Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csokitorta Ritától

Csokitorta Ritától
Csokitorta Ritától
105 perc / előkészület: 60 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csokitorta nagy kedvenc nálunk, lehet meggyes, lehet narancsos. Ezt a receptet a régi Bambitorta emlékeim után álmodtam meg. Hát nálunk a hűtési időt nem bírta ki, örülök, hogy előtte még sikerült lefotóznom.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

A díszítéshez

ajánlat

Szeretem a lányommal együt késziteni. Ő sok mindenben nagyon ügyes kis kukta, és a segítségért mindig van egy kis krémmaradék a tálakban. Jó móka.:)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 6 tojást kettéválasztjuk, a tojások sárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra, fehéredésig keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Majd a cukros tojássárgájához szitáljuk a sütőporral vegyített lisztet. A tojásfehérje negyed részét a lisztes masszához keverjük. A maradék tojásfehérjét könnyedén beleforgatjuk a lisztes masszába.
  2. 26 cm átmérőjű tortaformát margarinnal kikenjük, kilisztezzük, és beleöntjük a tésztát.
  3. Előmelegített sütőben 180 C°-on 40 -45 perc alatt készre sütjük. Sütőből kivéve hagyjuk a formában félig kihűlni, majd rácsra tesszük.
  4. Mikor teljesen kihűlt a tészta, 4 lapba vágjuk. (Tipp: érdemes recés fogazatú (pl. kenyérvágó kés) késsel szeletelni, mert nem morzsálódik.)
  5. Még hűl a tészta, összeállítjuk a krémet. A margarin a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk fokozatosan a kakaóport, végül a tojássárgáját. Addig kell habosítani, míg az összes hozzávaló krémes és sima lesz. (Érdemes megkóstolni, ha valaki édesebb krémet szeretne, lehet még hozzáadni 1-2 dkg cukrot, ha keserűbbet, akkor 1-2 dkg kakaóport.)
  6. Hűtőben állni hagyjuk kb. fél órát, hogy a margarin megdermedjen.
  7. Mikor a tészta teljesen kihűlt, és a krém is kissé megdermedt, összeállítjuk a tortát. Érdemes rácson dolgozni. Az alsó lapra 1/3 részét rákenjük a lekvárnak, majd a lekvár tetejére a csokikrém 1/3 részét, rátesszük a második lapot, ismét 1/3 rész lekvár és 1/3 rész csokikrém, ráhelyezzük a harmadik lapot, és rákenjük a maradék lekvárt és csokikrémet. Végül az utolsó lappal zárjuk. Hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a bevonót.
  8. A vajat vagy margarint elkeverjük a kakaóporral és a cukorral, majd kis lángon lassan forrásig melegítjük. A tortabevonó csokoládét szobahőmérsékletűre hűtjük.
  9. A hűtőből kivett tortát gyors mozdulatokkal bevonjuk. Gyorsan kell dolgozni, mert elég hamar megdermed, ha hideggel érintkezik.
  10. Szobahőmérsékleten hagyjuk megdermedni, közben elkésztjük a díszítést. A tojásfehérjéből cukormázat készítünk, mikor a cukor már legalább félig felolvadt, hozzákeverjük a fél citrom levét, és addig keverjük a habverő legmagasabb fokozatával, míg kemény és fényes krém lesz.
  11. Habzsákba töltjük. (Én uzsonászsacskót szoktam használni.) És csak a képzelet szab határt a díszítés mintájának.
  12. Szeletelés előtt 3-4 órára hűtőbe helyezzük. Ha lehetőség van akár egy éjszakára.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 15 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 286
elküldve: 3
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

kdrita

Mióta szakács: 2012.10.31.
25 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

vasárnapi csokitorta, cukormázas torta, csokoládétorta meggylekvárral, krémes szülinapi torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kdrita
kdrita / kdrita Mon, 2012-11-12 19:03

Ha friss tojással dolgozol, és megfelelő a hűtőd semmi bajod nem lesz tőle. Régen a cukrászok is használták, de manapság már nem lehet. Gyerekkoromban mikor édességre vágytunk és nem volt kedve anyukámnak sütni, nyers tojássárgáját kevert ki cukorral és vaníliás cukorral azt ettük. És még most is meg vagyok.

791
finomliszt 6 evőkanál
cukor 6 ek
tojás 6 db
sütőpor 1 csomag
vaníliás cukor 1 csomag
vaj 11.5 dkg
porcukor 13 dkg
cukrozatlan kakaópor 4 dkg
tojássárgája 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
meggylekvár 40 dkg
vaj 10 dkg
porcukor 3 ek
cukrozatlan kakaópor 3 ek
tojásfehérje 1 db
porcukor 6 dkg
citromlé 0.5 citromból nyert