Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diabetikus birsalma kompót

Diabetikus birsalma kompót
Diabetikus birsalma kompót
90 perc / előkészület: 60 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretjük a birsalma kompótot. Sültekhez nagyon harmonizál, de egyszerűen befőttként is finom. Szomszédasszonyunktól minden évben kapunk birsalmát. Ezt  a jó szokását az idén sem felejtette el, és majdnem 30 kg bio birsalmát kaptunk. Annyira biók voltak, hogy nemcsak permetezőszert, hanem permetezőgépet sem láttak. Nem kellett a japánok tojáskeltetés előtti tojás szexálásos módszerét alkalmazni, mert ezek bizony egytől egyig fiúk voltak. Az oda nem illő fehérjék eltávolítása miatt az összeset kasztráltam. Mire végeztem a tisztítással és az előkészítéssel, nálam jobban csak a másik szomszédasszony tyúkjai örültek. Boldogan rohamozták meg a fehérjedús birsalma maradékot. Az alapos munkám után 9 kg befőzésre kész birsalma maradt. Ebből tizennyolc,  720 ml-s üveg telt meg. Az előkészületi és főzési időt harmadoltam, így 3 kg elkészítéséhez szükséges időt adtam meg, normál állapotú birsalmára. Cukorral is elkészíthető. Ekkor 30 dkg cukor kell 3 kg birsalmához.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Sült húsok mellé nagyon finom, pikáns, a kissé fanyar ízével.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A birsalmákon lévő bolyhot szárazon ledörzsöljük, és megmossuk.
  2. Meghámozzuk, a magházukat kivágjuk és felszeleteljük. Citromsavas hideg vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg (nekem ez a mennyiség 3 db- a multiknál télen forgalmazott narancsos műanyag vödörbe fért bele).
  3. Amikor az összessel készen vagyunk, akkora edénybe tesszük, amelyikbe belefér. (Nekem ez is három adagban sikerült.) Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük az édesítőport, a citromlevet és a fűszereket.
  4. Fedő alatt félkeményre főzzük. Kivesszük a fahéjakat és sterilizált üvegekbe rakjuk a birsalmát. Az üvegeket színültig feltöltjük a forró sziruppal, és mindegyik tetejére egy késhegynyi nátrium-benzoátot teszünk.
  5. Az üvegeket lezárjuk, és száraz dunsztban tartjuk legalább két napig.
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 806
elküldve: 7
receptkönyvben: 85
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Zoli

Mióta szakács: 2012.02.17.
59 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
kategória: befőttek
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd
adag: 12 főre

receptkategóriák

főkategória: befőttek
alkategória: kompót
hasonló kategóriák: télire, befőtt, fűszerek házilag

egyéb elnevezések

birsalma befőtt, birsalma kompót, cukormentes kompót birsalmából

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Mon, 2012-09-24 09:13

Hogy lehet 30 kilóból 9 re leesni? Annyira bio volt?

pataygyz
Zoli / pataygyz Mon, 2012-09-24 11:17

Kedves Sancho!
Nem mértem le az eredeti mennyiséget, csak saccoltam. Két nagy húszliteres műanyag vödör tele volt a kiinduláskor és tényleg ennyire bio volt. Viszont az eredmény nagyon finom lett.

263
birs 9 kg
édesítőszer 90 g
szegfűszeg 30 db
citromlé 3 citromból nyert
fahéjrúd 3 db
citromsav 3 teáskanál
nátrium-benzoát 1 késhegynyi