Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Egérke

Egérke
Egérke
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A sokunknak kedves, már akár szakadt Horváth Ilona Szakácskönyvéből készítem ezt a nagyon egyszerű, hiper gyors, nagyon finom kis "fánkocskákat ".

Akkor kerül mindig elő, mikor az az érzésünk támad, hogy  -  " úgy ennék valami édességet, de csak pár falatot...! " - mondjuk vasárnap délután, mikor már nincs kedvem semmi nagyobb dologba belekezdeni, de mégiscsak nagyon jól esne valami.

És akkor jönnek az üres hasú egérkék ;-))  ....

Ehhez mindig van itthon minden, mert nem kell sok minden bele. És kb. 25 perc múlva már ehetjük is őket!  

hozzávalók / 3 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejbe  beletesszük a cukrot, a sót és felforraljuk.
  2. Amint forr a tej, beleszórjuk 2-3 részletben a lisztet, amit kizárólag kézi mixerrel teljesen csomómentesre keverünk! (különben ha beleszakadunk sem lesz csomómentes, és nem is bírja a kezünk...)
  3. Levesszük a tűzről. Ezután egyesével beleütjük a tojásokat, folytatjuk géppel a keverést, míg nem egy szép egynemű tésztát kapunk. 
  4. Az olajat megforrósítjuk, és az olajba mártott evőkanállal diónyi gombócokat szaggatunk bele.
  5. Sülés közben forgathatjuk őket, de van amelyik életre kel, és magától forgolódik majd.
  6. Közepes lángon, szép aranybarnára sütjük és papírtörlőre szedjük. 
  7. Kicsit hűlni hagyjuk és még langyosan megszórjuk fahéjas, vagy kakaós porcukorral.
  8. Azonnal tálaljuk.


 

  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 44 988
elküldve: 7
receptkönyvben: 283
elkészítve: 11/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
adag: 3 főre
kalória: magas
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sült édesség, minifánk, fánk

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Apasüt
Apasüt Tue, 2014-01-21 20:59

Kedves Vicikó!

Régóta keresem már gyerekkorom egyik kedvenc édességét. Mikor a képeket megláttam abban bíztam meg is találtam, de kicsit bizonytalan lettem. Rrecept szerint elkészítettem, viszont nem lett olyan szép üreges mint a képeden. Kiskoromban tejszínhabbal fújtuk tele, mivel tiszta üreg volt, az lenne a kérdésem, hogy a képen felvágott üreges metszet a jellemző vagy csak véletlen lett egy épp olyan felvágva? Gondolkozok hol ronthattam el, talán túl forró olajban sütöttem, vagy a tészta állágát kellett volna kis tejjel lazítani… Nem tudom… Le tudnád írni kb. milyen az elérendő tészta állag? Nálam olyan májkrém keménységű lett, kicsit darabosabb kivitelben…

Marjorie Stewart Baxter
Marjorie / Marjorie Stewart Baxter Sun, 2014-03-02 13:05

Kedves Apasüt!
szerintem nem erre gondolt. az egérkét ismerem, az nem töltött... sejtem mire gondol, de a receptet nem tudom, csak azt hogy én is nagyon szerettem. ami leginkább hasonlít arra, amire szerintem gondol, az a dr oetker sütőporon vagy vaníliás cukron megtalálható recept (sokféle recept van rajtuk, melyiken mi, ki kell válogatni. egyébként a többi recept is jó, szinte mindet végigsütöttem már) :D kis mélyedéssel a közepén, ebbe tettünk lekvárt, tejszínhabot. Nem tudom ez segített-e, de ez sajna nem a töltött fánk. anyukám ezt csinálta anno :)

mogergo
mogergo Mon, 2013-09-09 18:00

Köszönöm ezt a receptet, anyukám sütötte nekem kisebb koromban, most én sütöm neki, és isteni. :D

hegyi972
hegyi972 Thu, 2013-01-31 20:00

Kedves Vicikó!
Én többször elkészítettem már a Horváth Ilona-féle változatot és tényleg, amint beleszórtam a lisztet azonnal besűrűsödött. De azért (csomósan) beledolgoztam a tojásokat, kisütöttem és nagyon finom lett úgy is.
Legközelebb megpróbálom a gépes módszert, bár nem tudom azt a sűrű masszát viszi-e?
Üdvözlettel: Erika

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2013-01-31 21:26

Kedves Erika!

Én először kézzel kevertem, és azt hittem tényleg leszakad a kezem, mire ki tudtam nagyjából csomómentesre keverni. Azért írtam, hogy géppel álljunk neki, mert egy pillanat alatt megvan, és gyönyörű lesz a tészta.
A kézi mixer dagasztó karjával csináltatom, ( nem a habverőssel ) az biztos viszi. :-)) Csak ajánlani tudom!

Köszi a hozzászólásod. üdv: Vici

addi66
addi66 Tue, 2011-10-18 14:57

Régen lehetett kapni előre elkészítve por formában.Csak vizzel kellett kikeverni,10 percig állni hagyni,és már lehetett is szaggatni a forró olajba.Sajnos eltünt az üzletek polcairól.Ha jól emlékszem pufi fánkpor-nak hívták..

vicikó
Vicikó / vicikó Tue, 2011-10-18 15:47

Kedves addi66!
Én erről nem is hallottam... :-)) pedig nem vagyok mai gyerek....;-)
Viszont tényleg csak ajánlani tudom az elkészítését, hogy ha kedved és időd van, mert rém egyszerű az egész, nagyon gyorsan kész is! Majdnem mint a dobozos, amit írtál. Ja.., és nagyon fincsi is!!!
Üdv: Vicikó

1569
tej 2.5 dl
finomliszt 1 bögre
cukor 1.5 ek
1 csipet
tojás 3 db
napraforgó olaj 5 dl