r
Nosalty Logó

Lecsóbefőtt télire

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
Lecsóbefőtt télire
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 165 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1651 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 36 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    614.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    441 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.7 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    361.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    234 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    152 micro
  • β-karotin
    1542 micro
  • β-crypt
    215 micro
  • Likopin
    2573 micro
  • Lut-zea
    845 micro
Összesen 165 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    35 g

Zsír

  • Összesen
    92.1 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6146.8 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    431 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    405 mg
  • Foszfor
    875 mg
  • Nátrium
    4408 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    207 g
  • Cukor
    120 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    3612.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1433 micro
  • B6 vitamin:
    7 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    54 mg
  • C vitamin:
    2339 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    257 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    621 micro
  • Kolin:
    228 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1523 micro
  • β-karotin
    15416 micro
  • β-crypt
    2153 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    8446 micro
Összesen 1651 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 92% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    134.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    31 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    33 micro
  • β-karotin
    338 micro
  • β-crypt
    47 micro
  • Likopin
    565 micro
  • Lut-zea
    185 micro
Összesen 36 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Elkészítés

  1. Előkészítjük a zöldségeket. A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot megmossuk (érett, jó lédúst válasszunk) kicsumázzuk, és nyolcadokra vágjuk. A paradicsom héját mi rajta szoktuk hagyni, persze meg lehet pucolni, de abban is értékes ízek laknak.
  2. A hagymát megpucoljuk, kettévágjuk, és nem túl vékonyan felszeleteljük, majd az olajon elkezdjük dinsztelni. Megsózzuk, és tovább pároljuk, de ügyeljünk rá, ha pirulni kezd.
  3. Megszórjuk az egészet egy kevés pirospaprikával (opcionális), és erre jöhetnek a felkarikázott paprikák. Átforgatjuk a hagymás alappal, és pár percig pároljuk félő alatt. Ügyelünk rá, hogy oda ne kapjon az alja!
  4. Az elődinsztelt paprikához hozzáadjuk a paradicsomot, és jól elkeverjük. Lefedjük, és 10-15 percet hagyjuk összerottyanni, de ne főzzük túl, maradjon még kissé roppanós a zöldség. Addig főzzük, amíg annyi levet ereszt, hogy ellepi a zöldséget. Kóstoljuk meg, és ízesítsük sóval és/vagy cukorral, ha szükséges.
  5. Előzőleg sterilizált üvegekbe adagoljuk (ez az adag nekünk 10-12 db 350 ml-es befőttesüvegre lett kiszámolva), a fedővel lezárjuk, fejjel lefelé fordítjuk, és hagyjuk állni 5-10 percig. Megfordítjuk, és konyharuhákba csomagolva hagyjuk teljesen kihűlni őket. A spejz polcára pakoljuk őket, ahol várakozhatnak végső beteljesülésükre.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 67
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4045
  • Feltöltés dátuma: 2023. június 26.

Receptkategóriák

Lecsóbefőtt télire
Gerzsenyi Flóra 378 recept

Befőzni nemcsak a gyümölcsöket lehet, hanem például a nyár legnépszerűbb alapanyagait, a paprikát és paradicsomot is. Ezekhez télen nem igazán lehet jó minőségben hozzájutni, befőzve viszont tartósítószer nélkül is sokáig elállnak a spájz polcán. Így hát érdemes eltenni pár üveg lecsóalapot, hogy a hűvösebb időszakokban is élvezhessük a nyár adta zamatokat. A lecsó télire való elrakása a hagyományos befőzési módszertől annyiban tér el, hogy ezt rövidebb ideig kell főzni, így frissebb marad, nem fő szét, és roppanós lesz a paprika. (Felhasználáskor úgyis hőkezelni fogjuk, amitől tovább puhul.) A paprikát és a paradicsomot 2:1 arányban érdemes felhasználni, zsíron vagy olajon párolni, és sóval, fűszerpaprikával ízesíteni. Sok-sok hagyma és minél többféle paprika teszi igazán gazdaggá. Mi a receptben tévé-, kápia-, és hegyes erős paprikát használtunk, de kerülhet bele még akár kaliforniai, padron vagy chili is (ha nagyon csípősen szeretjük). Ha hosszabb időre szeretnék eltárolni, akkor a sterilizált, megtöltött üvegek tetejét kenjük meg 2 nagy evőkanálnyi zsírral, így légmentesen lezárhatjuk, ha teljesen kidermedt rajta a zsír.

Címlapról ajánljuk