Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Gluténmentes, nyers, vegán chiás-almás keksz

Gluténmentes, nyers, vegán chiás-almás keksz
Gluténmentes, nyers, vegán chiás-almás keksz
15 perc / előkészület: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a kekszet a kényszer szülte. Na jó, én készítettem, de kényszer hatása alatt. Télire bespájzolt almáink rohadófélben, és két banán is megevetlenül árválkodott a gyümölcstartó kosárban. És mivel beruháztam egy szuper aszalóra, most amúgy is muszáj mindent aszalnom. Ezt is 40 fokon szárítottam, hogy benne maradjon minden, ami számít.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Csak úgy ropogtatni valami egészségeset, vagy gyerekeknek lelkiismeret-furdalás nélkül lehet csomagolni iskolába, vagy amíg elkészül a vacsi... és nyilván lehet még fokozni, más fűszerekkel, datolyával, kókusszal...

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A fonnyadozó almákat meghámozzuk. Nem tudom, hogy héjastul milyen lenne, szerintem finom, csak több rost lenne benne, ami nem hátrány.
  2. Leturmixoljuk teljesen krémesre a banánokkal együtt. Ez nem volt egyszerű, mert a nagyobb almadarabok a késhez közel feltartották a sort, így az almák nem tudtak hozzáférni a hőn áhított pörgő-forgó kaszabolóhoz. Némi ráhatással (kanállal tuszkoltam lefelé, „Férkőzzetek!”) végülis sikerült szép sima pépet kapni. Ne ijedjen meg senki, a gyümölcsök gyorsan oxidálódnak, mire a pép elkészült, szép világosbarnára változott a színe. Nyilván lehetne citrommal „antioxidálni”, de én úgy döntöttem, jó nekem ez a szín. Főleg, mert nem volt citromom.
  3. Jól jött még egy civilizációs csúcstermék: a lenmagot kicsit megdaráljuk egy kávédarálóban, nem lisztté, hanem csak úgy, hogy legyenek még benne darabok is. Talán tyúk voltam előző életemben (mégsem tehén?), de én szeretem érezni a magokat. Nyilván lisztté is lehet őrölni, aki úgy szereti.
  4. Ezek után már teljesen hagyományos körülmények között: egy tálban keverjük bele a lenmagot, útifűmaghéj port, fahéjat és a chia magot a pépbe.
  5. Az aszalógép méregdrága és agyonistenített tapadásmentes bevonatú lapjára terítjük, szépen simára, egyenletesen. (Legalábbis a szándék ez volt. Valójában hepehupás lett.) És vakarjuk a fejünket, hogy a maradékot hova tegyük, mert csak egy ilyen csodalapunk van. De szerencsére a kisfiam ötletére vágtam egy egyszerű sütőpapírt a másik tálcába, és rákenjük a maradékot.
  6. Aztán jöhet az aszalás, 40 fokon (Celsius) és egy éjszaka. A sütőpapíron levő szépen elkészült, összeszáradt, és fincsi ropogós lett. A csodalapon meg még egyszer annyit pörgött, bár oda sokkal vastagabban kentem, úgyhogy reális. Nyilván lehet sütőben is szárítani, vagy bárhol. Én meg nem veszek több csodalapot, ez a tanulság.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 4 047
elküldve: 0
receptkönyvben: 43
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

KonyHab

Mióta szakács: 2017.01.26.
9 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
elkészítési idő: 5-15 perc
kalória: alacsony
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: édes keksz
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 6 főre
fogyókúra: paleolit fogyókúra
fogás: desszert

egyéb elnevezések

nyers keksz , banán-alma keksz, vegan keksz

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

236
alma 4 nagy db
banán 2 közepes db
chiamag 100 g
lenmag 50 g
útifű maghéj 7 g
fahéj 1 teáskanál