r
Nosalty Logó

Majonézes avokádókrém

Durcsó
Majonézes avokádókrém
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

142
Kalória
1.5g
Fehérje
6.4g
Szénhidrát
13.6g
Zsír
53.8g
Víz
-
Koleszterin
4.7g
Élelmi rost
747.7mg
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 142 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 285 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 134 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1463.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    1395 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    53.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    50 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 142 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2927.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    2790 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    12.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    107.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    35 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    40 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    398 micro
Összesen 285 kcal
  • 1% Fehérje
  • 8% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1.4 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1374.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    1310 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    50.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    187 micro
Összesen 134 kcal

Elkészítés

  1. Az avokádót, ha még éretlen, kb. 1 hétig érleljük. Mikor már teljesen puha, meghámozzuk, felvágjuk, villával pépesre törjük.
  2. Hozzáadjuk a majonézt, a sót, ízlés szerint csavarunk rá borsot, illetve, ha van otthon, kis chilikrémmel is fűszerezhető. Az egészet jól elkeverjük.
  3. Jól behűtve, mártogatósként, szendvicskrémként tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 5 p

Az avokádó sokáig nem volt nagy barátom. Mondhatni, ellenszenvvel viseltettem iránta. Talán azért, mert akkor kóstoltam először, mikor édesanyám szétválasztós diétám napjait színesítendő beszerzett egyet. Nehéz volt minden gyümölcsnap, egyhangú, csupa édes dologgal, megörültem hát a különleges déli gyümölcsnek. Azonban meghámozva kellemetlen meglepetés ért: nem tudtam, hogy az avokádó "csak" alapanyagként állja meg a helyét, magában, ráadásul éretlenül fogyasztva nem említhető egy lapon más különleges déli gyümölcsökkel (legyen az mangó, papaya, passziógyümölcs vagy bármi). Más műfaj. Annak, hogy én nem vagyok veszélyes egy háztartás avokádókészletére sem, kifejezetten megörült oxfordi házigazda családom, ahol az érlelési időszakban mindenki nyálcsorgatva lesi a türelmet próbáló zöld tojást, hogy aztán nagy családi harcban osztozzanak meg rajta. A szülők persze önfeláldozóak, s ismerik válogatós kisfiuk minden érzékenységét, ezért aztán igencsak megbecsülik, hogy az avokádó nála is minden (!) ehető dolog között (beleértve a kindercsokit, meg a virslit is) előkelő helyen áll. Így aztán sokszor került az iskolai tízórais dobozkába felvágott avokádó. Édességet nem szabad behurcolni az iskolába, más gyerekek azonban inkább kekszeken tengődtek, semmint avokádón vagy szőlőn vagy málnán, mint a mi Jann-unk... :) Mikoris ez a téma előjött egy Oxfordban tanuló kedves barátommal - t.i., hogy Jann avokádót tízóraizik -, ő is nagyon fellelkesült, és kollégiumi magányában kísérletezni kezdett eme gyümölccsel. Arra az eredményre jutott, hogy higgyem el, majonézzel verhetetlen párost alkot az avokádó. Sokáig húztam a számat, aztán egyszer mégiscsak rászántam magam. Mit ne mondjak, a kombó ütött. Ezek után nem is volt kérdés, hogy a fent említett jóbarát immár budapesti látogatásának egyik kelléke ez a krém lesz.

További receptek

Villámgyors tojáskrém

A tojáskrém egy igazi retro klasszikus. Készíthetjük reggelire pirítósra kenve, vendégvárónak vagy ebédre egy laktató szendvicsnek. Fogyasztás előtt érdemes pihentetni pár órát a ...

Fekete Melinda

Sonkakrém

Villámgyorsan elkészíthető sonkakrémet hoztunk nektek, ami remek módja a maradék felhasználásának, ha már sonkakómátok van. Ugyanakkor nem csak húsvétkor érdemes elkészíteni, hiszen ...

Rosanics Petra

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...