r
Nosalty Logó

Mogyorós mécsesek

Allisc
Mogyorós mécsesek
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

624
Kalória
9.2g
Fehérje
68.3g
Szénhidrát
36.5g
Zsír
15.9g
Víz
66.8g
Koleszterin
5g
Élelmi rost
37.1g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 624 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 3741 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 28% Zsír
Összesen 472 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    36.5 g
  • Telített zsírsav
    15 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    359.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    173 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    68.3 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    128 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 624 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    55 g

Zsír

  • Összesen
    219.1 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    104 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    401 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2157.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    95 mg
  • Kálcium
    413 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    433 mg
  • Foszfor
    1038 mg
  • Nátrium
    128 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    409.9 g
  • Cukor
    223 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

Víz

  • Összesen
    95.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    766 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    204 micro
  • Kolin:
    193 mg
  • Retinol - A vitamin:
    748 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    211 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    307 micro
Összesen 3741 kcal
  • 7% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 28% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    50 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    271.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    52 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    51.6 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    12 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    96 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 472 kcal

Elkészítés

  1. A mogyoróbelet egy serpenyőben kicsit megpörköljük. Kiválogatunk 16-20 szép, nagy szemet, és a többit megdaráljuk. A darált mogyoróbélből is kiveszünk egy púpozott evőkanálnyit, a többit összekeverjük a liszttel, cukorral, és elkavarjuk benne a szódabikarbónát is. Beletesszük a mézet és a felkockázott hideg vajat, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ha van időnk rá, pihentetjük egy fél órát a hűtőszekrényben, de ez el is maradhat.
  2. Bekapcsoljuk a sütőt, 170 °C-ra állítjuk. A félretett darált mogyoróba belekavarjuk a vaníliás cukrot. A tésztát lisztezett deszkán fél cm vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsakiszúróval 2,5-3 cm átmérőjű kis korongokat szaggatunk belőle. A tetejüket megkenjük tojással, és a vaníliás mogyoróból szórunk rájuk egy-egy csipettel.
  3. Sütőpapírral lefedett lemezre vagy tepsibe sorakoztatjuk a kis sütiket - ne rakjuk szorosan egymás mellé, mert a szódabikarbónától kissé megnőnek vízszintes irányban is -, és kb. 12-14 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
  4. Kisülés után hagyjuk őket kihűlni, addig elkészíthetjük a csokikrémet a tetejükre. Gőz fölött megolvasztjuk a csokoládét (én étcsokit használtam), és mikor már szobahőmérsékletűre visszahűlt, de még könnyen kavarható, kavarjuk hozzá a nutellát. Ebből a krémből akár kis kinyomóval, akár egy kiskanál segítségével tegyünk egy-egy keveset a korongjaink tetejére, majd díszítsük egész szemű mogyoróval.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 12 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Két nagy mogyoróbokor is terebélyesedik a kertünkben, és időnként jó termést is adnak. Nekem nincsenek mogyorót feltörő mókusaim, mint Willy Wonkának, de többnyire nekem is sikerül úgy feltörni a héjat, hogy a mogyoróbél egészben maradjon. Azért találtam ki ezt a kis mécses alakú aprósüti receptet, mert mindamellett, hogy többszörösen érvényesül bennük a mogyoró finom íze, a tetejükön egészben is ott pompázhatnak a mogyorószemek.

További receptek

Florentine

Ha kekszre vágynátok és kipróbálnátok valami újdonságot, akkor ismerkedjetek meg a florentine-nel, ezzel a ropogós és természetéből adódóan gluténmentes, édes tallérral. Ennek a ...

Rosanics Petra

Egyszerű csokis perec

Igen, ezt a retro édességet otthon, a saját konyhánkban is elkészíthetjük: omlós tésztája, roppanós csokiborítása rögtön visszarepít minden beleharapót a rég elfeledett ...

Lakos Benedek

Flódni scone

A flódni ízei megihlették az angol-amerikai édes pogácsát, a scone-t, hogy az rögtön magába is fogadta őket mind. Sűrű szilvalekvár és gazdag almavaj vonja be az omlós ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...