Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Juhtúrós sztrapacska Sheilagold konyhájából

Juhtúrós sztrapacska Sheilagold konyhájából
Juhtúrós sztrapacska Sheilagold konyhájából
75 perc / előkészület: 40 perc főzés: 30 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkoromban, amikor nagy családi összejövetel volt, vagy amikor sok vendég jött, és háziasabb ételre vágytak, Anyu mindig sztrapacskát készített. Ez olyan kaja volt nálunk, aminek a készítésébe mindenki beszállt, mert hosszú ideig készül, és macerásnak is mondható, de megéri, mert nagyon finom. :) A tapasztalatom viszont az, hogy egyedül nem könnyű ezt megcsinálni.

Anyu állandóan azt mondta, hogy a dédnagymamámtól tanulta, aki sváb recept alapján csinálta mindig. Ebbe a verzióba nincs se hagyma, se tejföl, csak juhtúró, de az viszont minden mennyiségben. :)

Igazi kellemes, laktató, téli, hétvégi vagy alkalmi étel. :) Nálunk most hétvégén került az asztalra a "télköszöntő sztrapacska". :D

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Aki szereti a juhtúrót, az imádni fogja ezt az ételt. A sztrapacska íze csak a juhtúró ízétől függ, vagyis sajnos a nem megfelelő ízű juhtúró, nem fog annyira jó ízű sztrapacskát adni. Mi emlékeim szerint vagy 5 fajta juhtúrót próbáltunk ki, de van amelyik teljesen megváltoztatta a sztrapacska ízét.

Ezért fontos, hogy mindenki az ízlésének megfelelő juhtúrót válasszon ehhez az ételhez. Mi a kistelekit választjuk mindig, úgy tudom az a legkevésbé "juh ízű" vagyis a legvisszafogottabb ízű juhtúró.

Szólj hozzá!

elkészítés

Előkészület

  1. Megpucoljuk a krumplit, és miután megmostuk, egy nagy tálba, a sajtreszelő legkisebb lukú oldalával lereszeljük. Nem baj, ha a krumpli levet eresztett a reszelés során, de érdemes minél gyorsabban csinálni, hogy ne barnuljon meg a krumpli közben.
  2. A reszelt "krumplimasszához" egy nagy evőkanál juhtúrót adunk, úgy hogy kisebb darabokra tördeljük. Folyamatos keverés mellett elkezdjük lassan hozzáadagolni a lisztet, a cél hogy egy egységes tésztaszerű dolgot kapjunk a végére. (Sajnos nem lehet megmondani, hogy pontosan X gramm kell bele. Állagra lehet csak megállapítani a szaggatásra kész állapotát.)
  3. Közben bacont felszeletelünk vagy szalonnát kockázunk, ki melyiket kedveli jobban, és kevés olajon elkezdjük megsütni.

Főzés

  1. Felrakunk egy jó nagy lábos vizet forrni, kis csipet sót lehet hozzáadni a vízhez. A tésztakeverékünk akkor jó, amikor egy egybeálló tésztaszerű masszát kapunk, és amikor felemeljük a kanalat, egybe leesik róla a tészta adag, ne lássunk különálló krumpli szálakat.
  2. A tészta szaggatásra kész állagának megállapításához a másik trükk, hogy amikor felforrt a nagy lábos víz, egy kisebb kanálnyi adagot leszaggatunk. Akkor jó a tészta állaga, ha a víz szép tiszta marad, és egybe látjuk a galuska darabokat úszni benne. Hogyha a vízbe szaggatott tészta egyből szétesik, és sok pici fehér darabka úszik, akkor mindenképpen kell még egy kis lisztet keverni a tésztához.
  3. Elkezdjük leszaggatni a tésztánkat galuska szaggató segítségével. Közben érdemes egy nagy jénai vagy hasonló tálat előkészíteni a kész sztrapacskának. Mivel hajlamos a tészta leragadni a lábos aljára, érdemes 1-1 adag kiszaggatása közben lassan megkeverni a vizet. A szaggatás közben a víznek folyamatosan forrnia kell, de nem a legfelső fokozaton, nehogy kifusson.
  4. Ekkora adag esetében érdemes 2 adagra venni a tésztát, vagyis ha leszaggattuk a tészta felét akkor várni pár percet, és egy szűrő vagy szűrőkanál segítségével kimerni a galuskákat a forró vízből. Ha ezt tesszük mindenképpen érdemes a lábosba utántölteni 1 nagy bögre forró vizet. (Nálunk, ez a folyamat kb. +3 percet vesz igénybe, egyáltalán nem lassítja a folyamatot, és mivel a víz folyamatosan forró, nem kell aggódni, hogy közben kihűl a kimerés alatt, vagy az utántöltés miatt.)
  5. Amikor leszaggattuk az egész adag tésztát adjunk neki még kb 5 percet a forróvízben, közbe keverjük meg párszor lassan a vizet.

Tálalás

  1. A nagy jénai tálba rakjuk be a maradék juhtúrót kisebb darabokra törve. Majd szűrjük le a tésztát, és rakjuk a jénaiba, sózzuk meg ízlésünk szerint, és jól keverjük össze a tál alján olvadó juhtúróval. Kész is a sztrapacska!
  2. Tányérba tálaljuk ki az adagokat, és a tetejére rakjuk a sült bacont/szalonnát.
  3. Jó étvágyat kívánok, a fáradtságos munka meghozta az eredményét. :)
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 2 648
elküldve: 0
receptkönyvben: 14
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: 1

szakács

Sheilagold

Mióta szakács: 2015.10.11.
8 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
diéta: cukormentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: szlovák
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

szalonnás-túrós sztrapacska, juhtúrós galuska

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

601
burgonya 1.5 kg
finomliszt 400 g
juhtúró 500 g
bacon 15 szelet