Medvehagymás pogácsa
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 23% Zsír
-
83g finomliszt303 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
42g margarin299 kcal
-
33g tejföl66 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
17g tej9 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
0g só0 kcal
-
11g medvehagyma15 kcal
-
17g sajt59 kcal
Összesen
784
Kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 23% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
250g margarin1793 kcal
-
200g tejföl396 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
100g sajt352 kcal
Összesen
4707
Kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 23% Zsír
-
36.9g finomliszt134 kcal
-
8.1g tojás10 kcal
-
18.5g margarin132 kcal
-
14.8g tejföl29 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
-
7.4g tej4 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.8g medvehagyma7 kcal
-
7.4g sajt26 kcal
Összesen
347
Kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 16.9 g
Zsír
-
Összesen 47.6 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 100 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 650.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 236 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 69.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 461 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 61 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 438 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 268 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
784
Kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 101.5 g
Zsír
-
Összesen 285.5 g
-
Telített zsírsav 80 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 120 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 67 g
-
Koleszterin 601 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3905.7 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 232 mg
-
Kálcium 1218 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 197 mg
-
Foszfor 1418 mg
-
Nátrium 815 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 431.9 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 416.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2765 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 25 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 100 micro
-
K vitamin: 241 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 367 micro
-
Kolin: 442 mg
-
Retinol - A vitamin: 2630 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1607 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 595 micro
Összesen
4707
Kcal
- 8% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 21.1 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 288.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 90 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 60 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 30.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 204 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 194 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 119 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Összesen
347
Kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
2 db tojás
-
25 dkg margarin
-
2 dkg élesztő
-
1 dl tej
-
2 teáskanál cukor
-
só ízlés szerint
-
1 csokor medvehagyma
Elkészítés
- A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást, és a tejfölt, amit szintén belekeverünk. Beletesszük a sót, a sózással figyelnünk kell, mert nem ízletes a sótlan pogácsa.
- Langyos tejbe tesszük a cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne.
- A megfuttatott élesztőt beleöntjük a masszába és az egészet összegyúrjuk.
- Az apróra vágott medvehagymát szintén belegyúrjuk. A tészta állaga elég laza lesz.
- A tésztát tálba tesszük és 2 órán át pihentetjük a hűtőben.
- Majd kivesszük és lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer/háromszor megismételjük.
- Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, késsel formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a pogácsákat, mert sütés közben még kelni fog.
- A tepsibe helyezett pogácsákat - egy ecset vagy toll segítségével - felvert tojással megkenjük, és sajttal meghintjük.
- 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.
- Sütés ideje: 25 perc
- Receptkönyvben: 1270
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 271001
- Feltöltés dátuma: 2008. április 25.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- szezon:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17524 recept
A medvehagymáról egy bakonyi származású barátunktól hallottam először. Mesélte, hogy a szülei sűrűn járnak a Bakonyba túrázni, és ilyenkor az édesanyja medvehagymát gyűjt, amiből isteni pogácsát készít. Egy házibuli alkalmával, a barátunk mamája küldött egy nagy doboz medvehagymás pogácsát, amit egy szempillantás alatt elfogyasztott a társaság. Mivel mi is félig bakonyiak lettünk, így a tavasszal induló túraszezonnal én is elkezdtem medvehagymát gyűjteni az erdőben. A receptet beszereztem, és azóta többször is elkészítettem a pogácsát.
Hozzászólások (69)
Kedves Beácska! Olyan kérdésem lenne, hogy csak és kizárólag medvehagymával lehet elkészíteni a pogácsát? Esetleg egy szép csokor újhagymával? Válaszodat el?re is köszönöm: Szabina
Szia, Én már készítettem sonkahagymával is, amit vajon megfonnyasztottam. Szerintem próbáld meg újhagymával, biztos finom lesz. Bea
Kedves Beácska! Minap jártunk a Bakonyban, szedtünk medvehagymát, és ma elkészítettük a pogácsát. Remek lett! Mindenkinek tetszett: Mr.& Mrs. Smith
Szia, Örülök, hogy ízlett. Medvehagymát le is tudsz fagyasztani, és így bármikor készíthet? a pogácsa. Bea
Most egyel?re nem jutott lefagyasztanivaló, :) de legközelebb mindenkép megpróbálok elrakni bel?le! Köszönjük az ötletet!
Hello! Hogyan lehet lefagyasztani a medvehagymát?, Ha kiolvad akkor löttyett lesz.?
Szia, én megmosom, megszárítom, majd apróra felvágom és dobozba teszem. Olyan, mint a petrezselyem eltevése. Nem fog nagyon meglöttyedni. Bea
Medvehagymát jobb összevágni,kevés olajon megpárolni,melegen üvegekbe tölteni,(lehet sózni,de nem muszáj) tetejére vékony olajcsíkot tenni ,majd lezárni,másnapig száraz dunsztba tenni. Szerintem jobban meg?rzi az aromáját.
Kedves Fata Mária! Ha csinálok neki szárazdunsztot, akkor ezután a spájzban is eláll, vagy így is h?t? kell neki? Üdv Szabina
Nem kell h?t?,a kamra polcán is eláll.Némi sót is kell bele tenni.Másik módszer: le kell darálni és nyersen alaposan besózva kis üvegekbe rakni szorosan,tetejére is sót szórni,lezárni,polcra tenni. Ez esetben felhasználáskor óvatosan kell az ételt sózni,mert a madvehagyma is sós. Jó medvehagymázást! Ma Orf?n Medvehagyma Fesztivál.
kedves Bea ! Nagyon köszönöm a receptet. Elkészítettem, nagyon-nagyon finom lett. Ajánlani tudom mindenkinek. Alida
nagyon finom lett! köszi a receptet :)
Bár nem medvehagymával, hanem sima, újhagymával készítettem el, de mondhatom, életem legfinomabb pogácsáját sikerült elkészítenem! Nagyon köszönöm a receptet! :) Id?igényes, de megéri, mert zseniális. :) Dejede
......méghogy az állaga elég laza...........nokedlinek jó lenne.....szerintem jóval több lisztet is felvesz.Vagy én nem jól csináltam valamit??
Én már többször készítettem medvehagymás pogácsát. Rendkívül finom, és különleges. Felfedeztem, hogy a bio-boltban lehet kapni szárítva. Így bármikor készíthet?. Franciska.
Én már többször készítettem medvehagymás pogácsát. Rendkívül finom, és különleges. Felfedeztem, hogy a bio-boltban lehet kapni szárítva. Így bármikor készíthet?. Franciska.
Sajnos én is úgy jártam mint moncsi76... Nem tudom, hogy ezt a nokedliszer? tésztát hogy fogom hajtogatni. Valamit nem jól csináltunk, vagy tényleg ilyennek kell lennie a tésztának?
Valóban, a fél kg liszthez nem kell 2 dl tej, csak a tetejér?l az éleszt? és ami tej hozzáömlik, vagy a tejfölb?l kell kevesebb. Egyébként nagyon jó recept, nem kell vigyázni, hogy meg ne fázzon a tészta, hidegen van kelesztve, ma csinálom másodszor, és nem is szárad ki könnyen.
Én beletettem az összes tejet, igaz még jó sok lisztet felvett, de ett?l függetlenül nagyon finom pogikat kaptam, apukám épp burkolja befelé ?ket, muszáj lesz eldugnom pár darabot, hogy nevel?anyám és a v?legényem is megkóstolhassa. Szerintem nagyszer? recept, maradt még párszál medvehagymám, biztos elkészül még párszor.
Ja és én megbolondítottam egy kis füstölt sajttal.