r
Nosalty Logó

A konyhafőnök ihlette lecsó

Évi néni
A konyhafőnök ihlette lecsó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Sült paprikakrém

Lecsó

428
Kalória
20g
Fehérje
21.2g
Szénhidrát
30.2g
Zsír
452.5g
Víz
267.1g
Koleszterin
6.5g
Élelmi rost
12.5g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Sült paprikakrém

Lecsó

Összesen 428 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Sült paprikakrém

Lecsó

Összesen 1713 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír

Sült paprikakrém

Lecsó

Összesen 74 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    20 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    267 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1658.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    59 mg
  • Foszfor
    319 mg
  • Nátrium
    1162 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    452.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    302 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    246 mg
  • D vitamin:
    60 micro
  • K vitamin:
    26 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    232 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    175 micro
  • β-karotin
    2101 micro
  • β-crypt
    379 micro
  • Likopin
    3216 micro
  • Lut-zea
    1057 micro
Összesen 428 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    80 g

Zsír

  • Összesen
    120.9 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    50 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    21 g
  • Koleszterin
    1069 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6635 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    127 mg
  • Kálcium
    326 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    235 mg
  • Foszfor
    1278 mg
  • Nátrium
    4647 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    84.7 g
  • Cukor
    50 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

Víz

  • Összesen
    1810.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1207 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    985 mg
  • D vitamin:
    239 micro
  • K vitamin:
    104 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    421 micro
  • Kolin:
    929 mg
  • Retinol - A vitamin:
    415 micro
  • α-karotin
    702 micro
  • β-karotin
    8405 micro
  • β-crypt
    1514 micro
  • Likopin
    12865 micro
  • Lut-zea
    4226 micro
Összesen 1713 kcal
  • 4% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 86% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    279.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    196 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    76.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    51 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    41 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    354 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    541 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 74 kcal

Elkészítés

Sült paprikakrém

  1. A kápia paprikát megmossuk, szárazra töröljük, és 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. A paprika csumáját a magokkal kihúzzuk, a héját lerántjuk.
  2. Két szép vékony, sovány füstölt bacont teflon serpenyőben piros ropogósra sütünk.
  3. A sült paprikát és a sült szalonnát késes aprítóban krémesre pürésítjük.

Lecsó

  1. A 13 szelet bacont szépen kisimítva adagonként teflon serpenyőben ropogósra pirítunk, belőlük 8 szeletet szalvétára teszünk leitatni.
  2. A hátramaradt füstölt zsíron pirítani kezdjük a nagyobb, nonfiguratívra vágott vöröshagyma darabokat. Tesszük mindezt addig, míg barnára karamellizálódik a vágott széle. 2 evőkanálnyit kiszedünk a díszítéshez. Ekkor visszaadjuk hozzá a kockákra felvágott 5 szelet sült bacont.
  3. A paprikákat mossuk, szárazra töröljük, magházát, szárát kivágjuk, a hagymához hasonló alakzatúra szeleteljük, a piruló hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül pirítjuk.
  4. Amikor már enged egy keveset a keménységéből, hozzáadjuk a feldarabolt kápia paprikát, és megszórjuk füstölt pirospaprikával.
  5. A paradicsomokat az aljukon megvágjuk kereszt alakban, egy edénybe rakjuk, és leforrázzuk, állni hagyjuk egy percig a forró vízben, majd lehűtjük. Héjukat lehúzzuk, csumájukat kivágjuk. Négy felé vágjuk, és kiszedjük a magházukat. Itt csak a paradicsom húsát használjuk a lecsóhoz.
  6. Amikor a paprika elkezd puhulni, hozzáadjuk a nagyobb cikkekre vágott paradicsomhúst is, valamint a fele paprikakrémet, és tovább pirítjuk kb. 3 percig, hogy ne essenek szét a zöldségek.
  7. Teflon serpenyőben, kizsírozott sütőformában, kis lángon darabonként megsütjük a tojásokat. Amikor a formába öntjük, enyhén sózzuk, majd lefedjük egy percre a sütőformát, hogy a tojásfehérje mindenütt átsüljön, de a sárgája folyós maradjon.
  8. Az elkészült lecsóhoz adunk egy alaposan elkevert tojást, és jól belekeverjük, hogy ne látszódjon benne, de a tálaláshoz az elkészült ételt összetartsa.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 28

Családommal, ha ráérünk, megnézzük a "Konyhafőnök" című adást. Mindig latolgatjuk, vajon hány adásban mérkőzhetnék meg, ugyanis én is jelentkeztem az adásba, de sajnos aznap hívtak próbafelvételre, mikor éppen külföldre indult a repülőgépünk. Fájó szívvel, de érthető módon az utazást választottam. Mindenesetre remek kis próba volt. Bizony igen feszített tempóba kell dolgozni ahhoz, hogy a megadott óra alatt elkészüljön az általam kitűzött négy adag. Leginkább időt rabló az alapanyagok előkészítése. Az ember, amikor a hétköznapokban összedob egy lecsót, nem is gondolná, hogy másképpen is lehet ezt tálalni. Pedig érdemes ráfordítani egy kis plusz energiát, mert mindjárt másképp esik az embernek az étel, ha a szemet is gyönyörködteti. Na nem itt, mert pontosan tudom, hogy nem vagyok egy tálaló művész, de azért ez egy tanulható dolog. Mindenesetre éhes kis családom izgatottan várta a végkifejletet. Tetszésüket elnyerte az eléjük tálalt ebéd.

További receptek

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Egyszerű tojásfasírt

Nem feltétlenül kell hús a szaftos fasírthoz: erre kiváló példa az alábbi recept, amelyben tojás, zsemle és egy nagy csokor zöldfűszer alakul aranybarna és ízes pogácsákká. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.