Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Farsangi krumplis fánk (hozzáadott cukor nélkül)

Farsangi krumplis fánk (hozzáadott cukor nélkül)
Farsangi krumplis fánk (hozzáadott cukor nélkül)
50 perc / előkészület: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon sok cukorbeteg szereti a fánkot, de nem eheti meg. Ezzel a recepttel ők is nyugodtan készíthetik.
Nagyon laktató finom eledel.
 
Régen a nagymamám pénteken soha nem főzött húst, olyankor tejfölös bableves mellé sütötte ezt a sós krumplis fánkot.
Ez a fánkrecept a régi családi receptek közül való, és bevallom bajban vagyok mikor le kell írni őket, mert én úgy tanultam, hogy soha nem mérte a nagymamám a hozzávalókat. Mindig arra tanított, hogy érezzem a tésztán, miből mennyi kell hozzá.
    

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Laktató levesek, pl. gulyásleves után kiváló.
         

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 3-4 db burgonyát megmosunk, és héjában, sós vízben megfőzzük.
  2. Tálba tesszük a lisztet, sót, beleütjük a tojást.
  3. Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, és a tálba öntjük.
  4. Melegen áttörjük a krumplit.
  5. Az összes hozzávalóval rugalmas tésztát gyúrunk.
  6. Letakarjuk, és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. (Ez 15-30 perc, ami nagyon függ a hőmérséklettől. Akinek bírja a keze a forró krumplit és nagyon gyorsan összegyúrja, annak sokkal gyorsabban fog megkelni, mintha megvárjuk, míg kihűl. A lényeg, hogy kétszeresére kelesztjük a tésztát.)
  7. Ha megkelt a tésztánk, 1 cm vastagra nyújtjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk.
  8. Újra kelesztjük. (Ez már nem sok idő, általában mire felmelegszik az olaj, megemelkedik a tészta, és már lehet is sütni.)
  9. Felforrósítjuk az olajat, és pirosra sütjük a fánkokat.
  10. Szalvétára szedjük, és forrón tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 68 763
elküldve: 5
receptkönyvben: 367
elkészítve: 6/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Sárvári Mária

Mióta szakács: 2008.12.29.
117 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
alkalom: farsang
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

farsangi fánk, diétás fánk, krumplis fánk

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

méhecske
méhecske Fri, 2011-01-21 23:08

Ohh, ezt a receptet Én is a Nagyikámtól tanultam anno! Ha Nála voltam, mindig ezt sütötte, tudta, mennyire imádom, mint Őt!:) Éppen így, Ő sem méregette soha!:) Lassan Én is tovább adom a lánykámnak:) Sütögetés közben felelevenítjük a régi szép időket is:) Köszönöm!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-01-25 12:09

Abban igaza van a hozzászólónak, hogy a liszt és burgonya is szénhidrát, azonban a cukorbetegek számolva ehetnek a diétájuktól függő menniségű szénhidrátot naponta! Cukrot (szacharóz, glükóz) nem, gyümölcscukrot (früktóz) igen, de azt is számolva, ez van a legtöbb diet csokiban, tehát azt is csak mértékkel.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2009-02-04 15:35

Kedves Mária, kedves oldal szerkesztői!

A téves információkat jobb lenne kerülni. A cukorbetegek nem csak a cukortól kell tartózkodjanak, hanem a kontrollálatlan szénhidrátfogyasztástól is. Márpedig a liszt és a burgonya szénhidrát, így nem a kanál cukron múlik a fánk diétás vagy nem diétás volta.

Köszönöm a figyelmet:-)

971
finomliszt 50 dkg
burgonya 3 db
friss élesztő 2.5 dkg
tej 2 dl
tojás 1 db
1 csipet
napraforgó olaj 10 dl