r
Nosalty Logó

Piskótatekercs az Ínyesmestertől

Elaichi
Piskótatekercs az Ínyesmestertől
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

363
Kalória
11.3g
Fehérje
63g
Szénhidrát
7.1g
Zsír
65.3g
Víz
270.1g
Koleszterin
815mg
Élelmi rost
42.4g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 363 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 230 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    270 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    377.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    170 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    63 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    65.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    116 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    218 mg
  • Retinol - A vitamin:
    116 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    369 micro
Összesen 363 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    45.1 g

Zsír

  • Összesen
    28.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    1080 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1510.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    119 mg
  • Kálcium
    196 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    680 mg
  • Nátrium
    447 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    252 g
  • Cukor
    170 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    261.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    465 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    238 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    872 mg
  • Retinol - A vitamin:
    465 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1475 micro
Összesen 1448 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    171 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    71 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    41.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    138 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    234 micro
Összesen 230 kcal

Elkészítés

  1. Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől, majd adjunk a fehérjékhez egy csipetnyi sót, és verjük kemény habbá.
  2. A sárgáját a porcukorral keverjük a robotgép legmagasabb fokozatán addig, míg világos, krémes állagot nem kap (kb. 5 perc).
  3. Váltakozva adjuk a tojássárgás-cukros krémhez a fehérjék habját és a lisztet. Óvatosan, a masszára merőlegesen keverjük bele a fehérjéket, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a habot, ez adja majd ugyanis a piskóta levegős, laza állagát. Ha elillan a levegő a fehérjékből, könnyen lehet, hogy a végén lapos, sűrű masszát kapunk pihe-puha piskóta helyett.
  4. Simítsuk a tésztát sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott, liszttel enyhén megszórt) tepsibe, és toljuk előmelegített (180 fokos) sütőbe. 10 perc elteltével vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra, majd süssük még 8 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e a tészta.
  5. Ha kész, borítsuk a tésztát hirtelen mozdulattal egy tiszta, porcukorral megszórt konyharuhára. Húzzuk le róla a sütőpapírt, majd óvatosan tekerjük fel a konyharuhával együtt. Ismételjük meg a ki-be tekergetést még kétszer, majd összetekert állapotban (konyharuhástul!) tegyük egy rácsra hűlni.
  6. Ha kihűlt, tekerjük ki, és kenjük meg tetszés szerinti töltelékkel, majd tekerjük fel újra, helyezzük tálra és szórjuk meg porcukorral. Én házi baracklekvárral kentem meg, de lehet tenni bele édes túrókrémtől kezdve a gesztenyekrémen át csokoládékrémig bármit. Jó étvágyat! :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 18 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 40x28x3

Piskótatekercset szerettem volna készíteni, és úgy döntöttem, ez egy remek alkalom lesz rá, hogy kipróbáljak egy receptet az Ínyesmester, azaz Magyar Elek szakácskönyvéből. Nem tesz bele sütőport vagy más "puffasztószert", kizárólag a tojásfehérjék habjától lesz könnyű és levegős a piskóta. Bár így nem lett szupermagas a tészta, így is laza és könnyű lett, ízre is finom. Azért legközelebb lehet, teszek hozzá pluszba még egy-két tojásfehérjét (abból úgyis mindig van maradék a mélyhűtőben). :)

Nosalty stories

További receptek

Karácsonyi fatörzs

A karácsonyi ünnepkör talán legillusztrisabb süteménye garantáltan a fatörzs: rönkre emlékeztető, feldíszített külseje minden ünnepi asztalt leural. Baj legtöbbször a krémmel akad: ...

Lakos Benedek

Hájas tészta

Nevezhetnénk a „legbűnösebb levelesnek” is, olyan mennyiségű sertéshájjal készül ez a lemezes, ropogós, foszlós sütemény. De el kell ettől tekinteni, hiszen tényleg felejthetetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek