r
Nosalty Logó

Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
hajo804
Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
kenyérsütő
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 428 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 1712 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 200 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    977.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    76 mg
  • Foszfor
    243 mg
  • Nátrium
    589 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    86.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    107.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    92 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 428 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    52.4 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3910.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    130 mg
  • Kálcium
    122 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    302 mg
  • Foszfor
    971 mg
  • Nátrium
    2357 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    347.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    430.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    367 micro
  • Kolin:
    90 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    384 micro
Összesen 1712 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.1 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    456.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    275 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    40.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    50.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 200 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A fentieket jól össze kell dolgozni, sok dagasztást nem igényel, csak sima, jól eldolgozott tészta legyen. Viszonylag lágy állagú lesz. (A bögrénk 2,5 dl-es.)
  2. Az tésztát ezután 5-6 órát kelesztjük szobahőmérsékleten egy konyharuhával letakarva. (Igen, ilyen sokáig.)Tapasztalat szerint kb. 5 és fel óra után már nem akar tovább kelni.
  3. Nem kell megijedni, hogy ekkor már nagyon puha és levegős.
  4. Ezután egy lisztezett gyúródeszkán kicsit összepofozzuk a kelesztőtálból kiborított tésztát.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük kb. 220 fokra (azaz nagy fokozatra).
  6. A sütést egy közepes méretű, fedeles jénai tálban fogjuk végezni. Ezt a sütés előtt át kell forrósítani a sütőben.
  7. Amikor átforrósodott, belehelyezzük a kenyértésztát (ekkor eléggé el fog laposodni az aljában), majd rátesszük az edényre a tetejét. Így, tetővel együtt kell sütni fél órát, majd fél óra elteltével a sütőt egy picivel lejjebb állítva (kb. 180-200 fok) a tetőt levesszük a tálról, és úgy is sütjük még fél órát.
  8. Amikor kész, kivesszük a sütőből, egy kenőtollal alaposan átkenjük a kenyér tetejét és oldalát vízzel, majd azonnal letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.
  9. Az eredmény magáért beszél. Nagyon fincsi, ropogós, kb. 80-90 dkg-os kenyér.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 90
  • Össznézettség: 62264
  • Feltöltés dátuma: 2013. április 14.

Receptkategóriák

Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér
hajo804 5 recept

Egy közösségi oldalon olvastam a receptet, azonnal megtetszett, és meg is sütöttem (már jópárszor). Nagyon finom, a rozsos verziója a kedvencem, olyan mintha boltba vettem volna, csak így nincs benne semmi eeee. :) Megéri kipróbálni, igaz időigényes (de melyik jó kenyér nem az?), viszont isteni íze van. Köszönöm Ágoston!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Kedves hajo804! Hát én is köszönöm! Nem szoktam újonnan feltett recepteket kipróbálni, megvárom, míg valaki ezen átesik, de valamiért most kisértést éreztem. Ma meg is sütöttem. Hát, mit is mondhatnék. Nem tudtuk megvárni hogy kih?ljön.... Ez szerintem sok mindent elmond. Ja és a fele el is fogyott hirtelen. Holnap újra sütöm. Nagyon egyszer?, könny? recept, az eredmény pedig nagyon finom. Kívül puha, belül ropog. Én rozsliszttel készítettem, az volt itthon. A jénait pedig kikentem vajjal, nem tudtam szükséges-e. Könnyen feljött, nem volt semmi gond. Eddig ez a legjobban sikerült kenyerem, pedig már sütöttem párat.

hajo804

Nagyon örülök, hogy neked is bevált! Egyébként azért nem kell kikenni, és nem is ragad oda, mert a jénait sütés el?tt át kell forrósítani, ez a titka a tapadásmentesítésnek. De ha vajjal is oké, akkor csak hajrá :)

Törölt felhasználó

szia! a rozsos verziójának a receptjét elkérhetném? :)

hajo804

Szia! Ha teljes ki?rlés? liszt helyett rozslisztet használsz, a többit meg ugyanúgy, akkor rozsos kenyér lesz a végeredmény :)

Stella724

el?ször nagyon ijeszt? volt az extra lágy állagú tészta, de így hogy már a süt?ben csücsül és gyönyör?en dagad már nincs kétségem. :) alig várom hogy megkóstolhassam.

Törölt felhasználó

Szia! Azt szeretném megkérdezni, abban az esetben, ha mindent a recept szerint csináltam, akkor mi lehet lehet az oka annak, hogy a kenyérkém közepe nem sült meg? Viszont a széle szép ropogós lett?

hajo804

Megmondom ?szintén csak arra tudok tippelni, hogy máshogy süt a süt?d, nincs más ötletem :( vagy lehet, hogy kisebb jénait használsz...

Törölt felhasználó

Szia! Mindjárt kész az én kenyérkém is. Mindent a leírás szerint csináltam és minden m?ködött is, amíg be nem tettem a süt?be. Nekem sajnos nem akar dagadni :( Szerinted mi lehet ennek az oka?

Törölt felhasználó

Megsütöttem ^-^ Nagyon finom és szép lett. Még egy kis lenmagot és búzakorpát szórtam bele, a tetejére meg egy kevés magy szem? sót és szezámmagot. Tartottam t?le, hogy fog kijönni a jénaiból de egyszer?en és szépen ^-^ Köszönöm a receptet!

hajo804

Egészségedre ;)

bbius

Többször megsütöttem már, különböz? tk lisztekkel, és mindegyik nagyon finom lett, szuper recept! Végre nekem is sikerült "kenyérszabásút" alkotnom :) Annyit változtattam, hogy csak 3 órát kelesztem, mert már ennyi id? elteltével is ugyanolyan/ugyanakkora, mint amikor 6 órát vártam.

Törölt felhasználó

Szeretném kipróbálni ezt a kenyeret. Az lenne a kérdésem, hogy a bögre, amivel kiméred a lisztet, hány dl-es. Illetve még az lenne a kérdésem, hogy finomliszt helyett kenyérlisztet használhatok-e. Köszi!

bbius

Kedves Laboka! Nem én vagyok a recept gazdája, de remélem nem baj, hogy válaszolok :) Én 2,75 dl-es bögrét használtam, és kenyérliszttel sütöttem (ugyan véletlenül), és nagyon finom lett :)

Törölt felhasználó

Kedves bbius! Köszönöm a válaszod. Mire megkaptam, addigra már kelt a tészta:-) Megsütöttem a hétvégén és nagyon finom lett. Kenyérlisztet és teljes ki?rlés? rozslisztet használtam, valamint 2.5 dl-es volt a bögre. Napraforgó magot és lenmagot tettem bele fele-fele arányban. A családnak is nagyon ízlett. Azt hiszem, annál nagyobb elismerés nem is kell, mikor reggeli után, jóllakottan megkérdezi a leányom, hogy mikor sütök legközelebb

ozsuzsanna

Megsütöttem, nagyon finom lett! Nagyon kevés finomlisztet tettem bele, ezért istenien tömör lett! Köszönöm a receptet!

Törölt felhasználó

Ma kipróbáltam és "majdnem" tökéletes lett. Kis finomítások azért még kellenek. Pld. az az 1 kávéskanál só nagyon kevés, Én kett?t tettem bele, mégis sótlan lett. A másik, hogy miel?tt bekentem vízzel és letakartam a konyharuhával, ropogósabb volt a kenyér, utána már sajnos nem annyira. Ez szükséges mindenképp? Mindent összevetve remek recept de finomításra szorul!

MMarti

Nem volt turelmem 5-6 orat varni. 50 fokos sutobe tettem. 1 ora alatt 3-szorosara nott. Gyonyoru lett. Durva szemu soval meghintettem a tetejet mielott megsutottem. Nem jenaiban, hanem szilikon formaban.

kuktaadri

Megsütöttem én is! Nagyon jól sikerült, én egy pohár teljes ki?rlés? rozsliszttel és 2 pohár fehér (nem rétes!)liszttel sütöttem meg. Ehhez több víz is kellett, mint 375 ml és én is csak 3 órát vártam. Forró jénaiba tettem - a javaslat szerint -, de beleragadt. Legközelebb vajazom. És kenyérsüt? formában sütöm. De nagyon finom lett!

hajo804

Nálam nem szokott beleragadni, de egy kis vaj biztosan nem fog kárt okozni. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek