Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fóti gesztenyés kifli

Fóti gesztenyés kifli
Fóti gesztenyés kifli
85 perc / előkészület: 45 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Dédi-féle omlós mákos-diós kifliknél már emlegettem a fóti tésztát, de mint kiderült, az a tészta nem ez a tészta :) A lényeg, hogy a Dédi-féle kiflik margarinos, frissen finom, de állítólag hamar kiszáradó tésztával készülnek (nem emlékszem száraz kiflikre, biztos hamar elfogytak...), míg ez, a Dédi fóti nászasszonyától származó tészta hosszasan olyan marad, mint új korában. Édesanyám azért is a fótira esküszik, mert sokkal vékonyabbra lehet nyújtani, ami töltelékpárti családunkban nagy előny. A tölteléket meg lehet variálni ízlés szerint, természetesen ebbe a zsíros tésztába is kerülhet dió vagy mák.
Első karácsonyi szüneti receptem! Hazajöttem Durham-ből egy hónapra, átvettem abszolút a háztartást elfoglalt édesanyámtól, volt karácsonykor bejgli, ehhez hasonló kókuszos kocka, Anikó-féle nagyon finom kéksajtos hal, meg aszalt szilvás csirke. Annyira finom itthon minden, hogy nem tudok betelni vele! :)

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk annyi tejföllel, hogy jól gyúrható-nyújtható állagú, de nem ragadós tésztát kapjunk. Egy éjszakára, de legalább néhány órára hűvösre tesszük pihenni.
  2. A töltelékhez a tojásfehérjéket felverjük, majd összekeverjük a gesztenyemasszával. (Nem baj, ha összetörik.) Ízlés szerint cukorral és rummal ízesítjük a tölteléket.
  3. A tésztát 5 részre osztjuk, majd a részeket egymás után körré nyújtjuk.
  4. A köröket 8 cikkre vágjuk, minden cikk szélesebb végébe masszát kanalazunk, és onnan indulva kiflikké tekerjük őket.
  5. Összesen 40 kiflink lesz, melybe valószínűleg nem elég a töltelék. Nekem 30 kiflire futotta a massza (ne spóroljunk vele!), a maradékba jó sűrű szilvalekvárt töltöttem.
  6. A kifliket megkenjük tojással vagy tejjel, majd egymás mellé sorakoztatva, forró sütőben megsütjük őket. (Kb. 20 perc/tepsi.) Porcukorral megszórva tálaljuk.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 501
elküldve: 6
receptkönyvben: 297
elkészítve: 15/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Durcsó

Mióta szakács: 2009.05.28.
161 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: közepes
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gesztenyével töltött kifli, lekváros kifli, diós kifli, mákos kifli

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hoborc
Hoborc Fri, 2013-11-29 20:49

Szia, megsütöttem. Elsőnap még finom volt, másnapra elég száraz lett. Fóti, meg dédi, meg nászasszony, hát nem győzött meg egyikük sem. Keresem tovább az igazit.

norivirag
norivirag Sun, 2012-03-11 18:32

Szia! Már egy ideje a receptkönyvemben volt ez a kifli,ma megsütöttem,és bár dió és mák töltelékkel,(mert pénteken sütöttem gesztenyés sütit), így is nagyon finom lett! Köszönet a receptért,biztos gyakran fogom használni!

focaccina
focaccina Sat, 2011-12-24 16:07

nagyon finom lett, koszi ezt a szupi receptet!kellemes unnepeket! :) judit

sziszi01
sziszi01 Sun, 2011-01-23 11:22

Szia! Tegnap megsütöttem, nagyon fincsi lett, a férjem "oda meg vissza" volt tőle. A tészta szuper, nagyon könnyű vele dolgozni, és nagyon fincsi, legközelebb megpróbálom más töltelékkel, azzal is nagyon jó lesz. Köszi a receptet! Sziszi

durcs
Durcsó / durcs Sun, 2011-01-23 14:48

Kedves Sziszi, örülök, hogy ízlett! Bizony, más töltelékkel is tuti! :) Üdv, Durcs

734
finomliszt 30 dkg
mangalica zsír 10 dkg
tojássárgája 2 db
1 csipet
tejföl 5 ek
tojás 1 db
tojásfehérje 2 db
gesztenyemassza 250 g
cukor 1 ek
rum 10 ml