r
Nosalty Logó

Kőtés

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
helena26
Kőtés
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 903 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 5420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 120 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.2 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2266.2 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    160 mg
  • Kálcium
    93 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    422 mg
  • Foszfor
    1493 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    149.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    528 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    490 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 903 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    283.2 g

Zsír

  • Összesen
    102.1 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    62 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13597.1 g
  • Cink
    127 mg
  • Szelén
    962 mg
  • Kálcium
    555 mg
  • Vas
    68 mg
  • Magnézium
    2530 mg
  • Foszfor
    8960 mg
  • Nátrium
    250 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    136 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    899.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    146 mg

VÍZ

  • Összesen
    3167.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    13 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    19 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    74 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2940 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 5420 kcal
  • 6% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    302.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    199 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 120 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A búzát, árpát átválogatjuk, mert csak az egészséges szemek csíráznak ki.
  2. Átmossuk, és legalább 12 órán keresztül vízben áztatjuk.
  3. Szétterítjük egy tálcán, csak egy rétegben legyenek a szemek.
  4. Naponta legalább 2-szer megspricceljük, de ne álljon rajta a víz, mert akkor megpenészedik.Én most csak búzából készítettem.
  5. Amikor szépen kicsírázott, húsdarálón ledaráljuk, forró vízzel átmossuk, leszűrjük, alaposan kinyomkodjuk a ledarált búzát, itt csak a levet használjuk fel és annyi lisztet keverünk bele, hogy nokedli állagú legyen. Túl sok vizet ne használjunk, inkább ha sűrűnek tűnik a massza, akkor is hígíthatjuk. Cukor valójában nem kell bele, mert ez édes.
  6. Mélyebb edényekbe vagy egy mélyebb tepsibe, esetleg jénai tálba öntjük, mert sütés közben kirotyoghat a tepsiből a sütőbe. (Én kacsasütő tepsiben sütöttem meg, ami jó magas, 7 cm.)
  7. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés ideje: 150 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 20
  • Össznézettség: 31935
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 26.

Ajánló

Amikor ledaráltam, felöntöttem kb. 1,5-2 liter forró vízzel, és pár percig hagytam állni. Majd szitán átszűrtem, jól kinyomkodtam, és ezután kevertem bele a lisztet. Piskóta állagú legyen a masszánk. 

Receptkategóriák

Felhasználó képe
helena26 458 recept

Már hónapok óta szerettem volna megsütni. Amint sikerült búzát venni, nekiálltam a csíráztatásnak. Előtte való nap átválogattam, majd beáztattam, másnap kiterítettem tálcákra, és naponta 2-4-szer is spriccelni kellett, mert ha melegebb van, akkor kiszáradna és nem csírázna ki. Kézzel ellenőriztem, hogy nyirkosak vagy szárazabbak a magvak. Nekem 7 nap alatt sikerült kicsíráztatni. Régen kemencében sütötték, és nádszálakat nyomtak elszórva bele, mert a sütésnél forr, prüszköl, és így kijön belőle a levegő. Nekem erről a gyerekkorom jut az eszembe, még a mi szüleink, nagyszüleink készítették ezt a nagyon finom és egészséges édességet. Csodálatosan édes és kellemes az íze, hát sajnos ezt nem lehet leírni, de megéri vele dolgozni. Már áztatom a másik adagot. Nem lehet vele betelni, vagy csak én vagyok ennyire kiéhezve rá??

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek