Nosalty Logó

Marhapörkölt 2.

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Ezen a képen: Marhapörkölt 2.
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
bográcsos
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1003 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 12029 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 149 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.8 g

Zsír

  • Összesen
    58.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    26 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    202 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1493.7 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    79 mg
  • Foszfor
    904 mg
  • Nátrium
    271 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    484.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    14 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    67 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    519 micro
  • β-crypt
    103 micro
  • Likopin
    429 micro
  • Lut-zea
    342 micro
Összesen 1003 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1113.1 g

Zsír

  • Összesen
    697.5 g
  • Telített zsírsav
    261 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    314 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    2425 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    17924.1 g
  • Cink
    352 mg
  • Szelén
    896 mg
  • Kálcium
    1491 mg
  • Vas
    125 mg
  • Magnézium
    947 mg
  • Foszfor
    10853 mg
  • Nátrium
    3252 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    199 g
  • Cukor
    85 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    5809.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    584 micro
  • B6 vitamin:
    26 mg
  • B12 Vitamin:
    167 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    199 mg
  • D vitamin:
    510 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    293 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    798 micro
  • Kolin:
    386 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    338 micro
  • β-karotin
    6230 micro
  • β-crypt
    1237 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    4108 micro
Összesen 12029 Kcal
  • 14% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    220.6 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    134 mg
  • Nátrium
    40 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    7 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    77 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    63 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 149 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Zsíron a hagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a kb. 3x3 centis kockákra feldarabolt húst. A hús levet fog ereszteni, és lassú tűzön saját levében főzzük. Ha szükséges tegyünk hozzá egy kevés vizet, de csak annyit, hogy a húst éppen ellepje.
  2. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáöntjük a vörösbort, sózzuk, és a borókabogyót is beleszórjuk.
  3. A lábasba / bográcsba dobjuk a paradicsomot, illetve ízlés szerint az erős paprikát.
  4. Amikor a hús 3/4-ig megpuhult, hozzáadunk 2 evőkanál szegedi pirospaprikát, jól elkeverjük.
  5. Amikor a hús teljesen megpuhult, a maradék 3 evőkanál őrölt paprikát is hozzáadjuk. Tehetünk hozzá darált pirospaprikát is.
  6. További 10 percig főzzük. A főzési idő a hústól függ; ha szép fiatal marhát kapunk, akkor kb. 2 óra alatt kész a pörkölt, egyébként 2,5 óra is lehet.
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 70
  • Össznézettség: 70797
  • Feltöltés dátuma: 2009. január 26.

Ajánló

Köménymagos krumplival vagy tejfölös nokedlivel, és fehér kenyérrel ajánlom. És természetesen kovászos uborkával.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A recept apukámtól származik. A maradék kiváló gulyásleves alapanyag lehet. A pörkölt készíthető bográcsban, illetve nagy lábosban.

Hozzászólások

Greg

Beácska! Ha mindezt magad f?zöd, akkor minden elismerésem a Tied. Magam is szögedi lévén szintén így készítem a marhapörit, de a borókabogyót még nem próbáltam. Ellenben szoktam beletenni ?rölt köményt és ha úri kedvem úgy tartja, akkor egy pár gerezd fokhagymát is belenyomok.

Törölt felhasználó

szerintem a pörkölt foghagyma nélkül nem pörkölt és a marhához a kömény elengedhetetlen .Ja és vizben párolni a marhát az nem pörkölt hanem gulyás.

Törölt felhasználó

Kedves Ferenc, úgy látom igen aktív vagy mások receptjeinek bírálásában; Beácska pörköltjével tényleg nem tudom miért kell kekeckedned. Habár már az enyémnél sem tudtam, de ott nem voltam "paprikás" hangulatban, hogy maradjunk a pörkölt talaján. El?re is elnézést kérve a háziasszonytól (hogy ? host-olja mindezt) és T?led is, hadd legyek én ebben a cél nélkül való és Nosalty ideológiájától idegen piszkálódásban partnered. 1. A mondatot nagy bet?vel kezdjük és a fokhagymát "k"-bet?vel írjuk. 2. A "vízben"-t pedig hosszú "í"-vel, ha már egyszer piszkálódunk. 3. Vajon miben is pároljuk akkor a húst? Tisztán vörösborban vagy alaplevet tennél a bográcsba? 4. Kérlek oszd meg velem marhapörkölted fixa ideáját, mert úgy érzem ezek után nem tudok nélküle f?zni! Üdvözlettel és épít? jelleg? hozzászólásod várva: Maty

Törölt felhasználó

A hagyma dinsztelésekor érdemes sót szórni rá.el?bb kész .

Törölt felhasználó

Soha semmilyen esetben nem tettem még sót a hagymára. A pörkölteknél pirítani kell a hagymát, ha sózód akkor párolódni fog és nem pirulni. Kés?bb szétf? nem kell amiatt aggódni. Én a paprikát bármilyen "pörköltalapú" ételr?l is legyen szó, az elején miután a t?zr?l lehúztam a zsírban megpirult hagymára teszem gyorsan elkeverem aztán egy pici víz mehet rá majd a hús. Esetleg a húst meglehet pirítani el?tte, majd erre a paprika. Köztudott, hogy az ?rölt paprika zsiradékban oldódik tehát vagy az elején kerül bele az ételbe, vagy kés?bb már csak úgy, hogy annak a "szemcsés" állaga megmarad, igaz valaki úgy is szereti, az én családom nem, szóval én az elején szoktam belerakni a kell? mennyiséget. Borókával nem próbáltam még de ki fogom :)

Serci

Próbáld ki egyszer kalocsai paprikával az a legjobb! borókabogyót csak vaddisznóhoz használtam eddig,viszont a marhához raktam egy kanál mustárt,meg két kockacukrot is! El?bb kész van,f?leg ha csak a végén sózzuk meg.

Törölt felhasználó

Most csinálok el?ször marha lábszár pörit, izgulok, melyik recept a legjobb.Én a borókabogyósat inkább nem. Szurkoljatok!

Törölt felhasználó

Én egy kicsit keletebbre Békésben élek. és marhapaprikást f?zök állítólag nem is rosszul :-) az általam f?zött marhapörkölthöz minimum 3 féle húst használok: lábszár 50% szegy 30% oldalas 20 %. ett?l el lehet természetesen térni. A bográcsot kikenem zsírral, a húst lehártyázom, kicsontozom, 3x3 cm körülire feldarabolom. A három fajta húst ne keverem össze a darabolás során.kilónként 20dkg tisztított ! vöröshagymát számolok. a bogrács aljába megy a csont és a csontosrész, erre egy sor kockázott, reszelt, vagy szeletelt hagyma, kilónként egy fél TV paprika és egy tojásnyi paradicsom. Teszek hozzá csíp?s piros aranyat, ?rölt köménymagot nem kevesett, mert jól kiadja a hús ízét, kevés ?rölt borsot. Ezután csak hús, hagyma de a sorrend alólról: lábszár, oldalas, szegy. a legfels? sor mindíg hús. Kell bele 3-4 gerezd fokhagyma Sót csak akkor rakok hozzá ha ellforta a habját, meg a piros aranyban van is.Aláönteni kg-onként kb 2 dl vizet szoktam, meg összesen kb 3 dl száraz vörösbort. a teljes forrásig nagy t?z id?szakos rázással, de nem szabad kevergetni! utána lassú t?zön aadig f?ni, mig a hús össze nem esik, és feladja a levét ekkor még sózás majd minden kilóhoz egy kanál pirospaprika.Ezzel f?zz?k készre. A paprika rátételekor éppen csak forrjon és folyamatosan mozgatni. én így készítem. jó étvágyat

Törölt felhasználó

Bigluinak! A marha pöri minimum 3kg. 3kg alatt nem lehet igazit f?zni,de nem úgy f?zök 3kg-ot mint 5- vagy 10kg-ot. Szerintem te még nem ettél igazi marha pörköltet!

Törölt felhasználó

Édes jó Istenem!!!És még az olaszokra mondják, hogy konzervatívok az ételkészítés terén!!!:DDDÜdv: Mrs Smith

Törölt felhasználó

kozma-Gyulának :-) Valamit nem jól olvastál. Én a f?zéshez bográcsba rakott mennyiségr?l nem beszéltem csak arányokról. Ha te ebb?l kilót számolsz ám legyen , csak nem értem a válaszodat. Hogy milyet ettem azt Én tudom.... bár néhány száz ember szerint finomat f?zök.... Én marhapaprikásról beszélek, hiszen ez nem pörkölt amit leírtam. Ami pedig a mennyiséget illeti, ha tudsz, és szeretsz f?zni ilyesmit, akkor tudhatod, hogy embert f?ztjér?l ismerik, tehát a lehet?ségekhez mérten én bármilyen mennyiség esetén a megszokott és többször dícsért saját , de mindíg azonos ízben f?zök. ha ezt nem így teszed, akkor mindíg csak Ad-Hoc alapon készül az étel, emiatt kétséges lehet a végeredmény . Szerintem. :-D üdv: Biglui

Törölt felhasználó

Bigluinak : Kedves Biglui ! Kicsit nagykép?re sikerült a válaszom, nem akartam nagyokos lenni, bocs ! Csak azt szeretném tudni, hogy kb. mekkora mennyiségr?l van szó, mert azt írod, hogy kell bele 3-4 gerezd fokhagyma és összesen 3 dl vörös bor, Ez 1 kg-hoz ? Mert 1 kg-ba szerintem ez rengeteg a marhapörköltedbe vagy a marhapaprikásodba, mert egyszer így nevezed, egyszer úgy. Üdvözlettel: Kozma Gyula

Törölt felhasználó

UDV! En Chigcagoban szeretnem elkesziteni a porkoltot, es a kerdesem az lenne, ha nem bogracsban csinaljuk, akkor valamit erdemes mashogy csinalni? Illetve a daralt pirospaprika helyett mit lehet hasznalni? Erospistam van, azt hoztam egy uveggel. Abbol mennyi kell bele, hogy kicsi ereje legyen? Koszonom a valaszokat Feri

Törölt felhasználó

Nálam a köret néha tojásos nokedli, csak ajánlani tudom. Egyébként nem értem, hogy hogy lehet egy marhapörköltön marakodni :) Ahány ház, annyi szokás. Bográcsnál, átlagembernél úgyis az számít, hogy a hús puha legyen (túlf?tt), és legyen "vmi íze" (túlf?szerezett). A sok borssal, köménnyel, er?s paprikával, zöldpaprikákkal, borral lazán el lehet érni a "túlf?szerezést". F?zni meg senki nem áll neki borjúból, szvsz legkevesebb három óra, f?leg 3x3 -as kockákkal :) Ja és "marha pörit" lehet nem, de marhapörköltet igenis lehet 3 kg alatt is f?zni . A pörköltnek már attól más íze van, ha reszelt, vagy vágott hagyma kerül bele. Még pár fontos dolog: 1. A hagymát vágjuk és pirítjuk zsíron. - ett?l pörkölt - 2. A húst a rostokra mer?legesen vágjuk - ett?l nem lesz rágós 3. A húst pirítjuk kevés lével - odaégés nélkül - ett?l is pörkölt - 4. A pirospaprika ízét legjobban a forró zsír hozza ki +1. A tejfölös, lisztes habarás, hosszú lével f?zés - az a paprikás! arcfia: a pirospaprika sajnos nem helyettesíthet?. Er?spistából ha teszel, fél kiskanállal, vagy még kevesebb porciónként adagoljad, és mindig tiszta kanállal szedjél bel?le, mert megromlik.

rozsa1958

Szerintem bárki bármit is kukacoskodik ez az igazi marhapörkölt receptje.Szakács a szakmám és én is így csinálom.Igaz én fokhagymázom jól mert azt nagyon szeretem.!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!