Így sül a hajtovány, az elfeledett vajdasági vajas tekercs

Ha csak egyetlen sós vendégvárót készítetek, akkor ezek az aranybarna hajtoványok legyenek azok, amiből egyből két ízesítést megmutatunk! A kelesztést leszámítva gyors és könnyen elkészíthető receptről van szó, a frissen kisült sós tekercsek pedig annyira ellenállhatatlanok, hogy érdemes egyből dupla adaggal sütni!

A hajtovány és vajdasági sós néven is ismert aprósütemény eredetéről nem sok mindent tudunk, de mint arra a talán ismertebb neve is utal, a sütemény sajtos verziójának nagy hagyománya van a Vajdaságban. Másik elnevezése, a hajtovány, nemes egyszerűséggel a formájára vonatkozik - régebben előszeretettel neveztek így különféle hajlított vagy hajlítással működő dolgokat.

Vajdasági sós, a szorosan tekert, kelt tésztás aprósütemény
A hajtovány pontos receptjéért katt a fotóra!

A tészta gyorsan gyúrható

Ami a tésztáját és az állagát illeti, a hajtovány valahol a pogácsák és a stanglik között áll félúton mind kinézetben, mind ízben.

A gyorsan összegyúrható, élesztős kelt tészta ugyanis leginkább a békebeli stanglikra emlékeztet, sőt, végső soron maga a feltekerés is közös vonás a két sós finomságban. Szokták ugyan kiflinek vagy csigának is megformázni az alaptésztát, a legelterjedtebb verzió szerint azonban nagyon vékonyra kell nyújtani, majd megkenni-fűszerezni, végül szorosan feltekerni.

A tekercset ezután egy éles késsel háromszögalakban vágjuk darabokra, de akár trapézformájúra is vághatjuk. Fontos tudni, hogy a hajtoványban még ezután is dolgozik az élesztő, így érdemes egymástól tisztes távolságra elhelyezni őket a sütőpapíros tepsin. Ha szabályos tekercsekre vágyunk, érdemes a tepsin hagyni kelni egy kis ideig, különben a sütőben könnyen eldőlhetnek. Ez persze nem feltétlenül hátrány, mi például imádjuk a szabálytalanabb formájú szemeket, amikor minden szem egy kicsit máshogy pirul meg, mint a többi.

Hajtovány, a vajjal és sajttal tekert, kelt tésztás aprósütemény
Ti milyen ízesítésben készítenétek el ezeket a tekercseket?

A töltelékbe fűszeres vaj került

Ami a tölteléket illeti, az alap a fűszeres vaj (vagy margarin), amihez mi most egy szuper fokhagymás-paradicsomos fűszerkeveréket használtunk. A vajat érdemes szobahőmérsékleten tartani, hogy jól kenhető legyen, és egyenletesen szét tudjuk oszlatni a kinyújtott kelt tésztán.

Mi most a sima vajas mellett sajtos verzióban készítettük még el a vajdasági sósat, de számtalan más ízesítéssel is működhet:

tehetünk bele sonkaszeleteket, megkenhetjük krémsajttal vagy kolbászkrémmel, szórhatunk a belsejébe is magvakat, de akár édes verzióban is kísérletezhetünk vele. A lehetőségek tényleg korlátlanok, szóval kísérletezzetek bátran, az alapreceptben nem fogtok csalódni!

Vajdasági sós, a szorosan tekert, kelt tésztás aprósütemény
Katt a képre a receptért, és mentsd el a kedvencek közé!

Hajtovány, a vajdasági sós tekercs - a pontos receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szépséges recept:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...