Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Habos meggyes lepény

Habos meggyes lepény
Habos meggyes lepény
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lajos Mari szakácskönyvéből való az eredeti recept.
Életem első saját készítésű süteményei közé tartozik ez, aminek akkoriban a tudatlanok lelkesedésével álltam neki. :-) Nagyon nehezen jött össze, mert nyár volt, és a vaj megpuhult... ( az eredeti receptben nincs is hűtő ), mindezek után kinyújtani sem volt semmi... Szerintem az egész család nagyon izgult, hogy mi lesz ebből, de a sütőben aztán megtörtént a csoda! Édesapám egyik nagy kedvence lett.
 

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tepsi előkészítéséhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a citrom héját, a kockacukorral édesített tejben felfuttatott élesztőt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpack-ba csomagoljuk, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük. 
  2. Ezalatt kimagozzuk és lecsöpögtetjük a meggyet. Kivajazunk, lisztezünk egy közepes nagyságú mélyebb tepsit.
  3. A tésztát kb. kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és villával sűrűn megszurkáljuk.
  4. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és félig, kb 20 perc alatt megsütjük. Legyen már egy kis színe, mikor kivesszük. Ekkor  kb. 20-25 fokkal vegyük vissza a sütő hőmérsékletét!
  5. Ezalatt  kemény habbá verjük a tojások fehérjét, amibe beletettük a cukrot.
  6. A még forró tésztára rátesszük a meggyet, megszórjuk a darált dióval, majd végül rásimítjuk a cukros habot.
  7. Visszatesszük a sütőbe, és további kb. 25 percig sütjük, amíg a tetején a hab szép rózsaszínű nem lesz.
  8. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd vizes késsel szeleteljük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26x36x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 100
elküldve: 26
receptkönyvben: 473
elkészítve: 3/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

meggyes-diós sütemény, habos meggyes lepény dióval

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

610
finomliszt 400 g
vaj 200 g
tojás 6 db
élesztő 20 g
tej 0.5 dl
kockacukor 1 db
1 csipet
citromhéj 0.5 citromból nyert
meggybefőtt 800 g
cukor 350 g
dió 100 g
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál