Nosalty Logó

Pirított dió

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Pirított dió
adag
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 48% Zsír
Összesen 623 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 48% Zsír
Összesen 623 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 48% Zsír
Összesen 578 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 5% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    50.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    603.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 623 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 5% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.2 g

Zsír

  • Összesen
    50.9 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    603.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    128 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.1 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 623 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 48% Zsír
  • 5% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    47.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    558.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    175 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.2 g
  • Cukor
    29 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    4.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    89 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    87 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 578 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megpucolt diót néhány percig vízben forraljuk.
  2. A leszűrt diót cukorban meghempergetjük.
  3. Szétterítve legalább 2 órán át szárítjuk.
  4. Egy serpenyőben a vajat megmelegítjük, ebben addig kevergetjük a cukros diókat, míg a cukor rá nem karamellizálódik.
  5. Megszórjuk szezámmaggal és átforgatjuk a serpenyőben.
  6. Alufóliára borítjuk, a szemeket óvatosan szétválasztjuk egymástól.
  • Sütés ideje: 2 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 101883
  • Feltöltés dátuma: 2010. december 22.

Ajánló

A karamellizálásnál érdemes vigyázni, mert hamar odaég. Szezámmag nélkül is nagyon finom. Az oldal szerint pléhdobozban hetekig eltartható, de itt még ez az eset nem fordult elő, így erről nem tudok beszámolni. :) Szerintem egész jó kis ajándékötlet karácsonyra. :)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Anyukámtól kaptam egy nagy szatyor diót. Felmerült az ötlet, hogy talán készíthetnék pirított diót, ha már annyira szeretem. A neten keresgélve ráakadtam erre a receptre, csak hát nekem nincsen se mogyoróolajam, se wokom. Tudom, hogy az általam közölt recept távolról se autentikus - emiatt félve is jelölöm be a kínai konyhát -, de ízre azért elég kellemes lett a végeredmény. :) (A diót azért forraljuk, hogy kioldódjon a keserűanyag a termést borító vékony hártyából.)

Hozzászólások

P.

Nagyon tetszik! Szuper ropogtatnivaló! Boldog karácsonyt Vica! Eszter

Törölt felhasználó

Ugye milyen klassz? :) Persze mogyoróolajjal biztos sokkal jobb, egyszer talán majd ki is próbálom... Köszönöm szépen, és neked is boldog karácsonyt, Eszter! Vica

manna113

Kedves Vica!! Megnéztem az eredetit...a Te fotód sokkal gusztább. ))) Megjött a kedvem elkészíteni. Üdv: manna113

Törölt felhasználó

Kedves manna113! Jaj, de kedves vagy, köszönöm szépen! :) Pedig a fotókkal sajnos mindig kínlódás van: kicsik az ablakok, keletre néznek, de ez lényegében mindegy is, mert este van sütés-f?zés... :( Viszont a pirított dió tényleg nagyon finom, csakis ajánlni tudom! :) Minden jót: Vica

Törölt felhasználó

Már nagyon várom, hogy kész legyen! Nagyon jól néz ki! Bea

Törölt felhasználó

Nagyon finom lett, csak nem lehet abbahagyni! Én kb 4 percig f?ztem a diót, aztán a leírás szerint csináltam. Nekem egy kicsit nyers vagy új dió szer? lett, szóval legközelebb pirítani fogom f?zés helyett a diót, hogy inkább roppanós legyen (remélem nem nyúlok mellé). A diónál még nem éreztem keser? ízt, ez a friss diónál fordulhat el?? Örülök hogy ráakadtam a receptedre! Köszi: Bea

Evelin

Kedves Vica, Hány percig is kell forralni a diót? El?re is köszönöm a válaszod.

modmarcella

Szia! Én még utólag fahéjas cukorba szoktam hempergetni, de az már hedonizmus :) Nagyon finom mandulával és mogyoróval is, vagy vegyesen és tényleg nem lehet megunni. Köszi ezt a receptet.

Törölt felhasználó

Szia modmarcella! Legközelebb a te verziódat fogom elkészíteni, nagyon-nagyon megtetszett az ötlet! :)

nagyleila

Kedves Vica! Elkészítettem, picit félve a karamellizálástól. Ez valami fantasztikus!!!! A pléhdobozt úgy néz ki én is feledhetem :)) Köszi

popovicsb

Ezzel a csemegével egy baj van, hogy saját magam el?l nem tudom eldugni, mert véletlenül mindig megtalálom :) Amúgy naggggyon-nagggyon finom !!!

kitchengourmet

Nagyon egyszer? és igen finom csemege. Azoknak ajánlom, akiknek kevés idejük és sok diójuk van.

Törölt felhasználó

Kedves Vica! Évek óta olvasgatom a nosaltyt, de soha nem írtam még hozzászólást, regisztrálva sem voltam, de elkészítettem ezt a fennséges csemegét már sokadszorra és úgy gondoltam mindenképp meg kell köszönnöm. Nem tudok akkora adagot készíteni, hogy ne fogyjon el pillanatok alatt. Az illat bejárja az egész házat lecsalogatva a gyerekeket az emeletr?l az izélmény pedig leírhatatlan. Nem tudtam megszerettetni a diót a családdal, aminek mostantól vége, mert bármilyen mogyorónál, mandulánál jobban szeretik. Arról nem is beszélve, hogy tényleg pillanatok alatt elkészül. Köszönet érte. Minden jót: Andi

Törölt felhasználó

Szia Andi! Köszönöm szépen a kedves hozzászólást, igazán megtisztel? :) és külön örülök, hogy a család megszerette a diót :) (évek óta nem néztem a recept felé, észre se vettem, hogy ennyi hozzászólás érkezett...)

Törölt felhasználó

most már tudom éva hogyan esett b?nbe!!!ez isteni!!!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek