r
Nosalty Logó

Grízes-datolyás makrout

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Felicia
Grízes-datolyás makrout
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Szirup

Összesen 564 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Szirup

Összesen 4517 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír

Tészta

Töltelék

Szirup

Összesen 339 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    21.8 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    332.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    66 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.7 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    52 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    143 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    36 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    26 micro
Összesen 564 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.9 g

Zsír

  • Összesen
    174.1 g
  • Telített zsírsav
    91 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    52 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2657.6 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    819 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    531 mg
  • Foszfor
    1178 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    701.5 g
  • Cukor
    336 mg
  • Élelmi rost
    46 mg

VÍZ

  • Összesen
    255.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1170 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    416 micro
  • Kolin:
    73 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1147 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    289 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 4517 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    13.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    200 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    62 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    89 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.8 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    88 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    86 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 339 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Szirup

Elkészítés

Tészta

  1. A búzadarába belekeverjük a lisztet és a sót, majd az olvasztott vajjal összenyomkodjuk alaposan, hogy a búzadara mindenütt átnedvesedjen a vajtól. Ha megvan félretesszük, és hagyjuk pihenni egy órát.
  2. A vajas búzadarához lassanként hozzáadjuk a narancsvirágvizet, majd a vizet is adagolni kezdjük úgy, hogy közben a tésztát nyomkodjuk, darabokra szedjük, és mindig odateszünk hozzá egy kis vizet, ahol még száraznak tűnik. Ezt addig csináljuk, míg a tészta egy darabban van, de jó tocsogós-nedves állagú, és bárhol szétszedjük, nedvesnek látszik. Ekkor félretesszük ismét egy órára.
  3. Amikor letelt az egy óra, a tésztát átnyomkodjuk, és a tésztát is, a datolyás tölteléket is 4 részre osztjuk.
  4. A munkafelületünket lehelet vékonyan meghintjük búzadarával (hogy nehogy odaragadjon!), majd a tésztákból hosszúkás kolbászokat gyúrunk, amit aztán lelapítunk, és a közepébe az ujjunkat hozzányomva mélyedést csinálunk. A tészta legyen kb fél cm vastag és 5 cm széles.
  5. A töltelékből vékony kukacokat gyúrunk, majd belehelyezzük őket a tésztákon kreált mélyedésbe.
  6. A tészta széleit összeragasztjuk, hogy töltött kolbásznak nézzenek ki, és hogy még jobban összetapadjanak a szélek, kicsit még finoman hengergetjük.
  7. A tésztát lelapítjuk 4 oldalon, hogy hosszúkás téglatesteket kapjunk, majd kicsit ferdén rombuszokra vagdossuk.
  8. A rombuszokat kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon addig sütjük, míg az alja megpirul, majd megfordítjuk őket, és ismét sütjük, amíg az aljuk megpirul.
  9. Közben elkészítjük a szirupot.
  10. Az elkészült rombuszokat még forrón beleforgatjuk, és benne hagyjuk a szintén forró mézben.
  11. Kihűlve fogyasztjuk. Jó étvágyat!

Töltelék

  1. A datolyát egy gőzölő edénybe tesszük, és vízzel gőzöljük ½ órát.
  2. Az átpuhult, illatos datolyát összekeverjük a narancsvirágvízzel, olvasztott vajjal, fahéjjal, és egy robotgéppel addig veretjük, míg sűrű, krémes állagú nem lesz, majd hozzáadjuk a szezámmagot.

Szirup

  1. A mézet felhevítjük (de nem forraljuk), és hozzáadjuk a rózsavizet/narancsvirágvizet.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 41
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 3777
  • Feltöltés dátuma: 2013. július 23.

Ajánló

Kávé vagy tea mellé vagy főétkezés után desszertnek, esetleg reggelire fogyasztható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Grízes-datolyás makrout
Felicia 14 recept

Algériai specialitás, minden helyi ünnepség elengedhetetlen édessége. Az eredeti módszer szerint olajban sütik ki, de manapság elterjedőben van a sütőben sütés is. Az én receptem a sütős megoldást tartalmazza -hátha így néhány kalóriát kispórolhatunk, az amúgy gazdag süteményből- de ha valaki a hagyományos metódust akarja alkalmazni, forró olajban is kisütheti a rombuszokat. Mindenhogy nagyon finom, a nálunk ismert baklavához hasonlóan édes csemege. Ha valaki esetleg kevésbé édesen szeretné, szirup nélkül is fogyasztható, mondjuk tea mellé, én úgy is nagyon szeretem!

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Szirup

Címlapról ajánljuk