r
Nosalty Logó

Cseresznyemeggy-mártás

Geleva
Cseresznyemeggy-mártás
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

442
Kalória
7.4g
Fehérje
64.2g
Szénhidrát
16.7g
Zsír
240.3g
Víz
48.5g
Koleszterin
3.6g
Élelmi rost
33.5g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 442 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2651 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 122 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    49 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    372 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    133 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    142 mg
  • Nátrium
    46 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    64.2 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    240.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1179 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    139 micro
Összesen 442 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.1 g

Zsír

  • Összesen
    100.3 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    25 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    291 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2232 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    83 mg
  • Kálcium
    800 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    203 mg
  • Foszfor
    853 mg
  • Nátrium
    278 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    385.2 g
  • Cukor
    201 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    1441.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1236 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    143 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    159 micro
  • Kolin:
    196 mg
  • Retinol - A vitamin:
    644 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    7072 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    831 micro
Összesen 2651 kcal
  • 2% Fehérje
  • 20% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    4.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    13 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    102.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    39 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    17.7 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    66.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    30 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    325 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 122 kcal

Elkészítés

  1. Kb.0,5 l vízből és a fűszerekből, (fahéj, szegfűszeg, citromkarikák), cukorral és egy csipet sóval főzetet készítünk. Leszűrjük.
  2. Közben a megmosott meggyet kimagozzuk, és feltesszük főni az átszűrt lében, amihez hozzáöntjük a vörösbort. Ha kell, kevés vizet teszünk hozzá, hogy ellepje a gyümölcsöt. Ez a fajta lédúsabb a sima meggynél, ezért számoljunk vele.Főzzük 5 percig, majd folyamatos kavarás közben besűrítjük a tejfölből és lisztből készült habarással.
  3. Ismét felforraljuk, ha kell, utánaízesítjük, és belekeverjük a tejszínt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 p
  • Főzés ideje: 10 p

Még 20 éve kaptam a nagyimtól két cseresznyemeggy facsemetét a telkünkre. Mostanra már nagy fák lettek, és az idén annyit termett, hogy nem győztük enni, ezért kipróbáltam mártásnak is. Nagyon finom lett. Kicsit lédúsabb és édesebb, mint az  egyéb meggyek, de ez csak pozitív, mert kevesebb cukor és víz kell hozzá.

További receptek

Borsodó egyszerűen

A klasszikus borsodó különleges aromájával kitűnik a házi édes öntetek és mártások közül: megannyi desszertet nyakon önthetünk vele a rétestől kezdve egészen a gombócig. ...

Lakos Benedek

Almaméz

Sok almád termett, vagy pont mindenki almát vásárolt a családban, és nincs kedved, időd almás pitét sütni belőle? Akkor készíts almamézet, most az őszi almákból lesz a legfinomabb!

Gréti

Meggymártás

Imádjuk a meggymártást, többek között a meggyszezont is azért várjuk minden évben, hogy lehessen frissen készíteni ezt az igazán magyaros fogást - és persze eltenni a meggyből, hogy az ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek