Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromos-mákos kuglóf

Citromos-mákos kuglóf
Citromos-mákos kuglóf
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olyan új, friss ízvilágú sütemény után kutattam, amiben egészséges összetevők vannak. Sok-sok recept és alapanyag átnézése után készült el ez a citromos-mákos kuglóf, ami a citrom révén tele van antioxidánsokkal és vitaminnal, a mákban pedig rengeteg a hasznos ásványi anyag, és lassítja az öregedési folyamatokat. Íme egy fiatalító recept nem csak tavaszra!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Friss energiákat kaphatunk ettől a puha tésztájú, érdekes kombinációjú, nagyon ízletes süteménytől. Finom reggelire egy pohár tejjel vagy frissen főzött kávéval, akár tízóraira, uzsonnára. Vendégeinket is meglephetjük vele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű vagy enyhén megolvasztott margarint habosra keverjük - mixerrel legalább 3 perc - a cukorral és a vaníliás cukorral. 
  2. Egyesével belekeverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a tejfölt, és lassan belecsurgatjuk a citromok kifacsart levét és a reszelt héját. A citromléből 2 evőkanálnyit félreteszünk a bevonathoz, és egy kevés citromhéjat is eltehetünk a díszítéshez.
  3. A liszttel elkevert mákot, sütőport és sót beleforgatjuk a folyékony hozzávalókba, és egyneművé keverjük.
  4. Kivajazott kuglófformába öntjük a masszát, és nem előmelegített sütőben körülbelül sütjük. Itt is fontos a tűpróba.
  5. Amikor kihűlt a kuglóf, kivesszük a formából, és a következő bevonatot készítjük: a 2 evőkanál citromléhez kb. 100 g porcukrot keverünk. Olyan sűrű állagúnak kell lennie, hogy lefolyjon a kuglóf oldalán, de közben meg is tapadjon. A megfelelő állag eléréséig további cukorral vagy citromlével (ha elfogyott, pár csepp vízzel) lehet kiegészíteni a keverékünket, amit aztán a kuglóf tetejére kenünk, és hagyjuk, hogy lecsorogjon az oldalán. Reszelt citromhéjjal tovább díszíthetjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 935
elküldve: 4
receptkönyvben: 96
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Pipsann

Mióta szakács: 2011.02.18.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: kuglóf
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
babakonyha: baba 18-24 hónap
fogás: desszert

egyéb elnevezések

citrommázas citrusos-mákos kuglóf, fiatalító kuglóf citrommal, mákkal

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fifika25
Fifika25 Wed, 2011-04-20 09:13

Kedves Pipsann!

Remek receptet küldtél be, kuglóf-forma híján tepsiben készítettem el. De ne haragudj, nem tudom szó nélkül hagyni azt , hogy margarint használsz ezekhez az egészséges hozzávalókhoz. Ehhez a recepthez:
http://www.nosalty.hu/mezes_kremes_2._-_az_igazi_recept_11028
loncsi és Erdészné nagyon jó leírást adott, hogy miért ne használjuk a margarint.
Igazán nem megbántani akarlak ezzel, de úgy látom Te odafigyelsz az egészséges alapanyagokra, hát íme még egy indok.

Üdvözlettel:
Kriszti

Pipsann
Pipsann / Pipsann Wed, 2011-04-27 15:50

Kedves Kriszti!

Örülök hogy írtál és kipróbáltad a sütit!

Elolvastam a bejegyzést is: avval, hogy ne használjunk növényi alapanyagú tejszín utánzatokat, avval teljesen egyetértek, de nálam a vaj-margarin kérdés már nem ilyen egyértelmű. Pont a Stahl magazin jelenlegi számában is van erről egy, igaz promóciós cikk, és ott is a vaj javára billen a serpenyő, de... a vajban jóval több a kalória, mint a margarinban, ráadásul két-háromszor annyiba kerül, mint a margarin, így eléggé meg tud drágítani egy süteményt, és megnöveli a kalóriatartalmát. A margarin viszont valóban tartalmaz adalékanyagokat és tartósítószert is - na jó, vitaminokat, antioxidánsokat is. Hogy melyik használ jobban a koleszterin szintünknek vagy sem, az az adott kutatások alapján változik, de az biztos, hogy a vaj valóban természetesebb, mind az elkészítése során használt eljárás, mind az összetevők tekintetében. És küldök én is egy linket erről a témáról:

http://vitaminbank.hu/vaj.php

Köszi mégegyszer az észrevételed!
Pipsann

Fifika25
Fifika25 Wed, 2011-04-27 19:21

Kedves Pipsann!
Köszönöm válaszod, a linket is elolvastam.Igazából a "káros koleszterinszint"-ről is van magánvéleményem, de ez már nem tartozik ide....Való igaz, a vaj őrült drága, de személy szerint próbálok minél kevesebb műanyagot használni, sajnos így is túl sok, ami adódik.
Mégegyszer köszi a receptet, minden jót!
Kriszti

1315
margarin 250 g
cukor 200 g
vaníliás cukor 1 csomag
tojás 4 db
citrom 2 db
tejföl 150 g
finomliszt 350 g
mák 5 dkg
sütőpor 1 csomag
1 csipet
porcukor 100 g
vaj 1 ek