Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Francia citromtorta

Francia citromtorta
Francia citromtorta
40 perc / előkészület: 15 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Üdítő, kellemesen savanykás, pikáns desszert.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Krém

Tető

ajánlat

A tetejére kevesebb tojásfehérjéből is készülhet a hab, a lényeg, hogy 1 tojáshoz 5 dkg cukor dukál.

A krémhez kisebb citromok értendők, és ha csökkentjük a mennyiségét, a főzés végén gyümölcsöt is tehetünk hozzá.

A legjobb előző este elkészíteni a tortát, és éjszakára a hűtőben hagyni. Hogy ne ragadjon le az alja, vékonyan kivajazhatjuk a formát.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A hozzávalókat összegyúrjuk.
  2. Kivajazott formába (kb. 23 cm-es) belenyomkodjuk úgy, hogy legyen pereme, mert ebbe öntjük a citromkrémet (kb. 1-1,5 cm a perem).
  3. Amíg a többi hozzávaló elkészül, mehet a 180 fokos sütőbe enyhe pirulásig.

Krém

  1. A vajat a lábasban éppen egy kicsit megolvasztjuk, ekkor a többi hozzávalót rögtön beletesszük, de ne a tojással, inkább a citrom levével kezdjük.
  2. Habverővel folyamatosan keverjük, amíg be nem sűrűsödik. Meglepően hamar kész van. Ha véletlenül kicsit darabos lesz, nem kell izgulni, a végeredményben nem igazán érezhető. Azért arra vigyázni kell, hogy ne rántottát csináljunk belőle!
  3. A sütőből kivett tésztába beleöntjük, belekanalazzuk a citromkrémet.

Tető

  1. A tojásfehérjékből és a cukorból kemény habot verünk.
  2. A torta tetejére habzsákkal vagy nagykanállal szépen elrendezzük a habot. A sütő hőfokát levesszük kb. 150 fokra, és addig sütjük, amíg az ízlésünknek megfelelő a hab színe. Hagyjuk kihűlni, utána lehet fogyasztani.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23X23 cm
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 11 266
elküldve: 7
receptkönyvben: 303
elkészítve: 17/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Veres Mari

Mióta szakács: 2012.11.08.
44 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcstorta, habos citromos torta

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Rékuci44
Rékuci44 Fri, 2014-08-01 22:25

Kedves Mari!
Nekem a tojás elosztás nem teljesen egyértelmű. Jól értem, hogy összesen 4 tojás kell? 1 sárga a tésztához, 3 sárga a krémhez, és a 4 fehérje mehet habnak a tetejére. A válaszod előre is köszönöm! Üdv. Réka

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sat, 2014-08-02 11:43

Szia, a krémbe egész tojás kell, szóval a végén sárgáják maradnak meg. A tészta egy fehérjére megy a tetejére, plusz még annyi, amennyivel szeretnéd! Bevallom, úgy is készítettem már, hogy kicsentem a krémből fehérjét, és nemigen éreztem a különbséget.
Mari nagyi

Lovasfej
Lovasfej Mon, 2014-07-07 14:31

Nagyon finom torta és elkészíteni sem nehéz. Nagy sikere volt, mindenki repetázott. :) Köszönöm a receptet.

NKriszta90
NKriszta90 Fri, 2014-06-20 08:56

Kedves Mari!
A krémhez a 3 tojás sárgája kell , vagy egyben az egész?
Azért kérdezem mert a tésztához kell 1 tojás sárgája..a krémhez 3 ( tojás). a tetőhöz pedig 4 tojás fehérje..
Nem akarom elrontani :)
Köszönöm a segítséget.
Kriszta

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Fri, 2014-06-20 12:00

Szia, sajnos csak a sárgája! Marad 3 fehérje, de annak felhasználására írok majd egy cikket hamarosan!
Üdvözöllek,
Mari nagyi

NKriszta90
NKriszta90 Fri, 2014-06-20 15:40

Juuuj ez iszonyatosan finom... :)
Kész is, bár kiszedni a formából elég körülményes..de sebaj..kikanalazzuk ... :)
Köszönöm a receptet!
Kriszta

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sat, 2014-06-21 10:20

Szia, a lányom is így járt, ő ezt találta ki: bevajazod a formát, vágsz bele sütőpapírt, amit a beteszel a formába, majd a papírt is megvajazod, akkor könnyen kijön! Nála működik, sok sikert!
Mari nagyi

Bubu46
Bubu46 Sun, 2014-06-15 06:40

Könnyű nyári finomság...ám 20 dkg vaj, 35 dkg cukor-hát mit mondjak-mindez 4 adagban ! Azért nincs elvetve,mert imádjuk a citromos minden változatát.Üdvözlet

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Mon, 2014-06-16 08:36

Mindazok ellenére amit írtál, mégis könnyű és finom! Négy adagot adtam meg, de persze nem kötelező 3 szeletet enni belőle! Egy szelet kevesebb kalória, és a citrom teszi könnyeddé. Remélem, megszereted!
Mari nagyi

reni007
reni007 Sat, 2014-06-14 06:59

Szia!
Az előző kérdésre reagálva:a receptben és a fényképen is úgy tűnik nekem ,hogy a habbal együtt is sütve van!Egyébként szimpatikus a recepted!

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Sat, 2014-06-14 11:27

Szia, a receptleírásnál ott van: "A torta tetejére habzsákkal vagy nagykanállal szépen elrendezzük a habot. A sütő hőfokát levesszük kb. 150 fokra, és addig sütjük, amíg az ízlésünknek megfelelő a hab színe."
Szóval igen, a habbal a tetején visszamegy a sütőbe!
Mari nagyi

Veres Mari
Veres Mari / Veres Mari Fri, 2014-06-13 14:19

Szia, ahogyan írtad, úgy jó! A krémmel együtt nem kell sütni, de várd meg, amíg hűl, hogy ne a forró krémre pakold a habot!
Sok sikert! Remélem, megszeretitek!
Mari nagyi

zsuhe
zsuhe Fri, 2014-06-13 14:07

Kedves Veres Mari,
mostanában gyűjtöm a jóféle citromtorta recepteket és ez a recept is érdekesen hangzik.
Bár szeretek sütni, nem vagyok egy profi szakács, ezért, kérlek, ne haragudj, ha butaságot kérdezek: mielőtt a habot ráteszem a krémre, a tortát a krémmel együtt elő kell még sütni?
Vagy csak tészta - sütés - krém+hab - sütés?

Válaszodat előre is köszönöm! :)

938
finomliszt 15 dkg
vaj 10 dkg
cukor 5 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
tojássárgája 1 db
tojás 3 db
vaj 10 dkg
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 2 citromból nyert
cukor 10 dkg
1 csipet
tojásfehérje 4 db
cukor 20 dkg