r
Nosalty Logó

Linzertorta kukoricalisztből

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Évi néni
Linzertorta kukoricalisztből
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 516 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 4118 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 404 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.3 g

Zsír

  • Összesen
    30.3 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    429 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    101 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    77 mg
  • Foszfor
    203 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    111 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    108 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    59 micro
Összesen 516 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    74.5 g

Zsír

  • Összesen
    242.1 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    51 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    105 g
  • Koleszterin
    673 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3432.1 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    85 mg
  • Kálcium
    806 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    615 mg
  • Foszfor
    1623 mg
  • Nátrium
    246 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    448.2 g
  • Cukor
    183 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    198.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    888 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    32 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    758 micro
  • Kolin:
    468 mg
  • Retinol - A vitamin:
    868 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    233 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    475 micro
Összesen 4118 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    23.7 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    336.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    159 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 404 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A kukoricalisztből, a két tojás sárgájából, az olvasztott vajból, a sóból, 5 dkg cukorból, a tejfölből és kevés tejszínből kicsit lágy, de rugalmas tésztát gyúrunk, amit folpackba néhány órára hűtőbe teszünk.
  2. Ha a tészta pihent, a tojások fehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a darált diót, vigyázva, hogy ne nagyon tőrjük össze a habot.
  3. A tészta 2/3-át kinyújtjuk két réteg folpack közöttkerek formára, kb. 1 cm vastagságúra és kerek kapcsos alaposan kivajazott tortaformába fektetjük úgy, hogy a forma oldalán is legyen egy 2 cm-es perem.
  4. A tésztát megkenjük a baracklekvárral, ráborítjuk a diós habot, elsimítjuk, és a maradék 1/3 tésztából hengereket formázva berácsozzuk. Mivel a tészta elég törékeny, egyszerűbb, ha lisztezett folpackon mindig csak magunk fele sodorgatva készítjük a rácsot.
  5. Tetejét szeletelt aszalt sárgabarackkal díszítjük.Ha gyerekek nem fogyasztják, az aszalt barackot kevés barackpálinkába áztathatjuk.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6515
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 13.

Ajánló

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Linzertorta kukoricalisztből
Évi néni 1830 recept

Megint elővettem a régi, több mint 100 éves receptkönyvemet, és ott találtam a receptet. Régen ez a szegény emberek lisztje volt. Jön majd a folytatás ebből a forrásból.

Hozzászólások

Marcsirika

Elkészítettem, kinézetre nagyon guszta volt, de nem tudom miért, a tésztájának nálam lett egy kesernyés mellékíze. :-( Mit ronthattam el?

Évi néni

Esetleg nem lehet, hogy sokáig vagy nagyobb h?fokon sütötted? Más ötletem nincs. Én tejszínnel készítettem, mert a kukoricaliszt szárít mindent. De ha kiszárad is, ett?l nem gondolnám, hogy keser? legyen a tészta. Ezt egy régi szakácskönyvb?l néztem ki, amib?l eddig mindig finom lett minden, amit elkészítettem. Esetleg a dióval nem lehetett baj? Mást nem gondolnék amit?l elváltozik a tészta íze. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Üdv: Évi néni

Tmea

Kedves Évi néni! Ez a recept tökéletes! És a süti is az! Úgy alakult, hogy egy éjszakát töltött a h?t?ben, nem tett rosszat neki, bár nincs összehasonlítási alapom. Egyedül a lekvárt keveselltem benne, de nyakon öntöttem a tányéron, így aztán már a lekvár mennyisége is oké lett! :-) Elmentettem a családi étlapunkra! :-) Szeretettel Tímea

Évi néni

Kedves Tímea! Köszönöm szépen. Azt hiszem, el?veszem újra ezt a remek szakácskönyvet. Szenzációs recepteket találtam benne. Majd tudósítok róluk. Üdv: Évi néni

Tmea

H?, az nagyon jó lesz! Nem mintha nem lennének már itt eddig is szenzációs receptjeid! :-) De az ilyen szakácskönyvek mindig kincseket rejtegetnek...

Évi néni

Ez így igaz. Nem mondom, hogy mindegyiket megf?zném, mert van ám bennük anyag rendesen (mondjuk még akkor nem kellett vadászni, hogy mi igazi és mi m?), így mindenképpen egészségesebben élhettek annak ellenére, hogy literszám fogyott a tejszín, 10 tojás alatt nem volt süti, stb. De rengeteg receptet találtam, ami szerintem ma is megállja a helyét. Üdv: Évi néni

Tmea

Egyre kíváncsibb vagyok...:-) Nekem is van egy szakácskönyvem, Dobos C József prezentálásában az 1800-as évekb?l. Na abban is vannak ám csudák, de azt sem hétköznapi ember pénztárcájához igazították, hanem min 12 f?s f?úri étkezésekhez. Mindenesetre olvasmányélménynek kit?n?! :-) Üdv Tímea

Évi néni

Sajnos a könyv borítója nincs meg, a szerz? neve sem szerepel benne, de egy tanárn? írta, aki Budapest Székesf?város Prohászka Ottokár u-i Háztartási Továbbképz?jében tanított és a könyv minimum nyolc kiadást megért, mert ennyir?l már itt is tesz említést. Csak az ajánlása maradt meg a könyv elején, ami így szól: "Könyvemet ajánlom ANYÁMNAK, KLÁRA leányomnak és minden magyar n?nek, akik családjukért s így a nemzetért áldozatos fáradtsággal élnek." Izgalmas , nem? Ma is elkészítek egy túrós pogácsát, majd felteszem. Üdv: Évi néni

Tmea

De igen, elég jól hangzik...:-) És nem fogod elhinni...mind a két unokahúgom a Prohászka Ottokár katolikus gimnázium tanulója...:-) Miután a te receptjeidet elég sokan olvassák reménykedjünk benne, hátha valaki tud valamit eme nevezetes könyvr?l! :-) Szeretettel várom a recepteket! Tímea

kalamarzsu

Kedves ÉVI néni! Hálás köszönetem a receptekért, amiket nálad találhattam az elmúlt évek alatt! :-) Üdv : K.Zsuzsa

buzamiklosne

Nem vagyok gyakori hozzászolo, de szerintem a kukoricaliszt lehetett a kesernyés iz okozoja!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez az 5 dolog kell a legfinomabb bundás kenyérhez

Készüljön reggelire vagy vacsorára, esetleg hétvégi dekadenciával ebédre, a bundás kenyérnek van néhány kritikus követelménye, amit nem érdemes elhibázni. Elő a tojással és a serpenyővel, süssük meg álmaink kenyerét!