Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Rózsafánk 3.

Rózsafánk 3.
Rózsafánk 3.
50 perc / előkészület: 45 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

... egy napon valami okból a kenyér nem készült el idejében. A vásárlók közül ki üres kézzel, bosszúsan ment el, ki türelmetlenül várt, s cifrákat mondott, mígnem a pékné végképp kijött a sodrából, és egy darab kenyértésztát, amit éppen a kezében tartott, valakinek a fejéhez akarta vágni.
Szerencsére rosszul célzott, és a tészta nem az illető képén csattant, hanem a kályhán lévő lábasba pottyant, amelyben zsír forrdogált. A váratlan következmény az lett, hogy a célját tévesztett tészta néhány perc alatt szép aranysárgára sült, s a véletlen jóvoltából megszületett az első fánk.
Így alakult ki a fánk. Ennek köszönhető ez a kis tünemény! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Egyébként én a fakanál kerekített végével nyomom össze a közepét a tésztának. Úgy jobban összeragadnak, és sülés közben nem jön szét olyan könnyen. Bár akinek jobban tetszik, pár csepp vizet is használhat "ragasztó" gyanánt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet alaposan összegyúrjuk a tojással, a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral, egy csipet sóval és a tejföllel.
  2. A tésztát lisztezett deszkán kb. 1-1,5 mm vékonyra kinyújtjuk, és a körszaggatóval kiszúrjuk. A köröket a szélektől többször sugarasan bevagdossuk, majd 3 darabot egymásra téve, a közepét ujjunkkal összenyomjuk.
  3. Forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük. Szalvétán leitatjuk a felesleges zsiradékot.
  4. Megszórjuk porcukorral, és lekvárral tálaljuk. (Kb. 35 db lesz belőle.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 9 906
elküldve: 1
receptkönyvben: 122
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Bugosgizi

Mióta szakács: 2011.05.09.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

haraszt, fánk lekvárral

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

evica56
evica56 Wed, 2012-04-11 05:20

Megcsináltam a fánkokat, nekem a tésztája elég kemény, ropogós lett. Ilyennek kell lennie vagy
elrontottam valamit?

evica56
evica56 Sat, 2012-04-07 03:41

Én azt szeretném megkérdezni, hogy mekkora átmérőjű szaggatókat használtál?
Válaszodat előre is köszönöm.

Böbe0402
Böbe0402 Tue, 2011-08-09 13:10

Én nem szoktam különböző átmérőjű szaggatót használni. Az alsó ugyanis egyenes marad, még a fölső réteg fölkunkorodik, ezáltal optikailag kisebbnek tűnik. Ráadásul kialakul a közepén a kis "gödör", melyben elfér a lekvár.
A tésztába én csak a tojások sárgáját teszem bele, a tojások fehérjét használom "ragasztónak", és az ujjammal nyomom össze.

lulesz
lulesz Thu, 2011-06-09 20:53

Kedves Bugosgizi! Nagyon mutatós a fánkod. De: a körszaggatónak egyre kisebbnek kell lennie? Mert a kép alapján úgy tűnik, hogy legalább a fánk tetején lévő kisebb a többinél?

1483
finomliszt 45 dkg
tojás 3 db
sütőpor 1 csomag
1 csipet
cukor 15 dkg
tejföl 0.5 ek
napraforgó olaj 4 dl
lekvár/ dzsem 10 dkg
porcukor 5 dkg