r
Nosalty Logó

Marinált narancshéj

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
bokine
Marinált narancshéj
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 702 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1404 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 122 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    289.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    212 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    31 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    17 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    181.2 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    390.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    170 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 702 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    579 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    424 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    61 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    362.4 g
  • Cukor
    299 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    780.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    340 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1404 Kcal
  • 0% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.3 g

Zsír

  • Összesen
    0 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    50.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    5 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.5 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 122 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A narancs héját megszabadítjuk a fehér részétől. (A narancsot pucolása előtt kefével jól megmossuk.)
  2. Feltesszük az első főzőlébe, amely 2 dl vízből és 10 dkg cukorból áll. Ebben forrástól számítva 5 percig főzzük, majd kiszedjük a léből, leöblítjük hideg vízzel, lecsöpögtetjük, és megmérjük. Kb. 20 dkg lesz belőle. A levet kiöntjük. Bármennyi a narancs héjának súlya, az első főzőlébe mindig elég a 10 dkg cukor, csak a víz mennyisége változik. El kell, hogy lepje a narancshéjakat.
  3. Elkészítjük a második főzőlevet, amely 4 dl vízből és 20 dkg cukorból áll. Ízesítjük fél csipet sóval (pár kristály) és a szegfűszeggel. A cukor mennyiségének egyezni kell a leforrázott narancshéj súlyával.
  4. Mikor pezsegni kezd a szirupunk, beletesszük a narancs héjakat és folytonos, óvatos keverés mellett pezsegve főzzük 50 percig. (főzési idő változik a narancshéj súlyának növekedésével)
  5. Addig kell főzni, míg szép áttetsző lesz a narancshéjunk. Ha nagyon párolog a víz, lehet pótolni.
  6. A forró szirupos narancsot üvegbe rakjuk, tetejét lezárjuk, megfordítjukaz üveget 5 percre, és mehet a hideg éléskamrába. Idővel kicsit bebarnul a narancshéjunk, de ízesítésre továbbra is kitűnő.
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 13752
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 04.

Ajánló

Én bennehagyom a szirupban a héjakat, de ki lehet tenni rácsra és napokig szárítani. Ilyenkor kicsapódik a cukor rajta, kristályos lesz, és így is nagyon finom. Csokiba mártva igazi karácsonyi csemege. Természetesen karácsonyra készítek, és azt is felteszem majd a receptek közé. Süteményekbe, koktélokba, sült kacsához, egyben sült húsokhoz is kiváló.

Receptkategóriák

Egy nagyon kedves nénitől kaptam a receptet. Már november elején karácsonyi illatok repkedtek a konyhájában. Megkérdeztem, mit főz, elmondta. Megvártam, hogy kész legyen, és megkóstoltam. Hát valami mennyei íze van. Édes, mint a méz,  csípős, gondolom a szegfűszegtől, pikánsan kesernyés, fenséges illatú. Hazamentem, útközben gyorsan vettem narancsot, és nekiálltam még aznap este elkészíteni. A konyhám tele lett az illatával, a családom tagjai furán néztek rám, de tetszett nekik. Majd elfelejtettem, hogy minden ragad tőle, és napokig érezni a narancshéj illatát.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek