Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hátszínsteak

Hátszínsteak
Hátszínsteak
26 perc / előkészület: 20 perc sütés: 6 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Imádom a steak-et, de magamnak ritkán készítek. Korábbi próbálkozásaim nem voltak rosszak, de nem is voltam elájulva tőlük. Pár napja kiderült, hogy alapanyag és elkészítési mód problémák is voltak. A Vámház krt-on a csarnokban van egy hentes, akiről rengeteget lehet hallani, olvasni. Bár interjúkban vissza szokta utasítani a sztárhentes kifejezést, de szerintem akkor is az. Hozzá mentem, hátszínt kértem, mondtam neki, hogy steak-et szeretnék sütni. Érlelt hátszínt ajánlott, azt mondta, hogy ebből jó lesz, a pácolást felejtsem el. Ezután elmondta a teendőket és a betartandó szabályokat ahhoz, hogy jó legyen a végeredmény. Hááát, igaza volt... Mikor mondtam neki, hogy már vettem steak fűszerkeveréket, szinte felháborodott, hogy a húst a hús ízéért esszük, nem pedig azért, hogy mindenféle keverékkel elrontsuk. Ismét bizonyítékot nyert az az állítás, hogy a jó hentessel kezdődik minden.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Hűtőből kivett, hideg húst sütni főbenjáró bűn a tanácsokat adó sztárhentes szerint, tehát csak akkor állunk neki, amikor a hús szobahőmérsékletű.
  2. A serpenyőt fel kell forrósítani amennyire csak lehet, az sem baj, ha már füstöl. Ekkor öntsünk bele egy kevés olajat!
  3. Mindenféle pácolás, fűszerezés nélkül tegyük a húst a serpenyőbe és oldalanként 3-3 percig süssük! Egyszerre csak 1-2 szelet legyen a serpenyőben, különben a hús visszahűti.
  4. Miután letelt az oldalanként 3-3 perc, tegyük át a húst egy tányérra, sózzuk, borsozzuk meg, rakjunk a tetejére egy kis kocka vajat és fedjük le például egy mélytányérral!
  5. Pihentessük így 6-8 percig, utána tálalhatjuk. (Csak érdekesség, hogy pár nappal később véletlenül sertéstarját vettem ki a mélyhűtőből, és próbaképpen elkészítettem ugyanúgy, mint egy marha steak-et. Addig még sosem ettem annyira omlós, puha, szaftos tarját.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 34 653
elküldve: 3
receptkönyvben: 112
elkészítve: 5/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Keszthelyi Péter

Mióta szakács: 2012.02.27.
4 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

steak, marhasteak, steak hátszínből

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kpeter1982
Keszthelyi Péter / kpeter1982 Tue, 2012-04-03 11:47

Kedves Kiscsigusz!
Vastagságra már nem tudnék pontos adatot írni, de az árából és a darabszámból visszaszámolva, 18 dkg volt egy szelet :)
Ha jó fej a hentes, akkor eleve megfelelő szeletekben adja, ha úgy kéred.
Fővám téri csarnok, alagsor, Match mellett van a Mészársteak nevű üzlet, ők brutál jók.

kiscsigusz
kiscsigusz Tue, 2012-04-03 11:35

Kedves Péter!
Milyen vastag (vagy hány dekás) hússzelet esetében érvényes az oldalankénti 3-3 perces sütés?
Válaszodat előre is köszönöm!
Üdv, kiscsigusz

642
marha hátszín 80 dkg
teavaj 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek