Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Haraszt

Haraszt
Haraszt
26 perc / előkészület: 20 perc sütés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (17)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A minap vásároltam meg az Orosz Konyha c. szakácskönyvet, tele érdekes és számomra ismeretlen ízekkel, receptekkel. Elsőként ezt a hagyományosan farsang idején készülő édességet készítettem el belőle. Egy apró észrevétel: kissé száraznak találtam magában, így sárgabarack lekvárt kínáltam mellé. Bár, egy bögre forró csokoládé mellé úgy jó, ahogy van.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vodkát, a tojásokat és kemény tésztát gyúrunk. Egy tiszta konyharuhát benedvesítünk, kicsavarjuk belőle a vizet és a tésztát a nedves konyharuhával bugyolálva 40 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
  2. Lisztezett felületen több részletben olyan vékonyra nyújtjuk a tésztát, amennyire csak tudjuk. Négy különböző átmérőjű, kerek szaggatóval mindegyik méretből ugyanannyi tésztakorongot gyártunk. Mindegyik haraszt négy, egymásra helyezett, eltérő átmérőjű korongból áll, mégpedig úgy, hogy alulra helyezzük a legnagyobbat és az egyre kisebb átmérőjűeket tesszük rá. Az így elkészített tésztatornyok közepét ujjunkkal benyomjuk, ezáltal összetapasztjuk az egymásra helyezett tésztakorongokat, majd a széleket bevagdossuk (hét vágással nyolc egyenlő részt kapunk). A szaggatók méretétől függ, hogy hány harasztot tudunk készíteni. (Nekem tíz darab lett belőle.)
  3. Serpenyőben az olajat felhevítjük és két-három adagban aranyszínűre sütjük a harasztokat. Megvárjuk míg kissé kihűlnek, porcukorral meghintjük vagy mézet csurgatunk rájuk és tálaljuk.

  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 60 683
elküldve: 5
receptkönyvben: 445
elkészítve: 4/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

alkalom: farsang, Valentin-nap
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: fánk
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: orosz
kalória: magas
mikor: uzsonna
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fánk, farsangi fánk, orosz fánk, csöröge, csöröge fánk, hvoroszt

Hozzászólások (17)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Böbe0402
Böbe0402 Thu, 2012-04-12 16:28

A rum vagy vodka kérdés eldöntése érdekében: a húgom olvasott egy cikket, melyben leírják, hogy a fánkba egyszerűen csak ALKOHOL kell. Mindegy, hogy rum, vodka, erre ő kipróbálta sima házi pálinkával. Mit mondjak, isteni lett. Állítólag azért kell az alkohol, hogy ne szívja meg magát a tészta olajjal. Lehet benne valami.

Prituci
Prituci Wed, 2017-11-01 15:46

A hetvegen tocsnit keszitettem, es imadjuk, de mindig tul olajos.... Lehet, hogy abba is mehetne egy pici alkohol??

Evuskka
Evuskka Fri, 2012-02-10 15:15

esze matild, köszi az ötletet, most kicsit elment a kedvem a fánk csinálástól!(de csak kicsit)
Van jó csöröge receptem, anyukámtól örököltem, csak gondoltam kipróbálok mást is.

Evuskka
Evuskka Thu, 2012-02-09 22:47

Napok óta akartam fánkor készíteni, gondoltam ez olyan szép megpróbálom megcsinálni.
KÁR VOLT! Mindent úgy csináltam, ahogy írva van, még is rossz lett a végeredmény, nem külalakra, hanem ízre. Kezdeném ott, hogy alig lehetett kinyújtani és formázni a gumi szerű tésztát, örökké visszaugrott. Nagy nehezen megbírkóztam vele, kisütöttem, de annyira íztelen és kemény lett, pedig porcukrot is tettem rá, meg lekvárral is próbálkoztam enni, aztán úgy döntöttem, megválunk egymástól! Sajnos nekem nem jött be! Nem jó, viszont rossz ez a recept, (bocsi Petra) de ez az igazság, ha valaki megcsinálja és ízlik neki, kérem írjon pár sort róla!

esze matild
esze matild Fri, 2012-02-10 13:32

Keress egy csöröge fánk receptet, és ezzel a formázási móddal készítsd el.Nagyobb sikered lesz vele.

mamec
mamec Fri, 2012-02-03 00:12

De igen, ez a Rózsafánk, és nem vodka hanem rum és reszelt citromhéj kell hozzá. Nem is tudom, hogy lehet ilyen nevet adni neki hisz olyan szép rózsaformája van.

Böbe0402
Böbe0402 Wed, 2011-07-20 17:00

Kinézetre valóban inkább a rózsafánkra hasonlít. A recept azonban teljesen más. A rózsafánkban valóban nincs vodka, viszont van rum! És a közepén lévő bemélyedésbe pikáns lekvárt szoktam halmozni. Apukám egy falatra eltüntet egy "rózsát".

Tánya88
vNóra / Tánya88 Mon, 2011-07-04 13:45

egy orosz oldalon olvastam ennek egy másféle receptjét...
ott 3 pohár liszthez ír 4 tojássárgáját (fehérjét nem ír bele), fél pohár tejet, 1,5-1,5 evőkanál cukrot és tejfölt és 2-3 evőkanál konyakot vagy vodkát. lehet, hogy a tej és a tejföl segít abban, h ne legyen olyan száraz :)

dorci69
dorci69 Thu, 2011-02-17 15:59

az én Anyukám békéscsabai szlovák.mi is ezt a tip. csörögét csináljuk,de vodka nélkül,igaz 3x ennyi tojás sárgájával és egy fehérjével.vizes rongy nélkül pihentetjük egy keveset.vaníliás porcukorral még melegen megszórva.reggel,délben,este folyamatosan esszük!mennyei étek

petra
Petra / petra Mon, 2011-01-31 13:26

szia Kriszta,
sajnos erre nem tudok válaszolni, ui. nálunk nem élte meg a másnapot...

kkriszta
illalla / kkriszta Mon, 2011-01-31 00:59

Szia!
Én azt szeretném kérdezni, hogy másnaposan mennyire szörnyű? Mondjuk egy kis baracklekvárral még élvezhető?
Köszi:) Kriszta

gemma
gemma Tue, 2011-01-04 14:13

Csatlakozom az előttem lévőhöz, Hvoroszt a neve! A formája nem olyan, mint a képen. Az igazi formája sokkal egyszerűbb: egy tésztacsikot középen megvágjuk és kifordítjuk. Masnira hasonlít.
De jól néz ki ez is, érdekes! :)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-07-03 23:35

Igazabol nem a haraszt ennek az etelnek a neve, hanem HVOROSZT:)

petra
Petra / petra Fri, 2008-10-31 15:22

a rózsafánkról még nem hallottam, de utánanéztem:
csak külsőre hasonlít a haraszthoz, a rózsafánk tésztájába ugyanis kerül még tejföl, cukor és sütőpor is (vodka pedig semmi esetre sem:-))

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2008-10-31 15:05

Ez nem ugyanaz, amit a magyar szakácskönyvek rózsafánkként szoktak ajánlani?

1121
finomliszt 200 g
tojás 2 db
vodka 10 ml
0.5 kávéskanál
napraforgó olaj 400 ml
porcukor 2 ek