Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér

Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér
Jénaiban sült teljes kiőrlésű kenyér
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy közösségi oldalon olvastam a receptet, azonnal megtetszett, és meg is sütöttem (már jópárszor). Nagyon finom, a rozsos verziója a kedvencem, olyan mintha boltba vettem volna, csak így nincs benne semmi eeee. :) Megéri kipróbálni, igaz időigényes (de melyik jó kenyér nem az?), viszont isteni íze van. Köszönöm Ágoston!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fentieket jól össze kell dolgozni, sok dagasztást nem igényel, csak sima, jól eldolgozott tészta legyen. Viszonylag lágy állagú lesz. (A bögrénk 2,5 dl-es.)
  2. Az tésztát ezután 5-6 órát kelesztjük szobahőmérsékleten egy konyharuhával letakarva. (Igen, ilyen sokáig.) Tapasztalat szerint kb. 5 és fel óra után már nem akar tovább kelni.
  3. Nem kell megijedni, hogy ekkor már nagyon puha és levegős.
  4. Ezután egy lisztezett gyúródeszkán kicsit összepofozzuk a kelesztőtálból kiborított tésztát.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük kb. 220 fokra (azaz nagy fokozatra).
  6. A sütést egy közepes méretű, fedeles jénai tálban fogjuk végezni. Ezt a sütés előtt át kell forrósítani a sütőben.
  7. Amikor átforrósodott, belehelyezzük a kenyértésztát (ekkor eléggé el fog laposodni az aljában), majd rátesszük az edényre a tetejét. Így, tetővel együtt kell sütni fél órát, majd fél óra elteltével a sütőt egy picivel lejjebb állítva (kb. 180-200 fok) a tetőt levesszük a tálról, és úgy is sütjük még fél órát.
  8. Amikor kész, kivesszük a sütőből, egy kenőtollal alaposan átkenjük a kenyér tetejét és oldalát vízzel, majd azonnal letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.
  9. Az eredmény magáért beszél. Nagyon fincsi, ropogós, kb. 80-90 dkg-os kenyér.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 41 567
elküldve: 24
receptkönyvben: 375
elkészítve: 18/22
Facebookon megjelent: -

szakács

hajo804

Mióta szakács: 2011.11.05.
4 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: köret

egyéb elnevezések

Ágoston rozskenyere, házi kenyér, kenyér teljes kiőrlésű lisztből, teljes kiőrlésű kenyér, barna kenyér, magos kenyér

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kuktaadri
kuktaadri Sun, 2019-06-02 08:43

Megsütöttem én is! Nagyon jól sikerült, én egy pohár teljes kiőrlésű rozsliszttel és 2 pohár fehér (nem rétes!)liszttel sütöttem meg. Ehhez több víz is kellett, mint 375 ml és én is csak 3 órát vártam. Forró jénaiba tettem - a javaslat szerint -, de beleragadt. Legközelebb vajazom. És kenyérsütő formában sütöm. De nagyon finom lett!

marta.m
MMarti / marta.m Sat, 2018-01-27 21:36

Nem volt turelmem 5-6 orat varni. 50 fokos sutobe tettem. 1 ora alatt 3-szorosara nott. Gyonyoru lett. Durva szemu soval meghintettem a tetejet mielott megsutottem. Nem jenaiban, hanem szilikon formaban.

nornic
nornic Fri, 2016-03-11 17:06

Ma kipróbáltam és "majdnem" tökéletes lett. Kis finomítások azért még kellenek.
Pld. az az 1 kávéskanál só nagyon kevés, Én kettőt tettem bele, mégis sótlan lett.
A másik, hogy mielőtt bekentem vízzel és letakartam a konyharuhával, ropogósabb volt a kenyér, utána már sajnos nem annyira. Ez szükséges mindenképp?
Mindent összevetve remek recept de finomításra szorul!

ozsuzsanna
ozsuzsanna Wed, 2016-02-17 10:50

Megsütöttem, nagyon finom lett!
Nagyon kevés finomlisztet tettem bele, ezért istenien tömör lett! Köszönöm a receptet!

Laboka
Laboka Fri, 2015-09-18 22:41

Szeretném kipróbálni ezt a kenyeret. Az lenne a kérdésem, hogy a bögre, amivel kiméred a lisztet, hány dl-es. Illetve még az lenne a kérdésem, hogy finomliszt helyett kenyérlisztet használhatok-e. Köszi!

bbius
bbius Sat, 2015-09-19 16:40

Kedves Laboka! Nem én vagyok a recept gazdája, de remélem nem baj, hogy válaszolok :) Én 2,75 dl-es bögrét használtam, és kenyérliszttel sütöttem (ugyan véletlenül), és nagyon finom lett :)

Laboka
Laboka Mon, 2015-09-21 10:38

Kedves bbius! Köszönöm a válaszod. Mire megkaptam, addigra már kelt a tészta:-) Megsütöttem a hétvégén és nagyon finom lett. Kenyérlisztet és teljes kiőrlésű rozslisztet használtam, valamint 2.5 dl-es volt a bögre. Napraforgó magot és lenmagot tettem bele fele-fele arányban. A családnak is nagyon ízlett. Azt hiszem, annál nagyobb elismerés nem is kell, mikor reggeli után, jóllakottan megkérdezi a leányom, hogy mikor sütök legközelebb

bbius
bbius Wed, 2015-09-16 09:08

Többször megsütöttem már, különböző tk lisztekkel, és mindegyik nagyon finom lett, szuper recept! Végre nekem is sikerült "kenyérszabásút" alkotnom :) Annyit változtattam, hogy csak 3 órát kelesztem, mert már ennyi idő elteltével is ugyanolyan/ugyanakkora, mint amikor 6 órát vártam.

zsizsik85
zsizsik85 Mon, 2015-02-23 19:10

Megsütöttem ^-^
Nagyon finom és szép lett. Még egy kis lenmagot és búzakorpát szórtam bele, a tetejére meg egy kevés magy szemű sót és szezámmagot. Tartottam tőle, hogy fog kijönni a jénaiból de egyszerűen és szépen ^-^
Köszönöm a receptet!

zsuzssza
zsuzssza Sat, 2014-11-22 15:47

Szia! Mindjárt kész az én kenyérkém is. Mindent a leírás szerint csináltam és minden működött is, amíg be nem tettem a sütőbe. Nekem sajnos nem akar dagadni :( Szerinted mi lehet ennek az oka?

vali91
vali91 Mon, 2013-12-02 20:44

Szia! Azt szeretném megkérdezni, abban az esetben, ha mindent a recept szerint csináltam, akkor mi lehet lehet az oka annak, hogy a kenyérkém közepe nem sült meg? Viszont a széle szép ropogós lett?

hajo804
hajo804 / hajo804 Wed, 2014-09-24 14:47

Megmondom őszintén csak arra tudok tippelni, hogy máshogy süt a sütőd, nincs más ötletem :( vagy lehet, hogy kisebb jénait használsz...

Stella724
Stella724 Thu, 2013-11-21 11:49

először nagyon ijesztő volt az extra lágy állagú tészta, de így hogy már a sütőben csücsül és gyönyörűen dagad már nincs kétségem. :) alig várom hogy megkóstolhassam.

Rev2220
Rev2220 Tue, 2013-10-01 11:33

szia! a rozsos verziójának a receptjét elkérhetném? :)

hajo804
hajo804 / hajo804 Thu, 2013-10-31 20:11

Szia!

Ha teljes kiőrlésű liszt helyett rozslisztet használsz, a többit meg ugyanúgy, akkor rozsos kenyér lesz a végeredmény :)

Scooby
Scooby Mon, 2013-04-15 22:30

Kedves hajo804!

Hát én is köszönöm! Nem szoktam újonnan feltett recepteket kipróbálni, megvárom, míg valaki ezen átesik, de valamiért most kisértést éreztem. Ma meg is sütöttem. Hát, mit is mondhatnék. Nem tudtuk megvárni hogy kihűljön.... Ez szerintem sok mindent elmond. Ja és a fele el is fogyott hirtelen.
Holnap újra sütöm. Nagyon egyszerű, könnyű recept, az eredmény pedig nagyon finom. Kívül puha, belül ropog. Én rozsliszttel készítettem, az volt itthon. A jénait pedig kikentem vajjal, nem tudtam szükséges-e. Könnyen feljött, nem volt semmi gond.
Eddig ez a legjobban sikerült kenyerem, pedig már sütöttem párat.

hajo804
hajo804 / hajo804 Thu, 2013-04-18 22:54

Nagyon örülök, hogy neked is bevált! Egyébként azért nem kell kikenni, és nem is ragad oda, mert a jénait sütés előtt át kell forrósítani, ez a titka a tapadásmentesítésnek. De ha vajjal is oké, akkor csak hajrá :)

428
teljes kiőrlésű liszt 1 bögre
finomliszt 2 bögre
víz 375 ml
instant élesztő 1 tasak
1 teáskanál
napraforgómag 2 ek