r
Nosalty Logó

Juhtúrós sztrapacska Sheilagold konyhájából

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Sheilagold
Juhtúrós sztrapacska Sheilagold konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Előkészület

Főzés

Tálalás

Összesen 592 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Előkészület

Főzés

Tálalás

Összesen 4739 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Előkészület

Főzés

Tálalás

Összesen 179 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    26.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    537.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    187 mg
  • Nátrium
    249 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    63.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    132.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    22 micro
Összesen 592 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    184.2 g

Zsír

  • Összesen
    214.6 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    41 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    168 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4298.9 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    191 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    380 mg
  • Foszfor
    1497 mg
  • Nátrium
    1991 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    507 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    1058.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    28 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    222 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    27 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    273 micro
  • Kolin:
    300 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    173 micro
Összesen 4739 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    161.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    7 micro
Összesen 179 Kcal

Hozzávalók

Előkészület

Főzés

Tálalás

Elkészítés

Előkészület

  1. Megpucoljuk a krumplit, és miután megmostuk, egy nagy tálba, a sajtreszelő legkisebb lukú oldalával lereszeljük. Nem baj, ha a krumpli levet eresztett a reszelés során, de érdemes minél gyorsabban csinálni, hogy ne barnuljon meg a krumpli közben.
  2. A reszelt "krumplimasszához" egy nagy evőkanál juhtúrót adunk, úgy hogy kisebb darabokra tördeljük. Folyamatos keverés mellett elkezdjük lassan hozzáadagolni a lisztet, a cél hogy egy egységes tésztaszerű dolgot kapjunk a végére. (Sajnos nem lehet megmondani, hogy pontosan X gramm kell bele. Állagra lehet csak megállapítani a szaggatásra kész állapotát.)
  3. Közben bacont felszeletelünk vagy szalonnát kockázunk, ki melyiket kedveli jobban, és kevés olajon elkezdjük megsütni.

Főzés

  1. Felrakunk egy jó nagy lábos vizet forrni, kis csipet sót lehet hozzáadni a vízhez. A tésztakeverékünk akkor jó, amikor egy egybeálló tésztaszerű masszát kapunk, és amikor felemeljük a kanalat, egybe leesik róla a tészta adag, ne lássunk különálló krumpli szálakat.
  2. A tészta szaggatásra kész állagának megállapításához a másik trükk, hogy amikor felforrt a nagy lábos víz, egy kisebb kanálnyi adagot leszaggatunk. Akkor jó a tészta állaga, ha a víz szép tiszta marad, és egybe látjuk a galuska darabokat úszni benne. Hogyha a vízbe szaggatott tészta egyből szétesik, és sok pici fehér darabka úszik, akkor mindenképpen kell még egy kis lisztet keverni a tésztához.
  3. Elkezdjük leszaggatni a tésztánkat galuska szaggató segítségével. Közben érdemes egy nagy jénai vagy hasonló tálat előkészíteni a kész sztrapacskának. Mivel hajlamos a tészta leragadni a lábos aljára, érdemes 1-1 adag kiszaggatása közben lassan megkeverni a vizet. A szaggatás közben a víznek folyamatosan forrnia kell, de nem a legfelső fokozaton, nehogy kifusson.
  4. Ekkora adag esetében érdemes 2 adagra venni a tésztát, vagyis ha leszaggattuk a tészta felét akkor várni pár percet, és egy szűrő vagy szűrőkanál segítségével kimerni a galuskákat a forró vízből. Ha ezt tesszük mindenképpen érdemes a lábosba utántölteni 1 nagy bögre forró vizet. (Nálunk, ez a folyamat kb. +3 percet vesz igénybe, egyáltalán nem lassítja a folyamatot, és mivel a víz folyamatosan forró, nem kell aggódni, hogy közben kihűl a kimerés alatt, vagy az utántöltés miatt.)
  5. Amikor leszaggattuk az egész adag tésztát adjunk neki még kb 5 percet a forróvízben, közbe keverjük meg párszor lassan a vizet.

Tálalás

  1. A nagy jénai tálba rakjuk be a maradék juhtúrót kisebb darabokra törve. Majd szűrjük le a tésztát, és rakjuk a jénaiba, sózzuk meg ízlésünk szerint, és jól keverjük össze a tál alján olvadó juhtúróval. Kész is a sztrapacska!
  2. Tányérba tálaljuk ki az adagokat, és a tetejére rakjuk a sült bacont/szalonnát.
  3. Jó étvágyat kívánok, a fáradtságos munka meghozta az eredményét. :)
  • Sütés ideje: 5 perc
  • Elkészítettem: 50 alkalommal
  • Receptkönyvben: 15
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 3192
  • Feltöltés dátuma: 2015. október 31.

Ajánló

Aki szereti a juhtúrót, az imádni fogja ezt az ételt. A sztrapacska íze csak a juhtúró ízétől függ, vagyis sajnos a nem megfelelő ízű juhtúró, nem fog annyira jó ízű sztrapacskát adni. Mi emlékeim szerint vagy 5 fajta juhtúrót próbáltunk ki, de van amelyik teljesen megváltoztatta a sztrapacska ízét. Ezért fontos, hogy mindenki az ízlésének megfelelő juhtúrót válasszon ehhez az ételhez. Mi a kistelekit választjuk mindig, úgy tudom az a legkevésbé "juh ízű" vagyis a legvisszafogottabb ízű juhtúró.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Juhtúrós sztrapacska Sheilagold konyhájából
Sheilagold 8 recept

Gyerekkoromban, amikor nagy családi összejövetel volt, vagy amikor sok vendég jött, és háziasabb ételre vágytak, Anyu mindig sztrapacskát készített. Ez olyan kaja volt nálunk, aminek a készítésébe mindenki beszállt, mert hosszú ideig készül, és macerásnak is mondható, de megéri, mert nagyon finom. :) A tapasztalatom viszont az, hogy egyedül nem könnyű ezt megcsinálni. Anyu állandóan azt mondta, hogy a dédnagymamámtól tanulta, aki sváb recept alapján csinálta mindig. Ebbe a verzióba nincs se hagyma, se tejföl, csak juhtúró, de az viszont minden mennyiségben. :) Igazi kellemes, laktató, téli, hétvégi vagy alkalmi étel. :) Nálunk most hétvégén került az asztalra a "télköszöntő sztrapacska". :D

Hozzávalók

Előkészület

Főzés

Tálalás

Címlapról ajánljuk

Negatívkalóriás ételek, amelyek bármilyen diétába beilleszthetők

Bőven van még időnk nyárig, amikor újra fürdőruhába kell bújnunk, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kezdhetünk el már most azon gondolkodni, hogy hogyan lendüljünk formába erre az időszakra. Ha ez a célunk, akkor érdemes a tervezgetést az étrendünkkel kezdeni, például néhány okosan megválasztott élelmiszert beépítve a mindennapjainkba.

Nosalty

További cikkek

A legkrémesebb krumplipüréhez nem kell megfőzni a burgonyát

Sosem gondoltuk volna, hogy a legkrémesebb püréhez nem is kell megfőzni a krumplit. Ám, a minap egy olyan érdekes burgonyafőzési technikáról olvastunk, ami annyira magától értetődő, hogy nem is értjük eddig miért nem használtuk. Mai Napi Tippünkből kiderül az igazság!