Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dobos rolád

Dobos rolád
Dobos rolád
75 perc / előkészület: 60 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A cukrásztanárnő, aki megmutatta még tavaly az iskolában, hogy kell a karamellt eloszlatni a tésztán, enyhén megégette magát. Mert ugye ne felejtsük el, hogy a karamellák 180-250°C-ig melegednek. Ezek persze különböző tipusúak. A lényeg, hogy a tanárnő szentségelt mindent, mindenkit. Vigyázzanak magukra, mikor ezt elkészítik. Nehogy így járjanak :D

hozzávalók / 10 adag

A karamellhez

A tésztához (2 rúd)

A rokokkó krémhez

ajánlat

Desszertként ajánlom Tokaji Furminttal. Ízbomba!

Szólj hozzá!

elkészítés


  1. Az alapanyagokat előkészítjük, ha kell, akkor a lisztet átszitáljuk, a tojásokat (a szalmonellafertőzés miatt) hipós vízben alaposan megmossuk, kettéválasztjuk.
  2. A tojások sárgájához hozzáadjuk a cukor 2/3-át, majd habosra verjük. Akkor jó a hab, hogyha szép világos-élénk sárga lesz a színe.
  3. Ezután egy csipet sóval a tojások fehérjéjét félkeményre verjük, hozzáadjuk a maradék (1/3) cukrot, majd kemény habbá verjük.
  4. Ezután a sárgájás habot óvatosan belekeverjük a fehérjehabba, ügyelve, hogy ne törjük össze, majd óvatosan belekeverjük a lisztet is.
  5. Egy sütőlemezre lerakott sütőpapírra öntjük a masszát, majd spatulával (vagy késsel) egyenletesen eloszlatjuk a tésztát téglalap alakúra. Készre sütjük.
  6. Elkészítjük a tölteléket (rokokkó krém): A tejet feltesszük főni, a krémport egy kevés (kb 1-2dl) tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a tejhez, készre főzzük, kihűtjük.
  7.  A margarint robotgéppel elkezdjük összedolgozni a cukorral, kakaóporral, és a lehűtött krémmel.
  8. A karamellhez a cukrot egy edényben megkaramellizájuk, a végén a citrom levét belenyomva világosítjuk a színét.
  9. Az egyik tésztára kiborítjuk, spatulával egyenletesen elegyengetjük, majd rögtön egyenlő (kb. 2 ujjnyi) vastagságúra vágjuk.
  10. Fontos, hogy a karamellt csak a rolád feltekerése után kezdjük el készíteni, mivel a felszeletelt karamelles tésztalapokat még hajtani is kell ívesen, hogy a roládra rá lehessen helyezni!!
  11. Összeállítjuk úgy, hogy a tészta széleit levágjuk (fontos!), a krémmel megkenjük ízlés szerinti vastagságban, majd a tekerési kiindólóponthoz a levágott végeket hosszan felhelyezzük (ne maradjon üres rész a rolád közepén). Feltekerjük, majd most készítjük el a karamellt, és ráhelyezzük a roládra.
  12. Hagyjuk lehűlni hűtőben kb. 3órát.
  13. Majd forróvízbe mártott késsel felszeleteljük!

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 193
elküldve: 0
receptkönyvben: 358
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Jule LeGrand

Mióta szakács: 2011.07.29.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

dobostorta, karamelles rolád, csokikrémes tekercs

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

jucuska81
jucuska81 Sat, 2011-08-13 13:41

Tegnap elkészítettem. Ahhoz képest, hogy mennyire aggódtam, hogy ez most hogy is van, pofonegyszerű volt. Mondjuk a cukormázzal egy kicsit szívtam, nem is lett olyan szép mint a képen, de az íze finom lett (még gyakorolnom kell).
Köszi a receptet!
Judit

jucuska81
jucuska81 Tue, 2011-08-09 21:45

Kedves Benőő!
Nem is azzal van a bajom, hogy egy vagy két tészta. Az egyértelmű, hogy két tésztát sütök. Nem azzal volt a bajom, hanem azzal, hogy mit hova tekerek és hogy hogyan lesz nekem két rúd sütim, ha az egyik tésztát a másikra tekerem. Az a része is tiszta, hogy miért kell a karamellt csak a végén elkészíteni, habár még sosem csináltam, de azért logikus.
Köszi szépen a segítséget már kapisgálom a témát.
A kép meg így is tökéletes, mert akárhányszor megnézem bele tudnék harapni, pedig most vacsiztam.
Jó éjszakát!
Judit

Benőő
Jule LeGrand / Benőő Tue, 2011-08-09 19:51

Köszönöm szépen a dícsérő hozzászólásokat :) nagyon jól estek :)

megjegyzés: a kép nyújtott, nem az eredeti formában mutatja be (sajnos) a süteményt! :S

Benőő
Jule LeGrand / Benőő Tue, 2011-08-09 19:45

Kedves jucuska81! bibka74-nek igaza van! 2 tésztát sütünk ki. Az egyik tésztát megcsináljuk roládnak, majd a külsejét még megkenjük a krémmel (kihagytam, de beleírom/tam) A másik tésztalapra kiöntjük a karamellt, majd gyorsan szeletekre vágjuk, és rögtön ráhajtjuk a tekercsre, mert gyorsan keményedig és törik. Ezért látszik az én roládom végén is, hogy már töredezett. Nem voltam elég gyors.

Kedves andrea09! Én a tésztát nem tepsiben sütöm, hanem sütőlemezem, melynek nincs széle, karimája. De szerintem egy kb 450×300mm-es tepsiben meg lehet sütni. Még egyszer mondom. Én nem szeretek tepsit használni, de ízlések és pofonok :D

andrea09
andrea09 Tue, 2011-08-09 15:29

Kedves Jule LeGrand!
Mekkora tepsibe kell sütni a tésztát? Mert még ha két részletben is sütjük a piskótát, a 8 tojás nagyon soknak tűnik egy gáztepsi méretéhez. Azt utána feltekerni nem igen lehet a vastagsága miatt.
Üdv: Andi

jucuska81
jucuska81 Tue, 2011-08-09 12:57

Kedves Bibka74!
Tehát szerinted akkor, megsütöm a két lapot, az egyiket megtöltöm a krémmel, a másikra öntöm a karamellt, és ezt a tésztát rátekerem a már megtöltött tésztára? De akkor csak egy rúd lesz és
Jule LeGrand kettőt írt.
Na mindegy! Szerintem úgy fogom készíteni, hogy megsütöm, megtöltöm feltekerem és utánna leöntöm a karamellel. Ja és szerintem csak egy rúddal készítek, mert azért ez a 16 tojás durva mennyiség:) Főleg ha nem is fog sikerülni.
Azért az megnyugtat, hogy nem csak én keveredtem el a receptbe:)
Ma rétest sütök, de szerintem holnap ebbe belemerülök. Majd megírom milyen lett:)
Szép napot mindenkinek!!!

bibka74
bibka74 Tue, 2011-08-09 09:38

Szerintem úgy gondolta,hogy :az egyik tésztát kenjük meg a karamellel és a már feltekert töltött tekercset tekerjük bele.Azért írta,hogy feltekerés előtt ne csináljuk meg a karamellt,mert hamar megszilárdul és könnyen törik,gyorsan kell vele dolgozni,azért célszerűbb a már feltekert töltött tésztára tenni.
Bocsi,hogy beleszóltam,na meg egy kicsit már belekeveredtem,de gondolom így gondolta Ő is.
Üdv.:bibka74

Giballa Katalin
Gib.Kat. / Giballa Katalin Tue, 2011-08-09 08:25

Nagyin szép, nagyon finomnak tűnik, de a a továbbiakban csatlakozom Jucuka81 hozzászólásárhoz, én is "fonalvesztésben" szenvedek. (Persze lehet, hogy a hiba az én "készülékembe" van)

jucuska81
jucuska81 Mon, 2011-08-08 21:44

Szia!
Ezt mindenképpen meg szeretném sütni, mert már most tudnék enni belőle olyan guszti, de légyszi a 9. ponttól, ha elmagyaráznád, mert nagyon nem értem.
Én úgy gondoltam mielőtt elolvastam, hogy megsütöm, megtöltöm és leöntöm a karamellel.
Hát ahogy olvastam teljessen elvesztettem a fonalat. Pedig többször is elolvastam. :)
Azt írod a 9. pontban, hogy kenjem meg a tésztát a karamellel, a 10 pontban pedig ne készítsem el a karamellt addig amíg nincs töltve és feltekerve. Tényleg nem értem. Segíts kérlek!!!!
Köszönöm szépen!!
Üdv.: Judit

Benőő
Jule LeGrand / Benőő Mon, 2011-08-08 20:32

Mivel csak átmossuk, így nem jut a tojásba a hipó. Megmossuk, leöblítjük, majd szárazra töröljük :)

Benőő
Jule LeGrand / Benőő Mon, 2011-08-08 18:34

Csak a testi épségére kell figyelnie a készítőnek :D meg persze, hogy ne égesse le a karamellt (saját tapasztalat :S )

Anzsalej
Anzsalej Mon, 2011-08-08 17:07

Huuuuh! Profin hangzik és csábítóan. Semmi faksznis különlegesség.....csak a hagyományos, jól bevált, időt kiállt Dobos. Nem merek nekik kezdeni! Félek ettől a karamelles résztől.Kérem, amennyiben valaki más ezt megkísérli....feltétlenül kommenteljen!!!

772
cukor 250 g
citromlé 0.5 citromból nyert
tojás 16 db
finomliszt 320 g
cukor 320 g
cukrozatlan kakaópor 100 g
cukor 200 g
vaníliás pudingpor 1 tasak
tej 500 ml
margarin 250 g