Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olajos piskóta Szani konyhájától

Olajos piskóta Szani konyhájától
Olajos piskóta Szani konyhájától
75 perc / előkészület: 15 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Régóta szerettem volna váltani az eddig használt tortalapokról valami egyszerűbb és jobb piskótára, így eljött az ideje, hogy kipróbáljam. Az elronthatatlan olajos csoda piskótát! Elsőre olyan lett, amilyennek lennie kell! A sikerélmény garantált!

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Ez egy 24-26 cm-es formához elegendő mennyiség!
Ha kakaósat készítünk, akkor annyi csapott ek. lisztet cseréljünk el, 
amennyi ek. kakaót teszünk bele. 
Diós, mákos esetén a 3 tojásosba 10 dkg -ot teszünk a hab előtt.
Gyümölccsel variálható, ebben a formában a tej joghurtra cserélhető.

Egyéb változatok ill. méretek a blogomon.

 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Készítsünk mindent kezünk ügyébe kimérve, hogy aztán csak össze kelljen dolgozni. A sütőt kapcsoljuk be, hogy kellően előmelegíthessük!
  2. A lisztet szitáljuk át. A tojásokat válasszuk szét. A fehérjébe szórjuk a sót, és elkezdjük gépi habverővel felverni, majd ha habosodik, adjuk hozzá apránként a cukrot, és magas fokozaton addig dolgozzuk, míg annyira kemény nem lesz, hogy a fejtetőre állított tálban is megmarad.
  3. A cukrot adjuk a külön tálban elhelyezett sárgájához, és keverjük el mixelve a habverővel alacsony fokozaton, és a sütőport is adagoljuk hozzá, majd ismét magas fokozaton dolgozva habosra keverjük.
  4. Ezután adjuk hozzá a tejet és az olajat, amit szintén csak összemixelünk. Következhet a liszt, amit újfent csak alacsony fokozaton keverünk el, majd amikor eléggé beleforgattuk, magas fokozaton egyenletesre keverünk. A tojáshabot kézi habverő segítségével forgatjuk a keverékbe, a széleket, alját is jól átkavarva, hogy egyenletesen eloszlassuk.
  5. A forma alját sütőpapírral fedjük, amit előtte méretre vágtunk (vagy kikenjük, lisztezzük). A tortaforma oldala fedetlen lesz, kenni sem kell, mert ez segít "felmászni" a tésztának, hogy szép magas legyen.
  6. 60 percig sütjük. A hőfok sütőfüggő. Én alsó-felső sütéssel készítem villanytűzhelyben, 160-170 C° között. Ha szükséges és erősebb a sütőnk, mikor megszilárdult a teje, fedjük le alufóliával a sütés végéig. Tűpróbával ellenőrizhetjük előbb is, mint a sütési idő, ha már nem ragad rá tészta, akkor jó!
  7. Bár ez nem hagyományos piskóta, azért ezt sem nézegetjük legalább 20 percig, de ha tovább bírod, az még jobb! Pár perc pihentetés után késsel kilazítjuk a formából és fejjel lefelé rácsra tesszük, díszítésnél is ez a sima rész lesz a torta teteje, és fejtetőre állítva biztos nem esik be a közepe! Ha hűlést követően is puklis marad az alja, mert úgy megemelkedett, késsel egyenesítsük ki.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 222
elküldve: 1
receptkönyvben: 111
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Szani konyhája

Mióta szakács: 2012.03.10.
35 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Olajos csoda piskóta, piskóta tortalap

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

316
cukor 20 dkg
finomliszt 35 dkg
sütőpor 1 csomag
tej 1.5 dl
napraforgó olaj 1.5 dl
tojás 3 db
cukor 8 dkg
1 csipet