokat. Először cukor nélkül jól felverjük mixerrel, majd a cukrot fokozatosan adagolva keverjük bele.
  3. A tálat a fazékra helyezzük, és folyamatosan keverve sűrűre főzzük a krémet. Adjuk hozzá az 1 ek kakaót, és még keverjük legalább 5 percig. A krém egy kicsit összekapódik a kakaótól. Levesszük, kihűtjük.
  4. Kihűlve hozzáadjuk a vajat, és ezzel habosra verjük.

Csokoládémáz

  1. A vajat felolvasztjuk, hogy forró legyen, levesszük, és beleszórjuk a kockára tördelt csokoládét, és addig kevergetjük, míg a csokoládé el nem olvad.
  2. A piskótára simítjuk a diós krémet, erre jön a főtt tojásos krém, végül bevonjuk a csokoládéval.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x26x6 cm
  • költség: 2500 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 32 026
elküldve: 25
receptkönyvben: 540
elkészítve: 23/23
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: szlovák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

részeg Izidor, részeg Jani, opity Izidor, opity Jano, rumos-diós-kakaós szelet, rumos-kakaós süti dióval, részeges Jeromos

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

shanta
shanta Fri, 2013-12-06 14:28

A család kedvence,évek óta ezt kérik a karácsonyi torta helyett.Nagyon finom:)

hami345
hami345 Sun, 2013-12-01 23:32

Szia, megtennéd nekem, hogy kicsit részletesebben leírod a tojásos krém elkészítését? Nem csináltam még ilyen krémet, de nagyon szeretem a diós sütiket és szeretném kipróbálni, de sajnos a tojásos krém elkészítése nem elég világos nekem. Köszönöm szépen előre is.

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2013-12-02 20:50

Nagyon szívesen leírom!
Tálba felütni az egész tojásokat, felverni először cukor nélkül,majd fokozatosan adagolva hozzá a cukrot és folyamatosan keverjük. Egy fazékba vizet önteni,és feltesszük forrni,majd a tálat ráhelyezzük és habverővel sűrűre főzzük,hozzákeverjük az 1 ek kakaót és meg ezzel is főzzük egy rövid ideig kb. 5 percig. A kakaótól összekepódik a krém,de ez nem baj. Amikor kihűl ,akkor a vajjal habosra keverni.

flava
flava Sat, 2013-11-30 16:11

Ez a dios krem hogy lessz kremes? Csak osszekeverjuk a diot cukorral , rummal es kesz??
A kepen jol nez ki.

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2013-11-30 20:48

Igen ,jól értetted, csak a hozzávalókat kell összekeverni. A rumot lehet kevés vízzel higítan. Nekem egy kicsit hígabb lett,elég kevesebb víz.

angelaa
angelaa Sat, 2013-11-30 14:51

Ez biztosan nagyon finom lehet! Köszönöm a receptet!
Üdv:
angelaa

1328
cukor 15 dkg
tojás 5 db
vaj 15 dkg
dió 15 dkg
finomliszt 5 dkg
sütőpor 0.5 csomag
cukrozatlan kakaópor 1 ek
dió 20 dkg
porcukor 4 ek
rum 1.5 dl
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 3 db
cukor 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 ek
vaj 20 dkg
csokoládé 10 dkg
vaj 2 ek