Marinált narancshéj
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
125g narancshéj121 kcal
-
300g víz0 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
250g narancshéj243 kcal
-
600g víz0 kcal
-
300g cukor1161 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
21.7g narancshéj21 kcal
-
52.2g víz0 kcal
-
26.1g cukor101 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.9 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 181.2 g
-
Cukor 150 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 390.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 26 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 170 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 0.5 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 579 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 424 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 35 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 362.4 g
-
Cukor 299 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 780.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 53 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 340 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 0% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.3 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 50.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 5 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 67.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 30 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
6 dl víz
-
30 dkg cukor
-
0.5 csipet só
-
5 db szegfűszeg
Elkészítés
- A narancs héját megszabadítjuk a fehér részétől. (A narancsot pucolása előtt kefével jól megmossuk.)
- Feltesszük az első főzőlébe, amely 2 dl vízből és 10 dkg cukorból áll. Ebben forrástól számítva 5 percig főzzük, majd kiszedjük a léből, leöblítjük hideg vízzel, lecsöpögtetjük, és megmérjük. Kb. 20 dkg lesz belőle. A levet kiöntjük. Bármennyi a narancs héjának súlya, az első főzőlébe mindig elég a 10 dkg cukor, csak a víz mennyisége változik. El kell, hogy lepje a narancshéjakat.
- Elkészítjük a második főzőlevet, amely 4 dl vízből és 20 dkg cukorból áll. Ízesítjük fél csipet sóval (pár kristály) és a szegfűszeggel. A cukor mennyiségének egyezni kell a leforrázott narancshéj súlyával.
- Mikor pezsegni kezd a szirupunk, beletesszük a narancs héjakat és folytonos, óvatos keverés mellett pezsegve főzzük 50 percig. (főzési idő változik a narancshéj súlyának növekedésével)
- Addig kell főzni, míg szép áttetsző lesz a narancshéjunk. Ha nagyon párolog a víz, lehet pótolni.
- A forró szirupos narancsot üvegbe rakjuk, tetejét lezárjuk, megfordítjukaz üveget 5 percre, és mehet a hideg éléskamrába. Idővel kicsit bebarnul a narancshéjunk, de ízesítésre továbbra is kitűnő.
- Receptkönyvben: 78
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 13819
- Feltöltés dátuma: 2010. november 04.
Ajánló
Én bennehagyom a szirupban a héjakat, de ki lehet tenni rácsra és napokig szárítani. Ilyenkor kicsapódik a cukor rajta, kristályos lesz, és így is nagyon finom. Csokiba mártva igazi karácsonyi csemege. Természetesen karácsonyra készítek, és azt is felteszem majd a receptek közé. Süteményekbe, koktélokba, sült kacsához, egyben sült húsokhoz is kiváló.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Egy nagyon kedves nénitől kaptam a receptet. Már november elején karácsonyi illatok repkedtek a konyhájában. Megkérdeztem, mit főz, elmondta. Megvártam, hogy kész legyen, és megkóstoltam. Hát valami mennyei íze van. Édes, mint a méz, csípős, gondolom a szegfűszegtől, pikánsan kesernyés, fenséges illatú. Hazamentem, útközben gyorsan vettem narancsot, és nekiálltam még aznap este elkészíteni. A konyhám tele lett az illatával, a családom tagjai furán néztek rám, de tetszett nekik. Majd elfelejtettem, hogy minden ragad tőle, és napokig érezni a narancshéj illatát.