Nosalty Logó

Medvehagymás pogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Medvehagymás pogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 8% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 784 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 4707 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 23% Zsír
Összesen 347 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.9 g

Zsír

  • Összesen
    47.6 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    100 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    650.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    236 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    461 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    17 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    61 micro
  • Kolin:
    74 mg
  • Retinol - A vitamin:
    438 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    268 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 784 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    101.5 g

Zsír

  • Összesen
    285.5 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    120 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    601 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3905.7 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    232 mg
  • Kálcium
    1218 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    197 mg
  • Foszfor
    1418 mg
  • Nátrium
    815 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    431.9 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    416.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2765 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    100 micro
  • K vitamin:
    241 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    367 micro
  • Kolin:
    442 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2630 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1607 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    595 micro
Összesen 4707 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    288.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    90 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    105 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    119 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 347 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadunk 1 tojást, és a tejfölt, amit szintén belekeverünk. Beletesszük a sót, a sózással figyelnünk kell, mert nem ízletes a sótlan pogácsa.
  2. Langyos tejbe tesszük a cukrot, és az élesztőt megfuttatjuk benne.
  3. A megfuttatott élesztőt beleöntjük a masszába és az egészet összegyúrjuk.
  4. Az apróra vágott medvehagymát szintén belegyúrjuk. A tészta állaga elég laza lesz.
  5. A tésztát tálba tesszük és 2 órán át pihentetjük a hűtőben.
  6. Majd kivesszük és lisztezett deszkán kinyújtjuk és hajtogatjuk, majd fél órára ismét a hűtőbe tesszük. A hajtogatást még kétszer/háromszor megismételjük.
  7. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, késsel formázzuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Ne tegyük szorosan egymás mellé a pogácsákat, mert sütés közben még kelni fog.
  8. A tepsibe helyezett pogácsákat - egy ecset vagy toll segítségével - felvert tojással megkenjük, és sajttal meghintjük.
  9. 180 °C-os, előmelegített sütőben, légkeveréssel 25-30 percig sütjük, míg a pogácsák teteje szép aranyszínű nem lesz.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 451
  • 7 napos nézettség: 5414
  • Össznézettség: 251925
  • Feltöltés dátuma: 2008. április 25.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A medvehagymáról egy bakonyi származású barátunktól hallottam először. Mesélte, hogy a szülei sűrűn járnak a Bakonyba túrázni, és ilyenkor az édesanyja medvehagymát gyűjt, amiből isteni pogácsát készít. Egy házibuli alkalmával, a barátunk mamája küldött egy nagy doboz medvehagymás pogácsát, amit egy szempillantás alatt elfogyasztott a társaság. Mivel mi is félig bakonyiak lettünk, így a tavasszal induló túraszezonnal én is elkezdtem medvehagymát gyűjteni az erdőben. A receptet beszereztem, és azóta többször is elkészítettem a pogácsát.

Hozzászólások

Szabina

Kedves Beácska! Olyan kérdésem lenne, hogy csak és kizárólag medvehagymával lehet elkészíteni a pogácsát? Esetleg egy szép csokor újhagymával? Válaszodat el?re is köszönöm: Szabina

Törölt felhasználó

Szia, Én már készítettem sonkahagymával is, amit vajon megfonnyasztottam. Szerintem próbáld meg újhagymával, biztos finom lesz. Bea

Törölt felhasználó

Kedves Beácska! Minap jártunk a Bakonyban, szedtünk medvehagymát, és ma elkészítettük a pogácsát. Remek lett! Mindenkinek tetszett: Mr.& Mrs. Smith

Törölt felhasználó

Szia, Örülök, hogy ízlett. Medvehagymát le is tudsz fagyasztani, és így bármikor készíthet? a pogácsa. Bea

Törölt felhasználó

Most egyel?re nem jutott lefagyasztanivaló, :) de legközelebb mindenkép megpróbálok elrakni bel?le! Köszönjük az ötletet!

Törölt felhasználó

Hello! Hogyan lehet lefagyasztani a medvehagymát?, Ha kiolvad akkor löttyett lesz.?

Törölt felhasználó

Szia, én megmosom, megszárítom, majd apróra felvágom és dobozba teszem. Olyan, mint a petrezselyem eltevése. Nem fog nagyon meglöttyedni. Bea

Törölt felhasználó

Medvehagymát jobb összevágni,kevés olajon megpárolni,melegen üvegekbe tölteni,(lehet sózni,de nem muszáj) tetejére vékony olajcsíkot tenni ,majd lezárni,másnapig száraz dunsztba tenni. Szerintem jobban meg?rzi az aromáját.

o-szabina-o

Kedves Fata Mária! Ha csinálok neki szárazdunsztot, akkor ezután a spájzban is eláll, vagy így is h?t? kell neki? Üdv Szabina

Törölt felhasználó

 Nem kell h?t?,a kamra polcán is eláll.Némi sót is kell bele tenni.Másik módszer: le kell darálni és nyersen alaposan besózva kis üvegekbe rakni szorosan,tetejére is sót szórni,lezárni,polcra tenni. Ez esetben felhasználáskor óvatosan kell az ételt sózni,mert a madvehagyma is sós. Jó medvehagymázást! Ma Orf?n Medvehagyma Fesztivál.

Törölt felhasználó

kedves Bea ! Nagyon köszönöm a receptet. Elkészítettem, nagyon-nagyon finom lett. Ajánlani tudom mindenkinek. Alida

Törölt felhasználó

nagyon finom lett! köszi a receptet :)

Dejede

Bár nem medvehagymával, hanem sima, újhagymával készítettem el, de mondhatom, életem legfinomabb pogácsáját sikerült elkészítenem! Nagyon köszönöm a receptet! :) Id?igényes, de megéri, mert zseniális. :) Dejede

moncsi76

......méghogy az állaga elég laza...........nokedlinek jó lenne.....szerintem jóval több lisztet is felvesz.Vagy én nem jól csináltam valamit??

Dr. Gácsi Alajosné Molnár Franciska

Én már többször készítettem medvehagymás pogácsát. Rendkívül finom, és különleges. Felfedeztem, hogy a bio-boltban lehet kapni szárítva. Így bármikor készíthet?. Franciska.

Dr. Gácsi Alajosné Molnár Franciska

Én már többször készítettem medvehagymás pogácsát. Rendkívül finom, és különleges. Felfedeztem, hogy a bio-boltban lehet kapni szárítva. Így bármikor készíthet?. Franciska.

Törölt felhasználó

Sajnos én is úgy jártam mint moncsi76... Nem tudom, hogy ezt a nokedliszer? tésztát hogy fogom hajtogatni. Valamit nem jól csináltunk, vagy tényleg ilyennek kell lennie a tésztának?

Törölt felhasználó

Valóban, a fél kg liszthez nem kell 2 dl tej, csak a tetejér?l az éleszt? és ami tej hozzáömlik, vagy a tejfölb?l kell kevesebb. Egyébként nagyon jó recept, nem kell vigyázni, hogy meg ne fázzon a tészta, hidegen van kelesztve, ma csinálom másodszor, és nem is szárad ki könnyen.

Törölt felhasználó

Én beletettem az összes tejet, igaz még jó sok lisztet felvett, de ett?l függetlenül nagyon finom pogikat kaptam, apukám épp burkolja befelé ?ket, muszáj lesz eldugnom pár darabot, hogy nevel?anyám és a v?legényem is megkóstolhassa. Szerintem nagyszer? recept, maradt még párszál medvehagymám, biztos elkészül még párszor.

Törölt felhasználó

Ja és én megbolondítottam egy kis füstölt sajttal.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ezeket a zöldségeket és virágokat ültessük áprilisban

Ahogy beköszönt a kellemes tavaszi időjárás, úgy szaporodnak meg kinti teendőink is. Ha szabadidőnk nagy részét az udvaron szeretnénk tölteni, amint beköszönt a meleg, akkor most álljunk neki a kerti munkálatoknak, hogy később gyönyörködhessünk bimbózó virágainkban és zöldellő növényeinkben. ezeket ültessük el áprilisban.

Mucsi Blanka

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.