Nosalty Logó

Káposztás kapusznyika

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Ikó
Káposztás kapusznyika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 616 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 7398 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 183 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    413.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    161 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.2 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    142.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    114 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    108 micro
  • Kolin:
    78 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    46 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 616 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    157.1 g

Zsír

  • Összesen
    291.1 g
  • Telített zsírsav
    54 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    127 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    91 g
  • Koleszterin
    831 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4961.4 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    396 mg
  • Kálcium
    1476 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    437 mg
  • Foszfor
    1934 mg
  • Nátrium
    669 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1034.9 g
  • Cukor
    224 mg
  • Élelmi rost
    69 mg

VÍZ

  • Összesen
    1707.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1615 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    71 mg
  • C vitamin:
    586 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    1366 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1295 micro
  • Kolin:
    938 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1452 micro
  • α-karotin
    551 micro
  • β-karotin
    1640 micro
  • β-crypt
    24 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1560 micro
Összesen 7398 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    20 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    121.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 183 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A káposztát lereszeljük, és az olajon megdinszteljük a cukorral, sóval és borssal. Kihűtjük.
  2. A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  3. A lisztet tálba szitáljuk, elmorzsoljuk benne a margarint, 3 tojássárgáját, sót, és hozzáadjuk az élesztőt. Egynemű tésztává gyúrjuk, ha szükséges, még lisztet vagy tejet adunk hozzá.
  4. Letakarva langyos, huzattól mentes helyen duplájára kelesztjük, majd 6-7 cipót formázunk belőle. A cipókat még a deszkán pihentetjük jó 1/4 órát, majd tányér nagyságúra nyújtjuk.
  5. A káposztából a tészta egyik felére halmozunk, a másik felét ráhajtjuk. A tetejét 1 felvert tojással megkenjük, egy villával megszurkáljuk, majd tepsire helyezzük.
  6. A sütőt előmelegítjük, amíg a tészta pihen.
  7. Pirosra sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 24
  • Össznézettség: 17428
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 11.

Ajánló

Én így szaggatam ki: Legnagyobb pogácsaszaggatóval (fánkszaggatóval) szaggatjuk ki. Ezt összecsukható ravioli készítőbe tesszük, a közepébe halmozunk 1-2 kk káposztát. A szerkezetet összenyomjuk, a fölösleges tésztát levesszük róla. Sütőpapíros tepsire tesszük, így hagyjuk pihenni kb. 10-15 percet. Ezután megkenjük tojással, megszurkáljuk hústűvel, és mehet a sütőbe. Közepes lánggal kb. 10 percre. A káposztás töltelékkel nagyon finom, lekvárral már nem annyira (bár a gyereknek így is ízlett). Rengeteg lesz belőle. Ha kisebb a család, elég fél adag belőle, bár többnaposan is finom puha, én nem próbálkoznék fél adaggal!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

A falunknak és szoros vonzáskörzetének van egy saját szakácskönyve. A régi idősek mindennapi receptjeinek gyűjteménye. Ebből való ez a finomság is... Nem hiába, az Öregek tudtak valamit! Tesóm nagyon szereti a káposztásat... És bátran kijelenthetem: most már én is. :D Mivel nem volt kedvem rétessel bajlódni Szilveszter napján, így jött a kapucnika ötlete... Kicsit lekicsinyítve a méretét és megsokszorozva a darabszámot.

Hozzászólások

Ollocska

Szia! Ez a recept tokjol hangzik, de en nem szeretem a margarint. Szerinted meg lehet csinalni vajjal is? Ha igen, mennyivel? En azt hittem ezek a kis bigyok egeszen kicsik, mondjuk nehany centisek. A tanyer nagysag mit jelent? Szerinted lehet oket kicsire csinalni? Nekem olyan furcsanak tunik, hogy 1 kilo lisztbol csak 6db ilyen csomagocska legyen....

Törölt felhasználó

Szia! Én is azért készítettem kisebbre, mert nekem is kevésnek t?nt (és túl nagynak) az a 6-7 db, ahogy írta. Mint írtam is, én a legnagyobb szaggatóval (fánkszaggatóval) szaggattam ki. Ezeket egy összecsukható raviolikészít?be tettem (ilyenbe, csak az enyém közepén van egy lyuk, hogy a töltelék elférjen benne: http://bolthely.hu/kepek/mebana/01045.jpg), belekanalaztam a töltelékb?l és úgy csuktam össze. Nem számoltam meg pontosan, de több, mint 100 db lett bel?le (csak a káposztás! és volt még mellette lekváros is, ugyanebb?l a tésztából). Szóval rengeteg, de alkalom volt, sok kellett! A tányér nagyságot én lapostányér nagyságnak gondolnám, de lehet négyzetekre is vágni (már úgy is ettem) a tésztát, úgy megtölteni a felét, és ráhajtani a másik felét a tésztának. Remélem, elkészíted és nagyon nem fogsz csalódni! Ikó

Ollocska

Aha nem figyeltem, hogy a storynal irod h kicsikere gyartottad. Hat igen a "tanyer" nagysag furan hangzik. Talan tenyleg erdemes fel adaggal kezdeni, mi csak ketten vagyunk. :)

Éva-Anyóca

Hát ez a recept fantasztikus, nagyon köszönöm, f?leg, mert káposztás is lehet! :-O Majd raviolis formában készítem, mert megéri! Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

Törölt felhasználó

Örülök, hogy elnyerte tetszésedet! Nem fogsz benne csalódni! Szép hétvégét! Ikó

Kugyimama

Az anyósom Szarvason, nem vajjal, sem margarinnal, hanem disznózsírral készítette. Nagyon finom volt....

hetedik

A szlovák "roszicska", magyarul harmatot jelent. Ez a neve annak a maglódi klubnak, amelynek tagjai a görhöny-fesztivált és a kapusznyik-fesztivált idén (2015-ben) is megrendezték. Az IGAZI KAPUSZNYIKÁNAK- más néven: KÁPOSZTÁS TÁSKÁNAK a receptje az alábbi: Egy kiló lisztet, fél kiló f?tt és összetört krumplit, öt deka éleszt?t (késhegynyi süt?port - ha ezt is beleteszed, még könnyebb lesz), 2 egész tojást (+1 felvert tojást a sütéskor KENÉSRE), 2 csipet sót és 15 dkg zsírt dolgozz össze. (Robotgéped 2 db dagasztó "bajuszával"). Takard le pamut konyharuhával és langyos helyen, - keleszd készre, könny?re. Ha megkelt, dolgozd össze még könny? kézzel. Nyújtsd ki, majd hajtogasd össze (mint a leveles tésztát), majd ismét nyújtsd ki, s ismét hajtogasd össze. A harmadik nyújtás után (én vékonyra szeretem a tésztát), derelye vágóval rombusz - vagy négyzet alakúra vágjad. * A tészta készítése el?tt dinszteld meg a reszelt káposztát, ami ehhez a mennyiséghez szükséges, az 1,5-2 kg édes káposzta. Miért ez a mennyiség? Lereszelve, dinsztelve - összeesik. Úgy készítem el, mint a káposztás tésztához szoktam, u.úgy lesózom, pihentetem, kinyomkodom. Majd zsíron -ízlésünk szerinti mennyiségben- cukrot karamelizálok, majd arra dobom rá a sótól kinyomkodott káposztát. S?r?n keverve, szép szín?re a káposztát megdinsztelem, ?rölt fekete borssal megízesítem. * Félre is teszem, hogy h?ljön! Ez fontos. Forrón v. melegen NEM SZABAD a tésztába tenni. * A felvagdosott rombuszok, v. négyzetek egyik felére teszem a dinsztelt káposztát. Félbehajtom, kiskanál szélével SZÉPRE cakkozom. A +1 tojást sóval felverem és a félbehajtott "m?remeknek" a szélét majd a, tetejét is bekenem. Forró süt?be téve - kicsit mérséklem a h?t - és készre sütöm. * Van aki nem tojással keni meg a tetejét, de olvasztott zsírral. * FONTOS: a párnácskákat KIZSÍROZOTT TEPSIBE sorakoztasd. Hagyj közöttük helyet, mert kissé megn?nek. * Sok boldogságos sikert és jó étvágyat - kívánok hozzá. Sajnos ez ippeg NEM fogyókúrás :( recept. Finom, laktató és megfizethet?. Bableves, hamis gulyásleves után ajánlom.

Ikó

Kedves hetedik! Köszönöm szépen! Ki fogom próbálni így is! Kíváncsi lennék erre a maglódi csoportra ... Én ugyanis ecseri vagyok! :-) :-) Boldog Új Évet! Iko

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.