Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Epres piskótatekercs

Epres piskótatekercs
Epres piskótatekercs
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy tavaszi-kora nyári változata a piskótaroládnak, mely csak gyümölccsel és lekvárral készül, így könnyedebb, mint az epres-vajkrémmel készült változat.

Nyáron gazdag levesek, gulyásleves vagy frankfurti leves, esetleg zöldbableves második fogása és desszertje 2:1-ben. :)

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Önállóan tízóraira, uzsonnára, vagy gazdag levesek után második fogásnak.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Átszitáljuk a lisztet, megmossuk, majd lereszeljük a citromhéját.
  2. Megmossuk a tojásokat, majd a fehérjét és sárgáját külön tálba engedjük le. A fehérjéből és a kristálycukor 2/3 részéből kemény habot verünk, majd hűtőbe tesszük.
  3. A sárgáját, a cukor 1/3 részével, a vanília magokkal és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. Utána laza mozdulatokkal a tojásfehérjehabot beledolgozzuk a sárgájába, végül a szitált lisztet is.
  4. Előmelegítjük a sütőt 180°C-ra, majd sütőpapírral bélelt nagyobb sütőlemezre terítjük a tésztát (kb. 1,5 cm vastagon), és körülbelül 15-20 perc alatt készre sütjük.
  5. Közben megmossuk az epret (néhány szemet díszítéshez elteszünk), kisebb kockákra vágjuk, és egy lábasba tesszük a lekvárral, az egészet sűrű kevergetés közben felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kihűlni (néhányszor átkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje).
  6. Ha megsült a piskóta, a felületét picit meglisztezzük, majd egy konyharuhát kiterítünk, és arra borítjuk a piskótát (alulra a lisztezett felület kerüljön).
  7. 1 percig pihentetjük a tésztát (addig átkeverjük a lekvárt, hogy kenhető állagú legyen), majd lehúzzuk a papírt róla, és egyenletesen rákenjük a lekvárt, és azonnal (még melegen) szorosan feltekerjük, majd a konyharuhába burkoljuk. Szeletelés előtt legalább fél órát pihentetjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 495
elküldve: 0
receptkönyvben: 12
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Juhász István

Mióta szakács: 2020.05.30.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

ízes rolád, piskótarolád

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

235
finomliszt 20 dkg
tojás 5 db
cukor 20 dkg
vanília 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
eperlekvár 25 dkg
eper 25 dkg
porcukor 5 dkg