Íme a kürtőskalács, amitől nem leszel füstszagú: a sütőben sül tökéletesre

Vannak olyan ételek, amelyekről el sem tudnánk képzelni, hogy házilag, a saját kis konyhánkban is elkészíthetők. A kürtőskalács biztosan sokaknak ilyen nyalánkság, azonban – ahogy az alábbi cikkből kiderül majd – nem is akkora ördöngösség a dolog.

Aranylóan pislákoló, lávaforróságú faszénparázs, egyenletes körbeforgó sütőrudak: mindezek olyan elengedhetetlen körülmények, amelyek nélkül bizony nem lehet tökéletes kürtőskalácsot sütni. Hogyan állhatnánk hát neki odahaza, a konyhában, ahol ezek a tényezők sajnos nem adottak? Egy kiváló tésztával, felforrósított sütővel, házilag eszkábált formákkal és azzal a bizonyossággal a szívünkben, hogy tűz nélkül is olyan kürtőskalácsot rittyenthetünk majd, ami megérdemli ezt az illusztris nevet. Én legalábbis ennyit tudok ajánlani mindenkinek, aki nekivágna az alábbi receptnek.

Házi vaníliás kürtőskalács fadeszkán
A házi kürtőskalács receptjéért kattints a képre!

A siker kulcsa: az előkészületek

Ugyan más recepteknél is elhangozhat a gyakran ismételt mondat, amit fent látunk, a kürtőskalács esetében mégis hatványozottan igaz, hogy nagy fontosság hárul az előkészületekre. De miért is van ez így?

Mivel nem mindennapi kelt tésztás sütemény a kürtős, szüksége van a törődő odafigyelésre. Az előre befóliázott, bevajazott dobozok biztosítják a kürtők puha belsejét, no meg persze azt is, hogy semmi nem akar majd a sütőformákra ragadni.

Házi kürtőskalács készítése: sütőformára tekert nyers kelt tészta
Vajazás nélkül a tészta a formára ragadna

A kalács kívülről karamellizált köpenyét ugyan nem tudjuk majd száz százalékosan imitálni, hiszen ez csak parázson lesz olyan, amilyennek lennie kell. Mégis, hogy a lehető legközelebb kerüljünk az utánozhatatlan állaghoz, jó előre forrósítsuk fel a sütőnket, ráadásul magas hőfokra: más sütemény megégne 220 fokon, a kürtőskalácsnak azonban épp ez a pokoli meleg nyújt majd ideális közeget.

Nézd meg videón is a házi kürtőskalács elkészítését:

Persze egy kiváló kelt tészta sem árt

Annak ellenére, hogy sokan mit gondolhatnak, nem minden kelt tészta ugyanolyan, és igenis számít, hogy egyes süteményekhez melyik variációt vetjük be. Azt ezen a ponton már biztosan tudhatjuk, hogy a kürtős minden téren különleges igényekkel rendelkezik: nyilván nem lesz ez máshogy a tészta esetében sem.

Házi kürtőskalács készítése: vaníliás cukorba forgatott nyers kelt tészta sütőformára tekerve
A klasszikus vaníliás mellett persze más ízeket is választhatunk

A kalács sikerének érdekében fogadjuk meg az alábbi kelttészta-készítési tanácsokat:

  • Minden alapanyagunk legyen szobahőmérsékletű, hogy a tészta könnyebben összeálljon és egységesebb állagot kapjon.
  • Használjunk az átlagos tésztákhoz képest több tejet: így lágyabb, de kezelhető masszát kapunk, ami gyorsabban átsül a nagy forróságban, és nem marad belül nyers.
  • Ahhoz, hogy a frissen kisült kalács puha maradjon, hagyjuk el a hozzávalók közül a tojásfehérjét: ha csak sárgájával dolgozunk, a süteményünk nem lesz majd olyan kemény, foszlós és könnyed marad.
  • Mivel a tésztánk több folyadékot tartalmaz, érdemes a kezünk helyett egy robotgéppel kidolgozni a gombócot. Így biztosan nem kerül majd extra liszt a masszába, tehát olyan lágy marad nyersen és puha kisütve, amilyennek lennie kell.

A házi kürtőskalács ízesítése

A tradicionális kürtősök mindegyikére két bevonat kerül: sütés előtt vaníliás cukorba forgatják őket, ami mázasra karamellizálódik a parázs fölött, illetve egy olyan ragasztóréteget képez, amelyben megragadhat a tetszőlegesen választott második feltét.

Házi vaníliás kürtőskalács fadeszkán
A házi kürtőskalács receptjéért kattints a képre!

Sajnos a sütőben nem képződik efféle cukormáz a kalácsok felszínén, így bármilyen feltét, amit rájuk szeretnénk varázsolni, sütés előtt kerüljön a nyers tésztára.

Fontos, hogy a dióhoz, fahéjhoz, kókuszhoz mind adjunk cukrot, illetve, ha nem akarna ragadni a feltét, némi (de tényleg kevés) puha vajjal vonjuk be a tésztát, majd így hempergessük meg a kiszemelt keverékben.

A legfontosabb szabály azonban nem az előkészítéssel, tésztagyúrással és sütőmelegítéssel kapcsolatos, hanem az elfogyasztással. Ugyanis a csodásra sütött kürtőskalácsunkat kizárólag frissen érdemes fogyasztani. Ne várakozzunk hát, inkább fújjuk meg, de együk, míg még gőzölög!

Házi vaníliás kürtőskalács női kézen
Karperecnek sem rossz! / Kézmodell: Gerzsenyi Fóra

Itt a házi kürtőskalács teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotó, videó és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több innovatív recept és konyhai megoldás vár:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!