Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Erdélyi töltött káposzta

Erdélyi töltött káposzta
Erdélyi töltött káposzta
270 perc / előkészület: 30 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A töltött káposzta elődje a magyar konyhában a káposztás hús volt. "A káposztás hús Magyarország címere" szólással és étellel kezdte ételeinek sorát már az 1662 előtti esztendőkben íródott csáktornyai Zrínyi-udvar XVII. századi kéziratos szakácskönyve a Szakácsmesterségnek könyvecskéje is. „Az káposztánál magyarhoz kelendőbb étket nem tartának a régi időben” – dicséri az urak étkeként Apor Péter. „Ez a magyaroknál oly közönséges palánta, hogy alig élhet az szegény ember anélkül – írja róla Lippay. – Sőt, a savanyú káposztát még az eleinktül maradott névvel Magyarország címerének szoktuk nevezni.” Mikes Kelemen Törökországban is visszasírja: „A szépen írt levél az elmének úgy tetszik, valamint a számnak a kapros és tejfellel béboríttatott káposzta, amely távolról úgy tetszik, mint egy kis ezüstből való hegyecske.”„Énnékem csak azon kell törődnöm, hogy … mikor ehetünk káposztát.” Lippayhoz hasonlóan Mikes is címerbe illőnek találja: „Ha egyéb dicséretet nem mondanék is felőle, nem elég-e, ha azt mondom, hogy erdélyi címer?” E címer-kép a legínycsiklandóbban mégis Bél Mátyás tollán fogalmazódik meg 1730 körül: „Szalonnás káposzta, Magyarország címere”. A káposztát többnyire főve, bő lével, vagy éppen levesként fogyasztották. Esetenként azonban nyersen is ették. „Aprítva, saláta módjára eszik – írja erről Lippay – vagy meleg vízzel megfonnyasztván, vagy sóval meggyúrván, hidegen, ecettel, olajjal.”
A töltött káposzta, csak a 18. században és török hatásra terjedt el a Balkánon és Magyarország területén is. Első magyar leírása 1695-ben, a Tótfalusi-szakácskönyvben jelent meg.
A balkáni népek törököktől átvett alapétele zsenge szőlőlevélből készül. Létezik böjtös változata is, amikor a káposztát hús helyett gombával vagy kásával töltik meg; a kása lehet kukoricaárpa vagy köles is...

(Wikipédia)

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először a rizst közepes keménységűre megpároljuk az apróra vágott hagymával
  2. A darált húst összegyúrjuk a sóval, borssal, a kihűlt rizzsel. Megtöltjük a káposztaleveleket egyenként.
  3. Egy megfelelő edény aljára kevés olajat teszünk. Erre vékony szálasra vágott káposztát rakunk. Ezután rakjuk a töltelékeket a fazékba körben, egymás mellé. A közepébe tesszük a füstölt húst.
  4. A töltelékek tetejére megint szálasra vágott káposztát teszünk. Felöntjük vízzel, annyival, hogy jól ellepje.
  5. Elsőre nagy tűzre tesszük addig, amíg felforr, és ekkor takaréklángra csökkentjük. Kb. 4 órát főzzöük, de ha nem puha a káposzta, akkor még főzzük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 16
össznézettség: 5 557
elküldve: 1
receptkönyvben: 31
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Cirmicica

Mióta szakács: 2017.03.15.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

töltött káposzta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2019-04-25 02:01

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2019.04.24. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

712
darált sertéshús 1 kg
napraforgó olaj 1 ek
vöröshagyma 1 közepes db
rizs 15 dkg
káposzta 2 közepes fej
füstölt oldalas 1 kg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
víz 10 dl