Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Grízes-datolyás makrout

Grízes-datolyás makrout
Grízes-datolyás makrout
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Algériai specialitás, minden helyi ünnepség elengedhetetlen édessége. Az eredeti módszer szerint olajban sütik ki, de manapság elterjedőben van a sütőben sütés is. Az én receptem a sütős megoldást tartalmazza -hátha így néhány kalóriát kispórolhatunk, az amúgy gazdag süteményből- de ha valaki a hagyományos metódust akarja alkalmazni, forró olajban is kisütheti a rombuszokat. Mindenhogy nagyon finom, a nálunk ismert baklavához hasonlóan édes csemege. Ha valaki esetleg kevésbé édesen szeretné, szirup nélkül is fogyasztható, mondjuk tea mellé, én úgy is nagyon szeretem!

hozzávalók / 8 adag

Tészta:

  • 2 bögre búzadara
  • ¼ bögre liszt
  • 1 csipet só
  • 2/3 bögre olvasztott vaj
  • 1/3 bögre narancsvirágvíz
  • 1/3 bögre víz

Töltelék:

  • 300 g mag nélküli datolya
  • 1,5 ek olvasztott vaj
  • 1 ek narancsvirágvíz
  • 1 csapott tk őrölt fahéj
  • 60 g szezámmag

Szirup:

  • 1 bögre méz
  • 1 ek rózsavíz /narancsvirág víz

ajánlat

Kávé vagy tea mellé vagy főétkezés után desszertnek, esetleg reggelire fogyasztható.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A búzadarába belekeverjük a lisztet és a sót, majd az olvasztott vajjal összenyomkodjuk alaposan, hogy a búzadara mindenütt átnedvesedjen a vajtól. Ha megvan félretesszük, és hagyjuk pihenni egy órát.
  2. A datolyát egy gőzölő edénybe tesszük, és vízzel gőzöljük ½ órát.
  3. Az átpuhult, illatos datolyát összekeverjük a narancsvirágvízzel, olvasztott vajjal, fahéjjal, és egy robotgéppel addig veretjük, míg sűrű, krémes állagú nem lesz, majd hozzáadjuk a szezámmagot.
  4. A vajas búzadarához lassanként hozzáadjuk a narancsvirágvizet, majd a vizet is adagolni kezdjük úgy, hogy közben a tésztát nyomkodjuk, darabokra szedjük, és mindig odateszünk hozzá egy kis vizet, ahol még száraznak tűnik. Ezt addig csináljuk, míg a tészta egy darabban van, de jó tocsogós-nedves állagú, és bárhol szétszedjük, nedvesnek látszik. Ekkor félretesszük ismét egy órára.
  5. Amikor letelt az egy óra, a tésztát átnyomkodjuk, és a tésztát is, a datolyás tölteléket is 4 részre osztjuk.
  6. A munkafelületünket lehelet vékonyan meghintjük búzadarával (hogy nehogy odaragadjon!), majd a tésztákból hosszúkás kolbászokat gyúrunk, amit aztán lelapítunk, és a közepébe az ujjunkat hozzányomva mélyedést csinálunk. A tészta legyen kb fél cm vastag és 5 cm széles.
  7. A töltelékből vékony kukacokat gyúrunk, majd belehelyezzük őket a tésztákon kreált mélyedésbe.
  8. A tészta széleit összeragasztjuk, hogy töltött kolbásznak nézzenek ki, és hogy még jobban összetapadjanak a szélek, kicsit még finoman hengergetjük.
  9. A tésztát lelapítjuk 4 oldalon, hogy hosszúkás téglatesteket kapjunk, majd kicsit ferdén rombuszokra vagdossuk.
  10. A rombuszokat kivajazott tepsibe tesszük, és 180 fokon addig sütjük, míg az alja megpirul, majd megfordítjuk őket, és ismét sütjük, amíg az aljuk megpirul.
  11. Közben a mézet felhevítjük (de nem forraljuk), és hozzáadjuk a rózsavizet/narancsvirágvizet.
  12. Az elkészült rombuszokat még forrón beleforgatjuk, és benne hagyjuk a szintén forró mézben.
  13. Kihűlve fogyasztjuk. Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 108
elküldve: 1
receptkönyvben: 44
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Felicia

Mióta szakács: 2012.06.06.
14 recept

receptjellemzők

konyha: arab
mikor: mindig
alkalom: húsvét, buli receptek, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
diéta: tojásmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

algériai makrout, marokkói makrout, datolyás rombuszok, datolyás gyémántok, makrot, mézes-datolyás aprósütemény

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!