r
Nosalty Logó

Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér

hajo804
Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

428
Kalória
13.1g
Fehérje
86.9g
Szénhidrát
3.7g
Zsír
107.6g
Víz
-
Koleszterin
7.9g
Élelmi rost
689.8mg
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 428 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1712 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 200 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    977.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    589 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    86.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    107.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 428 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3910.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    302 mg
  • Foszfor
    971 mg
  • Nátrium
    2357 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    347.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

Víz

  • Összesen
    430.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    367 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    384 micro
Összesen 1712 kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    456.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    50.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 200 kcal

Elkészítés

  1. A fentieket jól össze kell dolgozni, sok dagasztást nem igényel, csak sima, jól eldolgozott tészta legyen. Viszonylag lágy állagú lesz. (A bögrénk 2,5 dl-es.)
  2. Az tésztát ezután 5-6 órát kelesztjük szobahőmérsékleten egy konyharuhával letakarva. (Igen, ilyen sokáig.)Tapasztalat szerint kb. 5 és fel óra után már nem akar tovább kelni.
  3. Nem kell megijedni, hogy ekkor már nagyon puha és levegős.
  4. Ezután egy lisztezett gyúródeszkán kicsit összepofozzuk a kelesztőtálból kiborított tésztát.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük kb. 220 fokra (azaz nagy fokozatra).
  6. A sütést egy közepes méretű, fedeles jénai tálban fogjuk végezni. Ezt a sütés előtt át kell forrósítani a sütőben.
  7. Amikor átforrósodott, belehelyezzük a kenyértésztát (ekkor eléggé el fog laposodni az aljában), majd rátesszük az edényre a tetejét. Így, tetővel együtt kell sütni fél órát, majd fél óra elteltével a sütőt egy picivel lejjebb állítva (kb. 180-200 fok) a tetőt levesszük a tálról, és úgy is sütjük még fél órát.
  8. Amikor kész, kivesszük a sütőből, egy kenőtollal alaposan átkenjük a kenyér tetejét és oldalát vízzel, majd azonnal letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.
  9. Az eredmény magáért beszél. Nagyon fincsi, ropogós, kb. 80-90 dkg-os kenyér.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Egy közösségi oldalon olvastam a receptet, azonnal megtetszett, és meg is sütöttem (már jópárszor). Nagyon finom, a rozsos verziója a kedvencem, olyan mintha boltba vettem volna, csak így nincs benne semmi eeee. :) Megéri kipróbálni, igaz időigényes (de melyik jó kenyér nem az?), viszont isteni íze van. Köszönöm Ágoston!

További receptek

Focaccia-muffin

Ha imádjátok a focacciát, akkor egyszerűen ki kell próbálnotok muffinformában is! Az önmagában is aromás, ropogós és könnyed tésztát mi most még kevés paradicsommal, olajbogyóval ...

Rosanics Petra

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek