Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Eperszörp és eperlekvár bostina konyhájából

Eperszörp és eperlekvár bostina konyhájából
Eperszörp és eperlekvár bostina konyhájából
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idei év eperben gazdagnak ígérkezik, elfogadható áron sikerült eperhez jussak, így készül belőle néhány finomság. Mindenképpen szerettem volna szörpöt készíteni, de ahhoz szerintem még mindig drága, hogy a gyümölcs felét kidobjam, így született ez a kettős hasznosítás. Az eperszörp nagyon finom lett, sűrű, de kb. hétszeresére hígítva is intenzív eperíze van, a lekvár kicsit gyengébb, mintha a levével együtt főztem volna fel, de még mindig sokkal finomabb a bolti lekvároknál.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Még soha nem használtam borkősavat befőzéshez, de valóban gyönyörű színe lett mind a lekvárnak, mind a szörpnek tőle. Azt olvastam, tartósító hatása is van, de aki nem bízik benne, kevés Na-benzoátot szórhat az üvegek tetejére.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 2 kg megtisztított epret 25 dkg cukorral, kézzel jó darabosra törünk, és hagyjuk állni 2 órát, hogy levet engedjen. 
  2. Lecsepegtetjük egy nagy fém szűrőn vagy tüll anyagon, nem nyomkodjuk, csak mindig átmozgatjuk, hogy könnyebben kicsöpögjön.
  3. Ennyi eperből lejött 1,2 l lé, ehhez adunk 1 kg cukrot, 2 mk borkősavat, ugyanannyi citromsavat (ebből mehet szerintem kicsit több, de kóstolgatni kell, és ízlés szerint). Pár percig forraljuk, majd tisztára mosott üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk, és a kamrába tesszük.
  4. A megmaradt darabos eperhez adunk 25 dkg cukrot (ízlés szerint többet), 10 percig állni hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon, majd felforraljuk. Teszünk bele 2 mk borkősavat, 5 percig főzzük, és tisztára mosott üvegekbe töltjük, pár percre fejre állítjuk, és mehet a helyére. 

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 55 294
elküldve: 35
receptkönyvben: 160
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

bostina

Mióta szakács: 2012.02.12.
14 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
szezon: tavasz
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: ital

receptkategóriák

egyéb elnevezések

eperszörp, házi eperszörp, eperlekvár

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

martone
martone Fri, 2016-06-03 11:00

Hogy sikerült? Kíváncsi vagyok! Én most szeretném a hétvégén kipróbálni. :-)