Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós karamellás szelet

Omlós karamellás szelet
Omlós karamellás szelet
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (27)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már régóta szemeztem ezzel a francia recepttel, de sajnos nem kaptam hozzá alj nélküli szögletes keretet, amiben jól elkészíthető lett volna. A napokban kíváncsiságom már nem hagyott nyugodni, így kitaláltam, hogy elkészítem a kapcsos tortaformámban! Persze így nem tudtam olyan szép szabályos szeletekre vágni, de ennél a nyalánkságnál nem is a külcsíny a fontos. A kicsit morcos külsű, isteni finom, lágyan olvadós karamellás sütit takar, ami bőven kárpótol az alakért.

hozzávalók / 10 adag

A sütemény aljához

  • 20 dkg keksz (Albert)
  • 15 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez

A mázhoz

ajánlat

Megjegyzés:
Ha valaki tudja esetleg, hogy hol lehet ilyen süteménykeretet kapni, föltétlen írjon nekem! Előre is köszönöm!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Késes betétű robotgéppel morzsásra daráljuk a kekszet.
  2. Tálba öntjük és összekeverjük az olvadt vajjal.
  3. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt terítünk, majd kézzel jól belenyomkodjuk a kekszes alapot.
  4. Teflonos lábasban, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett összemelegítjük a sűrített tejet a vajjal, majd miután felolvadt a vaj, takaréklángon folyamatosan mozgatjuk a lábast, míg a sűrített tej megvastagszik és karamellás színű lesz.
  5. Gyorsan ráöntjük a kekszes alapra és szépen elsimítjuk a tetejét.
  6. Vízfürdő felett felolvasztjuk a csokit, hozzákeverjük az olajat és a karamellás töltelékre öntjük.
  7. Ha kicsit kihűlt, legalább 12 órára hűtőbe tesszük.
  8. Levesszük a tortagyűrűt, átfordítjuk a sütit egy vágódeszkára, aljáról lehúzzuk a sütőpapírt, majd hosszú nyakú pohárba forró vizet öntünk és a kést belemártogatva ízlésünknek megfelelően felszeleteljük az omlós karamellás sütit.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 53 593
elküldve: 3
receptkönyvben: 689
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

Karamellás szelet, omlós karamellás süti, karamellás süti

Hozzászólások (27)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Szilvous
Szilvous Tue, 2013-05-21 14:07

Édesség a javából. Tömény, de nagyon finom. Túl sokat nem tudunk belőle egyszerre megenni, de így legalább még kiadós is ;-)

Agostmar
Agostmar Sat, 2013-01-26 20:11

Hát, én elkészítettem, de omlósnak egyáltalán nem mondanám. Az alja a kekszes vajas alap az ok, de a karamell BETON kemény, vághatatlan és rághatatlan. Mindent a recept szerint csináltam, egyszerűen nem értem. Nagyon rákészültem, de sajnos ez nem lett jó.

mignon
Mignon / mignon Sat, 2013-01-26 23:45

Kedves Agostmar!
Először is köszönöm a visszajelzést, minden információ hasznos, így tudjuk javítani az esetleges hibákat!
Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült! Mivel jó régen töltöttem fel és pár éve nem is készítettem ezt a receptet, visszaolvastam az eddigi hozzászólásokat, hogy tudjak válaszolni neked. Az biztos, hogy a receptet pontosan írtam le, mert akkoriban többször is készítettem és jól lett. A visszajelzések közül is többen sikerről számoltak be, ezért gondolom, hogy működik (elvileg) a recept. Egy hozzászólónak lett túl folyós a töltelék, neked kemény, többeknek jól sikerült.... Nem igazán értem mivel lehet a gond?!
Arra jutottam, hogy szerintem a sűrített tejen múlik a dolog... másra nem tudok gondolni, hogy miért lehet ilyen széles a visszajelzések spektruma.
Remélem kapunk még visszajelzéseket, esetleg tanácsokat és sikerül kideríteni, hogy min múlhat a süti sikere!
További jó sütés-főzést neked, üdvözöllek:
Mignon

Agostmar
Agostmar Mon, 2013-01-28 13:10

Kedves mignon!

Köszönöm a válaszodat, azóta is azon gondolkodom hogy mit ronthattam el. Böngésztem a neten sokáig, egyetlen dolog lehet a probléma. Sokáig főztem a karamellt, legalábbis én erre következtettem több hozzászólást is elolvasva. A sűrített tej ARO-s volt. Akkor nagy csalódás volt, de fogok még próbálkozni, egyszer biztosan sikerül.

Azért köszönöm a receptet is :)

Üdv: Agostmar

buffyy
buffyy Wed, 2011-09-28 15:29

Hát ma megcsináltam életem első karamellás sütijét... már bennt pihen a hűtőben, és alig várom hogy megkóstolhassam! :)

_Huli_
_Huli_ Tue, 2011-03-29 00:37

A tejkaramella főzése egyszerű és olcsó: 5 dkg vajat, 5 deci tejet és 300 gramm cukrot beledobunk egy fazékba. Kevergetjük pár percig, amíg felolvadnak a hozzávalók, majd nagyobb lángon főhet forrásig. Ezután mindig a legkisebb lángra kell venni, különben folyton ki akar futni. Elég 5-10 percenként megkavarni, de felügyelet nélkül ne hagyjuk. Kb. 30 percig nem változik az állaga, majd hirtelen barnás színt ölt és sűrűsödni kezd. Itt már gyorsabban peregnek az események, mert kb 10-15 perc múlva az egész egy mérgesen fortyogó, barnás masszává alakul. Ekkor már célegyenesben vagyunk. A karamella akkor kész, amikor egy pohár hideg vízbe cseppentve azonnal kemény golyóként ér az üveg aljára. Ha ezt tapasztaljuk, vegyük le a tűzről, mert ebben az állapotában már könnyen leéghet. Folpackfóliával kibélelt tálcába öntjük, és hűtőben hagyjuk dermedni 4-5 órát, ezután szeletelhető, ám még nyúlós-ragadós. Saját megfigyelésem szerint ha 5-6, vagy több napig száraz helyen tároljuk, valamilyen általam nem ismert kémiai folyamat megy végbe benne, melynek köszönhetően felveszi a mindenki által jól ismert Krówka omlósságát, ropogósságát. A fogba ragadás megszűnik, így -bármily nehéz is- érdemes kivárni azt az öt napot :)

mignon
Mignon / mignon Wed, 2011-03-02 10:34

Szia no name!
Akkor sajnos nem tudom mi lehetett a gond...
Az előző hozzászólásoknál olvasom, hogy _Huli_ saját tejkaramellával csinálta. Esetleg ha ő leírná hogyan készítette és legközelebb azzal próbálnád ki....
Üdvözöllek:
Mignon

erzso83
Erzso83 / erzso83 Thu, 2011-02-24 13:59

Kedves hozzászólók, szerintem a sima tejből készült Dulce de leche is megfelel a krémnek. Így olcsóbb lesz, a sütemény, az íze pedig nem változik.

_Huli_
_Huli_ Tue, 2011-02-22 02:38

Én is kerek tortaformában készítettem, de mivel öcsém születésnapja lesz hamarosan, jó is volt "előtortának". Feldúsítottam egy kis földimogyoróval, (mint a Snickers) és dupla adag csokit olvasztottam a tetejére. Látván a horribilis árú sűrített tejeket, inkább magam főztem rá egy adag fincsi tejkaramellát. 5500 kalóriát tartalmazott a kreáció, szeletje kb 700 :) Fincsi, ultraegészségtelen nasi, épp ezért már el is fogyott, hisz az ízletesség mértékegysége a kalória :D

mignon
Mignon / mignon Mon, 2011-02-21 15:24

Szia!
Én eddig a Sole tubusos cukrozottal készítettem és azzal nem volt gond. Te milyet használtál? Cukrozott volt? A melegítés hatására sűrűbbé válik, azaz (elvileg) megvastagszik.
Üdv:
Mignon

no name
no name Tue, 2011-03-01 01:42

Szia!
Én a pennyben vettem hozzá és cukrozott volt. Be is sűrűsödött, de nem elég rendesen, pedig közel 30 percet melegítettem. Gondolod, hogy a minőségével lenne a baj? Mert több, mint 12 órás hűtős pihi után sem volt jó.:(
Üdv.:
no name

no name
no name Sun, 2011-02-20 13:58

Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent az, hogy a sűrített tej megvastagszik, mert én a leírtak szerint csináltam mindent, de sajnos a a töltelék krém a több, mint 12 órás hűtős pihenés után is elég folyékony maradt:( Ez mitől van, mit ronthattam el?
Előre is köszi!

mignon
Mignon / mignon Sun, 2010-02-21 21:08

Kedves Kingus!
Nagyon köszi, hogy felhívtad rá a figyelmemet, holnap megyek is venni! Jó minőségnek tűnik, jó áron és ehhez a sütihez pont ezt kerestem már hónapok óta!! Köszi, köszi!!
Üdv:
mignon

mignon
Mignon / mignon Fri, 2009-09-25 13:43

Szia simam!
Igen, 60 dkg kell! 4 tubussal szoktam venni, a Sole 170 g-os és 260 Ft.
Üdv:
mignon

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2009-09-25 01:02

Kérdésem lenne....találtam tubusos sűrített tejet,de egy tubus 70g...és majdnem 300 forint...biztos,hogy 60dkg kell ebből?

tilkandi
Áfonya / tilkandi Thu, 2010-10-28 14:16

Szia Simam! Igaz régi kérdés már.........de az ALDIban lehet fél literes süritett tejet kapni 300 ft-ért!!
Áfonya

mignon
Mignon / mignon Mon, 2009-07-20 14:15

Oké, értem én, persze hogy megteszi, de ilyenem nekem is van, azért készítettem így!
mignon

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-07-20 12:15

Szia,
láttam, a linken, hogy az szögletes és nincsen alja, de arra gondoltam, hogy ha ez hozzáférhető és viszonylag megfizethető, akkor tán ez is megteszi...
Üdv: Vica

mignon
Mignon / mignon Mon, 2009-07-20 09:45

Szia Vica!
Köszi a linket, nagyon praktikus ez a kapcsos tortaforma - főleg hogy karcmentes üveg az alja, így nem okoz gondot rajta a szeletelés - de ehhez a sütihez szögletes és lehetőleg alj nélküli lenne a legideálisabb, ami csak egy keret. (Jobb híján most én is ilyen hagyományos kapcsos kerekben készítettem el a sütit, de a szeleteléshez kiborítottam, nehogy megsértsem a teflon bevonatot.)
Üdv:
mignon

522
keksz 20 dkg
vaj 15 dkg
sűrített tej 60 dkg
vaj 8 dkg
tortabevonó 12 dkg
napraforgó olaj 2 ek