Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pirított dió

Pirított dió
Pirított dió
7 perc / főzés: 5 perc sütés: 2 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámtól kaptam egy nagy szatyor diót. Felmerült az ötlet, hogy talán készíthetnék pirított diót, ha már annyira szeretem. A neten keresgélve ráakadtam erre a receptre, csak hát nekem nincsen se mogyoróolajam, se wokom. Tudom, hogy az általam közölt recept távolról se autentikus - emiatt félve is jelölöm be a kínai konyhát -, de ízre azért elég kellemes lett a végeredmény. :)
(A diót azért forraljuk, hogy kioldódjon a keserűanyag a termést borító vékony hártyából.)

hozzávalók / 1 adag

ajánlat

A karamellizálásnál érdemes vigyázni, mert hamar odaég.
Szezámmag nélkül is nagyon finom.
Az oldal szerint pléhdobozban hetekig eltartható, de itt még ez az eset nem fordult elő, így erről nem tudok beszámolni. :)
Szerintem egész jó kis ajándékötlet karácsonyra. :)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megpucolt diót néhány percig vízben forraljuk.
  2. A leszűrt diót cukorban meghempergetjük.
  3. Szétterítve legalább 2 órán át szárítjuk.
  4. Egy serpenyőben a vajat megmelegítjük, ebben addig kevergetjük a cukros diókat, míg a cukor rá nem karamellizálódik.
  5. Megszórjuk szezámmaggal és átforgatjuk a serpenyőben.
  6. Alufóliára borítjuk, a szemeket óvatosan szétválasztjuk egymástól.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 91 072
elküldve: 24
receptkönyvben: 1 006
elkészítve: 44/66
Facebookon megjelent: -

szakács

muphrid

Mióta szakács: 2010.06.18.
5 recept

receptjellemzők

konyha: kínai
adag: 1 főre
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: tapas
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

karamellizált dió, karamellás-szezámmagos dió

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

barandi
barandi Thu, 2015-02-12 15:38

Kedves Vica!

Évek óta olvasgatom a nosaltyt, de soha nem írtam még hozzászólást, regisztrálva sem voltam, de elkészítettem ezt a fennséges csemegét már sokadszorra és úgy gondoltam mindenképp meg kell köszönnöm. Nem tudok akkora adagot készíteni, hogy ne fogyjon el pillanatok alatt. Az illat bejárja az egész házat lecsalogatva a gyerekeket az emeletről az izélmény pedig leírhatatlan. Nem tudtam megszerettetni a diót a családdal, aminek mostantól vége, mert bármilyen mogyorónál, mandulánál jobban szeretik. Arról nem is beszélve, hogy tényleg pillanatok alatt elkészül. Köszönet érte.

Minden jót: Andi

muphrid
muphrid / muphrid Sun, 2015-11-08 15:55

Szia Andi!

Köszönöm szépen a kedves hozzászólást, igazán megtisztelő :) és külön örülök, hogy a család megszerette a diót :)
(évek óta nem néztem a recept felé, észre se vettem, hogy ennyi hozzászólás érkezett...)

kitchengourmet
kitchengourmet Wed, 2014-02-26 14:09

Nagyon egyszerű és igen finom csemege. Azoknak ajánlom, akiknek kevés idejük és sok diójuk van.

popovicsb
popovicsb Sun, 2013-12-08 17:00

Ezzel a csemegével egy baj van, hogy saját magam elől nem tudom eldugni, mert véletlenül mindig megtalálom :) Amúgy naggggyon-nagggyon finom !!!

nagyleila
nagyleila Fri, 2012-10-12 09:41

Kedves Vica!
Elkészítettem, picit félve a karamellizálástól. Ez valami fantasztikus!!!! A pléhdobozt úgy néz ki én is feledhetem :)) Köszi

modmarcella
modmarcella Tue, 2012-06-05 10:00

Szia!
Én még utólag fahéjas cukorba szoktam hempergetni, de az már hedonizmus :) Nagyon finom mandulával és mogyoróval is, vagy vegyesen és tényleg nem lehet megunni.
Köszi ezt a receptet.

muphrid
muphrid / muphrid Sun, 2015-11-08 15:56

Szia modmarcella!

Legközelebb a te verziódat fogom elkészíteni, nagyon-nagyon megtetszett az ötlet! :)

nbeatrix
nbeatrix Thu, 2011-12-15 23:54

Nagyon finom lett, csak nem lehet abbahagyni!
Én kb 4 percig főztem a diót, aztán a leírás szerint csináltam. Nekem egy kicsit nyers vagy új dió szerű lett, szóval legközelebb pirítani fogom főzés helyett a diót, hogy inkább roppanós legyen (remélem nem nyúlok mellé).

A diónál még nem éreztem keserű ízt, ez a friss diónál fordulhat elő?

Örülök hogy ráakadtam a receptedre!
Köszi: Bea

nbeatrix
nbeatrix Thu, 2011-12-15 16:49

Már nagyon várom, hogy kész legyen!
Nagyon jól néz ki!
Bea

manna113
manna113 Mon, 2011-02-28 16:51

Kedves Vica!!
Megnéztem az eredetit...a Te fotód sokkal gusztább. ))) Megjött a kedvem elkészíteni.
Üdv: manna113

muphrid
muphrid / muphrid Wed, 2011-03-02 09:17

Kedves manna113!
Jaj, de kedves vagy, köszönöm szépen! :) Pedig a fotókkal sajnos mindig kínlódás van: kicsik az ablakok, keletre néznek, de ez lényegében mindegy is, mert este van sütés-főzés... :(
Viszont a pirított dió tényleg nagyon finom, csakis ajánlni tudom! :)
Minden jót:
Vica

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-12-23 12:22

Nagyon tetszik! Szuper ropogtatnivaló!
Boldog karácsonyt Vica!
Eszter

muphrid
muphrid / muphrid Thu, 2010-12-23 15:56

Ugye milyen klassz? :) Persze mogyoróolajjal biztos sokkal jobb, egyszer talán majd ki is próbálom...
Köszönöm szépen, és neked is boldog karácsonyt, Eszter!
Vica

623
dió 5 dkg
vaj 1 ek
cukor 3 ek
szezámmag 2 ek