r
Nosalty Logó

Nagymama pogácsája Sylvia Gasztro Angyal konyhájából

Sylvia Gasztro Angyal
Nagymama pogácsája Sylvia Gasztro Angyal konyhájából
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

709
Kalória
15.3g
Fehérje
70.9g
Szénhidrát
40.2g
Zsír
61.3g
Víz
84.3g
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
2.8g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 709 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 5677 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 351 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    15.3 g

Zsír

  • Összesen
    40.2 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    542.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    155 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    210 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    70.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    61.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    361 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    344 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    204 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    78 micro
Összesen 709 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    122.3 g

Zsír

  • Összesen
    321.9 g
  • Telített zsírsav
    96 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    132 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    70 g
  • Koleszterin
    674 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4340.3 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    296 mg
  • Kálcium
    1241 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    243 mg
  • Foszfor
    1683 mg
  • Nátrium
    846 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    567.3 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    490.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2889 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    116 micro
  • K vitamin:
    242 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    580 micro
  • Kolin:
    481 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2751 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1629 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    625 micro
Összesen 5677 kcal
  • 8% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.6 g

Zsír

  • Összesen
    19.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    42 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    267.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    77 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    104 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    30.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    178 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    170 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 351 kcal

Elkészítés

  1. A lisztben elmorzsoljuk a zsírt, majd langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A liszthez adjuk az élesztős tejet, a tojást és a tejfölt. Ízesítjük sóval (nyersen sósabbnak kell érezni, sajnos nekem mindig sótlanul sikerül), majd alaposan összegyúrjuk.
  3. A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, és rákenjük a lágy margarint.
  4. És most kezdődik egy fontos művelet ennél a pogácsánál: a tésztát összehajtogatjuk (két szélét behajtjuk, a másik két oldalról is a széleket ráhajtjuk, és nyújtófával kinyújtjuk, végül ismét összehajtjuk, ezt annyiszor ismételjük, ahányszor csak engedi - kb. 4-5 alkalommal ismételjük meg a műveletet).
  5. Ezután néhány órára hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük, de a legjobb, ha egy teljes éjszakára.
  6. Majd elővesszük a nyers tésztát, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat (kb. 70 db lesz) megkenjük tojással, a tetejükre reszelt sajtot teszünk.
  7. Előmelegített sütőben 200 fokon, kb. 20 perc alatt tepsinként több adagban megsütjük a pogácsákat.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C

Az én mamám így készítette, és azóta én is.

További receptek

Cheddar scones

A klasszikusan édesen fogyasztott brit klasszikuson csavartunk most egyet, és sós verzióban, jó sok cheddarral megturbózva készítettük el. Egy-egy sajtos scone remek tízórai vagy uzsonna ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek