Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Linzertorta kukoricalisztből

Linzertorta kukoricalisztből
Linzertorta kukoricalisztből
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Megint elővettem a régi, több mint 100 éves receptkönyvemet, és ott találtam a receptet. Régen ez a szegény emberek lisztje volt. Jön majd a folytatás ebből a forrásból.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Gluténérzékenyek is fogyaszthatják.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kukoricalisztből, a két tojás sárgájából, az olvasztott vajból, a sóból, 5 dkg cukorból, a tejfölből és kevés tejszínből kicsit lágy, de rugalmas tésztát gyúrunk, amit folpackba néhány órára hűtőbe teszünk.
  2. Ha a tészta pihent, a tojások fehérjét 8 dkg cukorral kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a darált diót, vigyázva, hogy ne nagyon tőrjük össze a habot.
  3. A tészta 2/3-át kinyújtjuk két réteg folpack között kerek formára, kb. 1 cm vastagságúra és kerek kapcsos alaposan kivajazott tortaformába fektetjük úgy, hogy a forma oldalán is legyen egy 2 cm-es perem.
  4. A tésztát megkenjük a baracklekvárral, ráborítjuk a diós habot, elsimítjuk, és a maradék 1/3 tésztából hengereket formázva berácsozzuk. Mivel a tészta elég törékeny, egyszerűbb, ha lisztezett folpackon mindig csak magunk fele sodorgatva készítjük a rácsot.
  5. Tetejét szeletelt aszalt sárgabarackkal díszítjük. Ha gyerekek nem fogyasztják, az aszalt barackot kevés barackpálinkába áztathatjuk.
  6. Előmelegített sütőben megsütjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 939
elküldve: 8
receptkönyvben: 188
elkészítve: 5/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Évi néni

Mióta szakács: 2011.07.24.
1829 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rácsos linzertorta, barackos linzertorta, linzertésztájú torta sárgabarackkal

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

buzamiklosne
buzamiklosne Wed, 2018-11-14 13:28

Nem vagyok gyakori hozzászolo, de szerintem a kukoricaliszt lehetett a kesernyés iz okozoja!

kalamarzsu
kalamarzsu Mon, 2016-04-18 16:56

Kedves ÉVI néni! Hálás köszönetem a receptekért, amiket nálad találhattam az elmúlt évek alatt! :-) Üdv : K.Zsuzsa

Tmea
Tmea / Tmea Thu, 2013-04-04 19:47

Kedves Évi néni!
Ez a recept tökéletes! És a süti is az! Úgy alakult, hogy egy éjszakát töltött a hűtőben, nem tett rosszat neki, bár nincs összehasonlítási alapom. Egyedül a lekvárt keveselltem benne, de nyakon öntöttem a tányéron, így aztán már a lekvár mennyisége is oké lett! :-)
Elmentettem a családi étlapunkra! :-)
Szeretettel
Tímea

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-04-05 10:00

Kedves Tímea!
Köszönöm szépen. Azt hiszem, előveszem újra ezt a remek szakácskönyvet. Szenzációs recepteket találtam benne. Majd tudósítok róluk. Üdv: Évi néni

Tmea
Tmea / Tmea Fri, 2013-04-05 19:27

Hű, az nagyon jó lesz! Nem mintha nem lennének már itt eddig is szenzációs receptjeid! :-) De az ilyen szakácskönyvek mindig kincseket rejtegetnek...

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Fri, 2013-04-05 20:12

Ez így igaz. Nem mondom, hogy mindegyiket megfőzném, mert van ám bennük anyag rendesen (mondjuk még akkor nem kellett vadászni, hogy mi igazi és mi mű), így mindenképpen egészségesebben élhettek annak ellenére, hogy literszám fogyott a tejszín, 10 tojás alatt nem volt süti, stb. De rengeteg receptet találtam, ami szerintem ma is megállja a helyét. Üdv: Évi néni

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2013-04-06 08:47

Egyre kíváncsibb vagyok...:-)
Nekem is van egy szakácskönyvem, Dobos C József prezentálásában az 1800-as évekből. Na abban is vannak ám csudák, de azt sem hétköznapi ember pénztárcájához igazították, hanem min 12 fős főúri étkezésekhez. Mindenesetre olvasmányélménynek kitűnő! :-)
Üdv
Tímea

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2013-04-06 13:03

Sajnos a könyv borítója nincs meg, a szerző neve sem szerepel benne, de egy tanárnő írta, aki Budapest Székesfőváros Prohászka Ottokár u-i Háztartási Továbbképzőjében tanított és a könyv minimum nyolc kiadást megért, mert ennyiről már itt is tesz említést. Csak az ajánlása maradt meg a könyv elején, ami így szól: "Könyvemet ajánlom ANYÁMNAK, KLÁRA leányomnak és minden magyar nőnek, akik családjukért s így a nemzetért áldozatos fáradtsággal élnek." Izgalmas , nem? Ma is elkészítek egy túrós pogácsát, majd felteszem. Üdv: Évi néni

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2013-04-06 20:46

De igen, elég jól hangzik...:-) És nem fogod elhinni...mind a két unokahúgom a Prohászka Ottokár katolikus gimnázium tanulója...:-) Miután a te receptjeidet elég sokan olvassák reménykedjünk benne, hátha valaki tud valamit eme nevezetes könyvről! :-)
Szeretettel várom a recepteket!
Tímea

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sat, 2012-11-17 20:46

Esetleg nem lehet, hogy sokáig vagy nagyobb hőfokon sütötted? Más ötletem nincs. Én tejszínnel készítettem, mert a kukoricaliszt szárít mindent. De ha kiszárad is, ettől nem gondolnám, hogy keserű legyen a tészta. Ezt egy régi szakácskönyvből néztem ki, amiből eddig mindig finom lett minden, amit elkészítettem. Esetleg a dióval nem lehetett baj? Mást nem gondolnék amitől elváltozik a tészta íze. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült. Üdv: Évi néni

Marcsirika
Marcsirika Sat, 2012-11-17 18:50

Elkészítettem, kinézetre nagyon guszta volt, de nem tudom miért, a tésztájának nálam lett egy kesernyés mellékíze. :-(
Mit ronthattam el?

517
kukoricaliszt 30 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 10 dkg
1 csipet
cukor 5 dkg
tejföl 2 ek
tej 0.5 dl
tojásfehérje 2 db
cukor 8 dkg
dió 20 dkg
sárgabaracklekvár 4 ek