Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mandula süti

Mandula süti
Mandula süti
40 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy lakodalomban találkoztam először ezzel a sütivel, amit az ifjú pár nagyszülei sütöttek a nagy napra. Elhatároztam, hogy utánajárok és megsütöm.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A vajat a liszttel, a porcukorral, a dióval és a kakaóval kézzel összegyúrjuk, amíg össze nem áll egy gombóccá.
  2. Kb. 2 cm átmérőjű golyókat gyúrunk belőle, ezeket a közepétől a széle felé haladva belenyomkodjuk hüvelykujjal a diósütőformába, középen egy pici mélyedést hagyunk a krémnek. A sütőformát nem kell kikenni, a tésztában levő vaj miatt nem fog beleragadni.
  3. A megtöltött formákat elrendezzük a gáztepsiben egy sütőpapíron, hogy ne érjenek össze, és előmelegített sütőben 190°C-on 15-17 percig sütjük. Célszerű egyszerre 40 db (2 csomag) formát megtölteni, ebből is kb. 5 sütésnyi mennyiség jön ki.
  4. Pár percet hűlni hagyjuk, majd amikor langyosak a formák, fejjel lefelé óvatosan megkocogtatjuk, és szépen kipottyannak belőle a "fél diók".

A krémhez

  1. A vajat, a cukrokat, a diót és a mandulaaromát robotgéppel jól kikeverjük.
  2. Egy kis lábosban a tejet a liszttel felfőzzük. Folyamatosan kevergetjük, majd amikor már langyosra hűlt, hozzákeverjük a tojássárgákat, ezt az egészet pedig hozzáadjuk a vajas krémhez.
  3. Összekeverjük a két masszát, és kiskanállal elkezdjük a krémet rákenni a felekre, majd egy párjával összeragasztunk 2 darabot. Dobozba rakosgatjuk, legalább egy napot hagyjuk pihenni, akkor kezd megpuhulni a süti, és érnek össze az ízei.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 160 922
elküldve: 25
receptkönyvben: 504
elkészítve: 29/29
Facebookon megjelent: 1

szakács

nofish

Mióta szakács: 2013.12.22.
1 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kakaós aprósütemény, formasüti

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

gerda.aniko
gerda.aniko Mon, 2014-08-04 12:34

Kedves Nofish!
Nem kispályáztam, rögtön 2 adagot készítettem, kellett a bulira. Ez azért volt jó, mert mindenkitől bezsebelhettem a dicséreteket! Nagyon jól sikerült, a tésztája másnapra megpuhult, omlós lett. A mennyiségeket megtartottam, egyedül a mandulaaromát emeltem, mert 40ml-es kiszerelésben volt az aroma és nem akartam hagyni maradékot. Egy szó, mint száz, nagyon finom lett!!! Köszönöm szépen! ( Sok lakodalomban ettem már -nálunk divat ez a süti-, de a családom szerint kérhetnének a receptet tőlem!)

nofish
nofish / nofish Thu, 2014-08-07 14:14

Kedves Anikó! Nagyon köszönöm a visszajelzést, és szívből örülök a sikerednek! Nálunk is most nemrég készült lagzira egy dupla adag, 240 mandulánk lett :)

Kissy
Kissy Mon, 2014-01-13 14:06

Köszönöm Kata!
nofish: - a tészta nem akart összeállni, picit vajjal és tejjel sikerült, de mikor kisült nagyon morzsálódott :( a krém pedig folyós lett, és elég keserű, valószínű sok lett az aroma - annak ellenére, hogy a megadott mennyiséggel készítettem. :(
Kicsit elvette a kedvemet a kudarc, de majd még próbálkozom :(

nofish
nofish / nofish Mon, 2014-01-13 23:06

Igazi vajjal készítetted?
Az nem baj, ha sütés után porózus a mandula, a krémben levő nedvességtől puhul be másnapra-harmadnapra. Frissen nem is szabad enni :-)

Kissy
Kissy Sun, 2014-01-12 15:46

Sajnos nálam katasztrófális lett a végeredmény :( biztos jó az anyaghányad? (egyébként, mióta új az oldal nem találom hol lehet bejelölni azt, hogy 'elkészítem'. Segítsetek pls.) Köszönöm.

Rehova Kata
Miss Lemon / Rehova Kata Sun, 2014-01-12 21:37

Kedves Kissy!
Ha az adott receptet elmentetted a receptkönyvedbe, akkor megnyitva a képe alján látható "elkészítem" gombra kattintva tudod az elkészítendők közé menteni.
További kellemes sütés-főzést!
Kata

nofish
nofish / nofish Sun, 2014-01-12 16:07

Szia, sajnálom! Melyik része nem sikerült? A mienk isteni finom volt, és a fenti mennyiségekből készítettük.

1108
finomliszt 45 dkg
vaj 30 dkg
porcukor 22 dkg
dió 15 dkg
cukrozatlan kakaópor 2 ek
vaj 20 dkg
porcukor 20 dkg
dió 10 dkg
mandulaaroma 20 ml
vaníliás cukor 1 csomag
tej 2 dl
finomliszt 2 csapott ek
tojássárgája 2 db