Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hagyományos galuska

Hagyományos galuska
Hagyományos galuska
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tojásos nokedli vagy galuska tavasszal és nyáron nagy kedvencünk friss ecetes salátával. Yumm :) Ez most egy hagyományos nokedli alaprecept, amit attól függően, hogy ebédre vagy vacsorára, avagy főételnek/főételhez, vagy önmagában (ízesítve) akarunk fogyasztani, igen sokféleképp alkalmazhatunk. Nálunk ő az ételek "kis feketéje", ami mindenkor és szinte mindenhez passzol. :)

hozzávalók / 8 adag

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 db tojás (nagyobb méretű)
  • 1.5 dl víz (tojás méretétől függ, hogy pontosan mennyi vizet vesz fel + 2 liter sós vízben főzöm ki)
  • 1 kávéskanál himalája só

ajánlat

Sokféleképp tudom használni, pl. paprikás krumpli gazdagításához, levesek betétjeként (pl. gulyásleves), pörköltekhez remek köret. A storyban említett tojásos nokedli is megunhatatlan, de gyors vacsoraként pl. édesen is kiváló pl. cukrozott darált dióval/mákkal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megmosott tojásokat felütjük egy tálba, elkeverjük a sárgáját a fehérjével, és beleszitáljuk a lisztet, és közben fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, végül a sót is.
  2. Az egészet teljesen simára, csomómentesre kidolgozzuk fakanállal. Utána 15-20 percig pihentetjük (de nem hagyjuk kiszáradni).
  3. Közben 2 liter vizet forralunk kb. 1 kávéskanálnyi sóval, majd kevergetés közben a lobogó vízbe beleszaggatjuk a galuskatésztát (a víz folyamatosan forrjon, ha nem is nagy lángon, különben szétázik a tészta). Én ezt általában nokedliszaggatóval szoktam csinálni, de korábban deszkáról késsel vagy kanállal csináltam (ez nekem lassabb).
  4. Körülbelül 10-15 perc alatt megfő a galuska. Én hideg vízzel fel szoktam önteni, és úgy szűröm le (így nem tapadnak össze, és az értékes tápanyagok egy része is megmarad).
  5. Utána attól függően, hogy mire használom, átforgatom 2-3 dkg vajjal vagy valamilyen zsiradékkal, és szükség esetén még sózom.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 2 546
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pancsika

Mióta szakács: 2013.08.11.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
fogás: köret
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

nokedli

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

208
finomliszt 40 dkg
tojás 3 db
víz 1.5 dl
himalája só 1 kávéskanál