Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorós-vajkaramellás csokoládés pite

Mogyorós-vajkaramellás csokoládés pite
Mogyorós-vajkaramellás csokoládés pite
55 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept a kedvencemtől Rachel Allentől származik. Finom, csokis, tömény pite. Fázisfotók a blogomban.

hozzávalók / 8 adag

Az omlós tésztához

A mogyorós-vajkaramellhez

A csokoládékrémhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a tésztát. A lisztet, porcukrot és a vajat robotgépbe tesszük. Néhány percig keverjük, majd hozzáadjuk a felvert tojás felét és tovább keverjük. Addig keverjük, amíg a tészta épp összeáll. (Ha kézzel készítjük, a vajat morzsoljuk a lisztbe, majd kézzel gyúrjuk bele a tojást.) A tésztát 3 cm vastagságúra kilapogatjuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük. Kivesszük a tésztát a hűtőből, és frissentartó fólia között sodrófával kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd a formába helyezzük. Ujjunkkal igazítsuk el, majd tegyük vissza a hűtőbe kb. 20 percre.
  2. Vakra sütés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Még hidegen kibéleljük a formát sütőpapírral úgy, hogy a peremén jóval túl érjen. Megtöltjük sütőbabbal és 15-20 percig sütjük, amíg a tésztát száraznak nem érezzük. Eltávolítjuk a babot és a sütőpapírt, lekenjük a maradék felvert tojással és visszatesszük 2 percre a sütőbe. Kivesszük a sütőből, félretesszük, és elkészítjük a tölteléket (akár egy nappal előre is elkészíthetjük a tésztát).
  3. A mogyorós vajkaramellhez a vajat, habtejszínt és barna cukrot nyeleslábosba tesszük, felforraljuk és gyöngyözve főzzük 2-3 percig, amíg kissé be nem sűrűsödik. Hozzákeverjük a pirított, megpucolt és durvára aprított mogyorót, majd levesszük a tűzről, hagyjuk hűlni és szétterítjük a tortán (én rögtön ráöntöttem).
    (Mogyoró pirítása: 180 fokra előmelegített sütőben a mogyorókat kb. 8-10 perc alatt megpirítjuk. Majd egy konyharuha segítségével a héját ledörzsöljük, amennyire csak tudjuk.)
  4. Az apró darabokra tördelt csokoládét tegyük egy tálba. A tejszínt épp csak forraljuk fel, öntsük rá a csokoládéra és keverjük folyamatosan, amíg a csokoládé el nem olvad. Öntsük rá a mogyorós vajkaramell rétegre.
  5. A tortát tegyük hűvös helyre, amíg a csokoládékrém meg nem köt. Ha hűtőbe tesszük, akkor hagyjuk, hogy tálalás előtt újra szobahőmérsékletűre melegedjen. 
  6. Tipp: a tetejét reszelt csokoládéval is megszórhatjuk, vagy kakaóporral, vagy amivel szeretnénk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 181
elküldve: 13
receptkönyvben: 525
elkészítve: 9/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Emőke

Mióta szakács: 2012.01.07.
47 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

mogyorós pite, csokoládés pite, karamellás pite

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Thu, 2012-10-04 21:35

A vakra sütés azt jelenti, hogy a nyers tésztára ráteszek egy darab sütőpapírt, és azt megtöltöm pl sütőbabbal (kerámia pitesúly), vagy valami nehezékkel, hogy sütés közben ne tudjon felpuffadni a tészta. Szárazbabot is lehet használni, vagy akár mosott kavicsot is. üdv. Emőke

Chocaholic
Chococat / Chocaholic Sun, 2012-10-14 22:25

Ez az igazi bunbeeses :) Mindenkinek nagyon izlett es egy szelet eleg belole - egyszerre :) Aztan par ora mulva megint elkezdtunk keringeni a huto korul...
Nagyon koszi a megosztast!
Szep estet: Chococat

szaboemoke
Emőke / szaboemoke Mon, 2012-10-15 05:37

:))) Nagyon örülök! Egészségetekre! :) És akkor most lehet tornázni. ;) Szép napot! E.

729
finomliszt 25 dkg
vaj 12.5 dkg
tojás 1 db
porcukor 2.5 dkg
vaj 5 dkg
habtejszín 0.75 dl
barna cukor 10 dkg
törökmogyoró 15 dkg
habtejszín 2 dl
étcsokoládé 20 dkg
étcsokoládé 5 dkg