Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egri krémes

Egri krémes
Egri krémes
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez egy nagyon régi recept, valamikor 25 évvel ezelőtt sütöttem először ilyen süteményt. Az eredeti receptben sütőpor szerepelt, de mivel elég nehezen puhult meg a tésztája, inkább szalalkálit használok ennél a süteménynél sütőpor helyett. Ez a praktika azóta is jól bevált.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A krémhez

A babapiskótás részhez

A csokimázhoz

ajánlat

Néhány óra elteltével szeletelhető a finom Egri krémes sütemény.

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. Az átszitált lisztet morzsoljuk össze a vajjal, majd adjuk hozzá a porcukrot, tojást, kakaót és a 6 evőkanál hideg tejjel elkevert szalalkálit.
  2. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, kinyújtjuk, és egy nagy tepsi kizsírozott hátlapján egymás után megsütjük a két tésztalapot.

A krémhez

  1. A lisztet összekeverjük egy kevés tejjel (csomómentesre). Hígítsuk fel még egy kicsit a tej egy részével.
  2. A lisztes tejbe belekeverjük a 3 tojássárgáját.
  3. A többi tejet felforraljuk, de még forrás előtt, állandó keverés közben hozzáadjuk a lisztes-tojásos keveréket.
  4. A krémet sűrűre főzzük, majd kihűtjük. Hűtés közben is keverjük meg gyakran, hogy ne legyen csomós!
  5. A vajat keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral. A hideg krémmel dolgozzuk össze a vajas keveréket.
  6. Ennek a krémnek a felét kenjük el egyenletesen az egyik tésztalapon.

A babapiskótás részhez

  1. A babapiskótákat mártsuk bele rövid ideig egyenként a rummal elkevert tejbe, amit előzőleg felforraltunk, és kihűtöttünk. A piskótákat rakjuk szorosan egymás mellé a krém tetejére.
  2. A maradék rumos tejjel egyenletesen kenegessük meg a rárakott piskótákat.
  3. Kenjük rá a krém másik felét, illesszük rá a másik tésztalapot, és jöhet az utolsó lépés, a csokimáz.

A csokimázhoz

  1. Gőz fölött olvasszuk meg a tortabevonót 4 ek étolajjal, öntsük a sütemény közepére a csokimázat, és gyors mozdulatokkal simítsuk el a sütemény tetején.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33×35 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 59
össznézettség: 81 756
elküldve: 15
receptkönyvben: 473
elkészítve: 20/20
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bjkata

Mióta szakács: 2012.07.14.
96 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

Egri krémes lepény, Rakott baby, babapiskótás főzött krémes sütemény

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bjk
Bjkata / bjk Mon, 2014-12-29 16:14

Kedves Gigike!
A szalalkáli íze és kellemetlen szaga sütéskor teljesen eltűnik. Ennek ellenére, aki idegenkedik ettől az anyagtól, nyugodtan helyettesítheti sütőporral vagy szódabikarbónával. A szalalkális tészta előnye, hogy könnyebben és gyorsabban puhul a krémtől.
Remélem, hogy segíthettem!
Üdv.:
Kata

kicsike gigike
kicsike gigike / kicsike gigike Mon, 2014-12-29 13:15

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, hogy a szalalkáli íze/szaga érezhető-e így is, hogy el van keverve a tejjel? Ha igen akkor lehet helyettesíteni sütőporral vagy szódabikarbónával?
Köszönöm előre is a válaszát.

bjk
Bjkata / bjk Mon, 2014-12-29 16:18

Kedves Gigike!
Sajnos rossz helyre írtam az előbb a válaszomat, ezért a kérdése fölött jelenik meg a válasz.
Üdv.:
Kata

645
finomliszt 30 dkg
vaj 5 dkg
porcukor 10 dkg
tojás 2 db
cukrozatlan kakaópor 1 ek
szalalkáli 15 g
tej 6 ek
finomliszt 6 púpozott ek
tej 7 dl
tojássárgája 3 db
vaj 25 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
babapiskóta 300 g
tej 2 dl
rum 2 ek
tortabevonó 9 dkg
napraforgó olaj 4 ek