Piskótatekercs az Ínyesmestertől
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Elaichi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
83g tojás104 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
0g só0 kcal
-
70 kcal
Összesen
363
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
330g tojás415 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
80g finomliszt291 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g sárgabaracklekvár278 kcal
Összesen
1448
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
52.4g tojás66 kcal
-
19g porcukor74 kcal
-
12.7g finomliszt46 kcal
-
0g só0 kcal
-
15.9g sárgabaracklekvár44 kcal
Összesen
230
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 7.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 270 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 377.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 65.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 116 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 116 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 369 micro
Összesen
363
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 45.1 g
Zsír
-
Összesen 28.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1510.9 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 119 mg
-
Kálcium 196 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 680 mg
-
Nátrium 447 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 252 g
-
Cukor 170 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 261.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 465 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 872 mg
-
Retinol - A vitamin: 465 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1475 micro
Összesen
1448
kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 4.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 108 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 74 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 138 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 234 micro
Összesen
230
kcal
Hozzávalók
-
6 púpozott ek porcukor
-
4 púpozott ek finomliszt
-
1 csipet só
-
10 dkg sárgabaracklekvár
Elkészítés
- Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől, majd adjunk a fehérjékhez egy csipetnyi sót, és verjük kemény habbá.
- A sárgáját a porcukorral keverjük a robotgép legmagasabb fokozatán addig, míg világos, krémes állagot nem kap (kb. 5 perc).
- Váltakozva adjuk a tojássárgás-cukros krémhez a fehérjék habját és a lisztet. Óvatosan, a masszára merőlegesen keverjük bele a fehérjéket, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a habot, ez adja majd ugyanis a piskóta levegős, laza állagát. Ha elillan a levegő a fehérjékből, könnyen lehet, hogy a végén lapos, sűrű masszát kapunk pihe-puha piskóta helyett.
- Simítsuk a tésztát sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott, liszttel enyhén megszórt) tepsibe, és toljuk előmelegített (180 fokos) sütőbe. 10 perc elteltével vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra, majd süssük még 8 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e a tészta.
- Ha kész, borítsuk a tésztát hirtelen mozdulattal egy tiszta, porcukorral megszórt konyharuhára. Húzzuk le róla a sütőpapírt, majd óvatosan tekerjük fel a konyharuhával együtt. Ismételjük meg a ki-be tekergetést még kétszer, majd összetekert állapotban (konyharuhástul!) tegyük egy rácsra hűlni.
- Ha kihűlt, tekerjük ki, és kenjük meg tetszés szerinti töltelékkel, majd tekerjük fel újra, helyezzük tálra és szórjuk meg porcukorral. Én házi baracklekvárral kentem meg, de lehet tenni bele édes túrókrémtől kezdve a gesztenyekrémen át csokoládékrémig bármit. Jó étvágyat! :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 40x28x3
- Sütés ideje: 18 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 4087
- Feltöltés dátuma: 2016. március 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Elaichi
15 recept
Piskótatekercset szerettem volna készíteni, és úgy döntöttem, ez egy remek alkalom lesz rá, hogy kipróbáljak egy receptet az Ínyesmester, azaz Magyar Elek szakácskönyvéből. Nem tesz bele sütőport vagy más "puffasztószert", kizárólag a tojásfehérjék habjától lesz könnyű és levegős a piskóta. Bár így nem lett szupermagas a tészta, így is laza és könnyű lett, ízre is finom. Azért legközelebb lehet, teszek hozzá pluszba még egy-két tojásfehérjét (abból úgyis mindig van maradék a mélyhűtőben). :)