Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi fekete sör

Házi fekete sör
Házi fekete sör
300 perc / előkészület: 120 perc főzés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azért rakom fel ezt a receptet ide, hogy népszerűsítsem a házi sörkészítést az itteni körökben is, mivel a magyar sörkultúra és sörgasztonómia napjainkban éledezik újra hamvaiból. Szeretném, ha tudnák az emberek, hogy nem csak a tükrös, szinte hab nélküli, jellegtelen, vízízű nyári tömeglágerek léteznek, hanem rendkívül sok sörkülönlegesség is, melyek mind fogyasztásra, mind a sörrel való főzéshez is sokkal jobban alkalmasak: a házi sörben nincs adalékanyag, nincs kén, aroma, kivonatok, laktóz, viszont ízletesek, dús a habjuk, természetesek, és évekig elállnak pasztőrözés nélkül is. Hajrá, mindenki főzzön sört!

hozzávalók / 12 adag

20 l sörhöz:
  • 3 kg pale maláta
  • 0,75 kg árpapehely
  • 20 dkg pörkölt árpa
  • 10 dkg carafa maláta
  • 10 dkg savanyú maláta
  • 10 g magnum komló
  • 10 g sörélesztő

ajánlat

Figyelem! A házi sörfőzés Magyarországon 2012. január óta legális, de az adóhatóság felé kötelesek vagyunk bejelenteni. (A leírás csak egy gyors útmutató, tényleges, használható elmélet több oldalon, illetve könyvben elérhető, akit érdekel, annak kommentben leírom a címeket.)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A magokat, pelyheket megroppantjuk, és 12 liter fix 67 fokos vízben tartjuk 1,5 óráig.
  2. A hőmérsékletet megemeljük 78 fokra, majd leszűrjük a gabonát.
  3. A gabonaágyon áttöltünk még 18 liter 78 fokos vizet.
  4. Az összegyűlt kb. 25 liter folyadékot felforraljuk, beledobjuk a komlót, és 60 percig lobogva főzzük.
  5. Utána gyorsan lehűtjük 25 fokra, majd hozzáadjuk az élesztőt steril körülmények között. Lefedjük légmentesen.
  6. 10 nap után átfejthetjük a leerjedt sört palackokba, hordókba, 2-4 hetet érni hagyjuk, és behűtve fogyasszuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 10 555
elküldve: 0
receptkönyvben: 41
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Norbi06

Mióta szakács: 2012.03.22.
121 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: italok
nehézség: nehéz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: ital
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

guiness, házi sör, sör házilag főzve, fekete sör

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zolibácsi
Zolibácsi Tue, 2013-06-11 14:19

Szervusz Norbi06!
Az említett honlapon megtaláltam minden hozzávalót az árpapelyhet leszámítva. Lehet én vagyok ügyetlen. Ha mégsem, akkor tudnál segíteni, hogy azt honnan tudnék beszerezni? Elsőként ilyen bioboltok jutottak eszembe de csak van egyszerűbb mód is.

Csiriba66
Csiriba66 Sat, 2013-05-18 05:53

Szia Norbi06!

Ez a bjcp szerint melyik tipusba tartozik?
És milyen élesztőt használtál hozzá?

Köszi

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Sun, 2013-05-19 19:50

Kedves Csiriba66!
13A kategória - száraz stout. Eredetileg Guinness-ként töltöttem fel, mert teljesen olyan, csak "moderálták" ahogy az élesztő nevét is: Nottingham ale. Bár WYeast irish ale élesztővel az igazi, de ha 20 fok körül tudod tartani az erjedő sört, nottinghammel is ugyanolyan jó lesz.

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Sun, 2013-03-17 19:34

Azta! Nagy sörrajongó vagyok, úgyhogy hajrá tovább az ilyen feltöltésekkel! Szerencsére vannak már nagyon jó magyar sörök is, bár még nem túl sok helyen, és szinte csak háztól lehet venni őket, de majd csak...:)
üdv,
Zilka

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-04-24 03:56

Na, most elkaptalak Zilka....nehany kozos erdeklodes valoszinu van bennunk...mondjuk nekem nem a sör (habar a parom elsorangu hazi sorfozo!!! azert is kerultem ide a kutatasban)

Az erjesztett BÁRMI nagyon érdekel...a kovasz utan most a hazi kefir es yoghurt erjesztes, meg a hazi SAJT...udv, T:)

V2rider
V2rider / V2rider Sat, 2013-03-16 08:50

A minőségi,üzletben kapható sörök szintén nem tartalmaznak kemikáliákat,vagy E adalékokat.

Norbi06
Norbi06 / Norbi06 Sat, 2013-03-16 10:54

Valóban nem, de amíg azok 800 forintba kerülnek / 0,33 l, addig ez 40 ft / 0,33 l. Meghát ez egy klassz hobbi is, úgyhogy döntsön mindenki maga.
http://www.bjcp.org/2008styles/catdex.php
Itt meg lehet nézni hány féle sör létezik. A magyarok ebből ha 5-öt ismernek az nagy szó, mert az áruházak ezeket az olcsóságokat marketingelik. A többi "nem érdekes", mert nincs benne nagy pénz.

livcsi 75
livcsi 75 / livcsi 75 Wed, 2013-03-13 19:25

Szia Norbio6! Bocs csak egy kérdés,hol lehet ezeket az alapanyagokat beszerezni? Amúgy a recept nagyon ígéretesen hangzik...:-)Köszi!